sobota 10. novembra 2012

Vločkové Dosa / Oatmeal Dosa




ČO POTREBUJETE (na 7ks):

200ml (1 hrnček) ovsených vločiek 
50ml (1/4 hrnčeka) Urad dal
1 lyžica Channa dal
1 lyžička semienok senovky gréckej (methi)
1/2 lyžičky soli
štipka prášku do pečiva 
voda podľa potreby





AKO POSTUPOVAŤ:

Ovsené vločky pomelieme na "múku". Urad dal, channa dal prepláchneme a namočíme na pol hodiny vo vode spolu so semienkami senovky gréckej. 

Vlockove dosa


Potom strukoviny a semienka rozmixujeme s troškou vody a pridáme k rozmixovaným vločkám. Pridáme soľ a troška vody a rozmiešame na cesto.

Vlockove dosa


Pridáme štipku prášku do pečiva a zamiešame. Postupne pridávame po troškách vodu a miešame. Vymiešame cesto, ktoré má hustotu asi ako na palacinky. Misku s cestom zakryjeme a necháme odpočívať (fermentovať) cez noc (nie v chladničke). (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)

Vlockove dosa


Ráno bude cesto trocha zhustnuté (pozri obrázok nižšie), preto ho treba rozriediť troškou vody znova na hustotu palacinkového cesta. Ak bude cesto príliš husté, bude vás neposlúchať a "hužvať" sa vám na panvici. 


Dáme poriadne zohriať panvicu. Prskneme na ňu troška vody, ktorá sa hneď odparí. Placky opekáme na silnom ohni, bez oleja. Do stredu vylejeme naberačku cesta...

Vlockove dosa


... a krúživým pohybom od stredu smerom ku kraju rozotrieme placku (ako pri Dosa). Placku opekáme, kým nezhnedne.

Vlockove dosa


Potom ju obrátime a len chvíľočku opečieme aj z druhej strany. Znova obrátime, znova len chvíľočku necháme opekať a odložíme na tanier.

Vlockove dosa


Rovnako pokračujeme so zbytkom cesta.



Tieto dosa môžeme podávať s kokosovým chutney, zeleným chutney alebo rôznou dusenou zeleninou ako napríklad Aloo subzi.

7 komentárov:

  1. Podobajú sa našim palacinkám :-) krásne nafotené už len zahryznúť ....apropó čo je to urad dal? dá sa to niečím nahradiť vyskúšala by som .

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urad dal je druh mungo fazuliek. Kluden ho skus nahradit mungo fazulkami zelenymi, co su dostat na Slovensku.

      Odstrániť
  2. Zajímavý recept a určitě velmi chutné s dušenou zeleninou,ráda vyzkouším jdu se poohlédnou po fazolkách...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Paci sa mi tento recept, rada vyskusam. Len rozmyslam nad tymi mungo fazulkami. Ja som ich zatial vzdy len klicila a kym nezacnu klicit, tak su poriadne tvrde, neviem si predstavit, ze by sa dali po polhodine namacania rozmixovat. Urad dal je tiez taky?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, aj urad dal je tvrdy. Ale kludne si mungo namoc na celu noc a rano rozmixuj.

      Odstrániť