utorok 24. januára 2012

Thepla

thepla



ČO POTREBUJETE (na 5ks):

200ml hrnček múky Atta (celozrnná; múka na chapati) / 200ml of Atta
soľ / salt
1/4 lyžičky mletej kurkumy / 1/4 tsp turmeric (haldi)
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia / 1/3 tsp kashmiri chilli powder 
1/2 lyžičky mletého koriandru / 1/2 tsp ground coriander 
100ml Dahi - nesladeného jogurtu (použila som domáci) / 100ml yogurt 
1/2 lyžice rastlinného oleja / 1/2 tbsp oil



Thepla



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku, soľ, kurkumu, chilli korenie a mletý koriander. Premiešame. / Mix flour, salt, turmeric, chilli powder and ground coriander in the bowl. 

Thepla



Pridáme jogurt a olej... / Add yogurt and oil...

Thepla



... vypracujeme cesto (nemali by ste už potrebovať viac tekutiny, ale ak by sa vám nespojilo, pridajte za lyžičku vlažnej vody a znova premieste). Cesto necháme v miske (ktorú prikryjeme utierkou) odležať aspoň 30 minút. / ... make a dough. If your dough is too stiff add 1tsp ofnluke warm water. Leave the dough in the bowl and let it rest for 30min.

Thepla



Dáme si zohriať panvicu. Keď je dobre rozhorúčená, oheň zmiernime na stredne silný. / Heat the pan. When the pan is hot reduce the heat to medium.

Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a v dlaniach ušuľkáme guľôčky. / Divide the dough into 5 small parts of equal size. Roll each between your palms to make small balls.

Thepla



Pracujeme postupne z každou guľôčkou zvlášť. Vložíme ju do dlaní a stlačíme na placku. / Work with each ball separately. Place it between your palms and press.

Thepla



Obalíme v celozrnnej múke... / Dip it in the flour...

Thepla



.... a vyvaľkáme tenkú placku. / ... and roll to make a thin, flat bread.

Thepla



Placku dáme na predohriatu panvicu. Keď sa začnú robiť bublinky, obrátime ju... / Place the thepla on preheated pan. When you see bubbles coming up flip the thepla...

Thepla



.... a potrieme troška olejom. Hneď zasa obrátime... / ... and rub it with some oil. Immediately flip the thepla again...

Thepla



... a tiež potrieme troška olejom. Chvíľočku opekáme a znova obrátime a dopečieme. / ... and rub with oil. Cook it for a minute and then flip. Keep on flipping until your theplas are done.

Thepla



Hotové placky môžete uložiť do čistej kuchynskej utierky, aby neoschli alebo ich ihneď podávame s akoukoľvek prílohou vhodnou k plackám. / Store them covered with clean cotton cloth until you serve them or serve immediately. 

10 komentárov:

  1. Keby som mala tie koreniny, aj by som to uklohnila...vyzerá to perfektne, ale do Kašmíru na chilli asi tak skoro nepôjdem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) staci dat troska paliveho chilli a troska sladkej mletej papriky....ostatne zozenes!! nevyhovaraj sa! :)

      Odstrániť
    2. Mnaamky. Toto dnes urobim... ❤

      Odstrániť
  2. Ahoj Miska, kraasne placky. Dnes som na Teba myslela, objavila som tu v BA obchod s exotickými potravinami (väčšinou indickými) a tak som s otvorenými ustami obzerala a rozmýšlala,kolko tych korenin a koreninovych zmesí je u teba v kuchyni :D no samozrejme, ze som minula nekrestanske prachy zasa, idem ja fusovat do tej indie troska :) (velmi nam to chuti).
    ps. Mas u mna odkaz ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :) obchod vonal? ja mam zmesy teraz len dve garam a tandoori, inac miesam sama, kupujem koreniny zvlast. len fusuj, fusuj :) idem kuknut k tebe.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. voňal, ale skôr vonnými tyčinkami,ktorých tam mali tiez hojne,ale mala som sto chutí kazde to vrecko roztrhnuť a ovoniavať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nemam rada Agarbatti....nemozem pri nich dychat. Mali aj senovku grecku? lebo to ma dost ludi problem zohnat tusim.

      Odstrániť
  5. oj to neviem, nepamatam sa..ale čeknem nabuduce a dam vediet. mali tam kari listky (neviem ci sa u nas daju bezne zohnat)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. miska, super recept ako vzdy :) hned by som si dala :) kukni ku mne na blog, nieco tam najdes :)

    OdpovedaťOdstrániť