štvrtok 19. januára 2012

Hráškovo - šampiňónové karí / Green peas and mushrooms curry


IMG_5438



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov / 200g button mushrooms 
200ml hrášku (mrazený alebo čerstvý vylúpaný) / 200ml of green peas (frozen or fresh)

olej / oil
1 lyžička koriandrových semien / 1tsp coriander seeds
1 lyžička bieleho maku (khus khus) / 1 tsp white poppy seeds
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste 
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)
2 väčšie červené cibule; pokrájané nadrobno / 2 big red onions, chopped
1 väčšia paradajka / 1 big tomato
voda podľa potreby / water as needed 
100ml kokosového mlieka / 100ml coconut milk 
soľ / salt
1 lyžička garam masala / 1 tsp garam masala 
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej / 1 tsp dry fenugreek leaves 



IMG_5440



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšom hrnci zohrejeme olej. Pridám koriandrové semienka a semienka bieleho maku. Oprážame na miernom ohni, kým nezavoňajú. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a oprážame, kým sa jej surová vôňa nestratí. Asi 1-2 minúty. / Heat oil in the pot. Add coriander seeds and poppy. Fry until they release its aroma. Add ginger garlic paste and fry for a minute or 2.

1


Pridáme kurkumu, nakrájanú cibuľu a resujeme ju domäkka. / Add termaric, chopped onion and fry until onion is soft.

2


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým sa paradajka nerozpadáva. Hrniec z ohňa odložíme a zmes necháme trocha vychládnuť. / Add cut tomato and sauté until tomato is soft/mashed. Remove the pot from the heat and let this mixture cool down a bit.

3


Vychládnutú zmes rozmixujeme s trochou vody (asi 50ml) na hustú omáčku a vrátime do hrnca. Prilejeme troška vody na zriedenie, ale aby to nebolo príliš riedke ako polievka (ešte budeme pridávať ďalšiu tekutinu - kokosové mlieko). / Then transfer the mixture to the mixer add little water (approx 50ml) and make a sauce base. Return this back to the pot. Add some water to adjust curry consistency. Not too much you will be adding coconut milk later.

4


Pridáme očistené a nakrájané šampiňóny a premiešame. Pridáme hneď hrášok a premiešame. / Add cleaned and cut mushrooms and mix. Add green peas and mix.

5


Pridáme garam masala, senovku grécku a osolíme. Premiešame a privedieme k varu. Oheň zmiernime, pridáme kokosové mlieko, premiešame a na miernom ohni povaríme zakryté 15 minút. Občas do hrnca nakuknite a premiešajte, či netreba karí zriedit. Poprípade, ak by bolo príliš riedke, varte ho nezakryté. / Add garam masala, dry fenugreek leaves and salt. Mix well and bring it to boil. Reduce the heat and add coconut milk. Stir and cook on low heat covered for 15min. Stir occasionally. 

6


Karí podávame s dusenou ryžou. / Serve with rice.



IMG_5442

2 komentáre: