ČO POTREBUJETE:
250 ml pohár suchého cícera
voda
olej
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce
1 plochá lyžička koriandrových semien
2 väčšie červené cibule
1 veľká paradajka
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 - 1 lyžička jaggery
soľ
na záverečné tadka:
1 lyžička černušky siatej (kalonji)
1 sušená červená kašmírska chilli paprička (vcelku)
hrsť koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Cícer na noc namočíme do vody. Ráno ho scedíme a vodu vymeníme za novú. Uvaríme ho s 1 bobkovým listom v tlakovom hrnci do mäkka.
V hrnci zohrejeme olej, oheň zmiernime, pridáme rímsku rascu a koriandrové semienka; necháme ich rozvoňať.
Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a restujeme ju do mäkka. Potom pridáme na menšie kúsky nakrájanú paradajku a restujeme dohnedkava. Asi 20 minút, pod pokrievkou. Občas premiešame.
Celú zmes necháme trocha vychládnuť. Potom ju dáme do mixéra, pridáme trocha uvareného cícera, vývar z cícera, toľko, aby sa nám vymixovala pekná hustá omáčka.
Vezmeme ten istý hrniec, v ktorom sme restovali cibuľu s korením a dáme znova na oheň. Pridáme 1 lyžicu ghee a necháme zohriať. Oheň zmiernime a pridáme černušku, karí lístočky a sušenú chilli papričku. Všetko necháme rozvoňať a karí lístočky prasknúť.
Potom pridáme kurkumu, jaggery, ďalej pridáme vymixovanú omáčku a uvarený cícer. Ak by bola omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť ešte s vývarom z cícera (ak už vývar nemáte, použite vriacu vodu). Karí osolíme, pridáme kašmírske chilli korenie, premiešame a zakryté na miernom ohni 5-8 minút povaríme.
Nakoniec vmiešame nasekanú koroandrovú vňať.
Podávame s dusenou ryžou.
Ďaľší recept na Cícerové karí nájdete TU.
Miška, môžem to variť aj bez černuchy a kari lístkov? bude to aj tak dobré?
OdpovedaťOdstrániťa ešte otázočka: mixujeme aj koriandrové semiačka?
OdpovedaťOdstrániťLucka, v tomto kari, prave ta zaverecna Tadka - oprazanie cernuchy a kari listkov je dolezita. Dodaju tomuto kari tu chut, ktoru ma mat.
OdpovedaťOdstrániťaha! dík
OdpovedaťOdstrániť