streda 11. januára 2012

Karí zo žltého hrachu

IMG_7503



ČO POTREBUJETE:

200ml sušeného žltého hrachu
voda na jeho uvarenie

olej
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička bieleho maku (khus khus)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
2 veľké červené cibule
1 zelená chilli paprička 
1 paradajka
200ml kokosového mlieka
soľ
1 lyžička garam masala

na záverečnú Tadka:
1/2 lyžice ghee
karí lístky 
1/3 lyžičky černuchy (kalonji)


IMG_7499



AKO POSTUPOVAŤ:

Hrach na noc namočíme vo vode. Ráno ho scedíme a vodu vymeníme. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka.

IMG_7488


V panvici zohrejeme trochu oleja. Pridáme rímsku rascu, koriandrové semienka a biely mak. Restujeme, kým neuvoľnia vôňu. (Je to chvíľka.)

IMG_7471


Potom pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájanú chilli papričku. Restujeme domäkka.

IMG_7474


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým paradajka nezmäkne. Odstavíme panvicu z ohňa a všetko necháme vychládnuť.

IMG_7477


Potom všetku zmes dáme do mixéra, prilejeme kokosové mlieko a vymixujeme na hustú omáčku, ktorú dáme naspäť do hrnca.

IMG_7492

6


Pridáme uvarený hrach a soľ. Karí privedieme k varu. Keď začne vrieť, oheň zmiernime. Pridáme garam masala a premiešame. 2 minúty na miernom ohni povaríme.

IMG_7495


Kým sa karí varí, pripravíme si Tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme černuchu a karí lístky. Lístky necháme vypraskať v horúcom ghee.

Potom ich vylejeme do karí.

9


Naberačkou odoberieme trocha karí a vylejeme do hrnca, kde sme robili Tadka. Karí v ňom rozlejeme, aby "pozbieralo" všetky chute, ktoré sa uvoľnili do horúceho ghee a znova všetko vylejeme do hrnca s karí. Premiešame, Odstavíme z ohňa a zakryté necháme ďalších 15 minút odpočívať.

10



Podávame s dusenou ryžou.

2 komentáre: