ČO POTREBUJETE:
200ml sušeného žltého hrachu
voda na jeho uvarenie
olej
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička bieleho maku (khus khus)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
2 veľké červené cibule
1 zelená chilli paprička
1 paradajka
200ml kokosového mlieka
soľ
1 lyžička garam masala
na záverečnú Tadka:
1/2 lyžice ghee
karí lístky
1/2 lyžičky černušky siatej (kalonji)
AKO POSTUPOVAŤ:
Hrach na noc namočíme vo vode. Ráno ho scedíme a vodu vymeníme. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka.
V panvici zohrejeme trochu oleja. Pridáme rímsku rascu, koriandrové semienka a biely mak. Restujeme, kým neuvoľnia vôňu. (Je to chvíľka.)
Potom pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájanú chilli papričku. Restujeme domäkka.
Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým paradajka nezmäkne. Odstavíme panvicu z ohňa a všetko necháme vychládnuť.
Potom všetku zmes dáme do mixéra, prilejeme kokosové mlieko a vymixujeme na hustú omáčku, ktorú dáme naspäť do hrnca.
Pridáme uvarený hrach a soľ. Karí privedieme k varu. Keď začne vrieť, oheň zmiernime. Pridáme garam masala a premiešame. 2 minúty na miernom ohni povaríme.
Kým sa karí varí, pripravíme si Tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme černušku a karí lístky. Lístky necháme vypraskať v horúcom ghee.
Potom ich vylejeme do karí.
Naberačkou odoberieme trocha karí a vylejeme do hrnca, kde sme robili Tadka. Karí v ňom rozlejeme, aby "pozbieralo" všetky chute, ktoré sa uvoľnili do horúceho ghee a znova všetko vylejeme do hrnca s karí. Premiešame, Odstavíme z ohňa a zakryté necháme ďalších 15 minút odpočívať.
Podávame s dusenou ryžou.
Bolo to vynikajuce!
OdpovedaťOdstrániťSom velmi rada :)
Odstrániť