Balti je britský štýl prípravy karí podávaného v oceľových miskách (vzhľadovo podobným woku) nazývaných "Balti misa". Takéto druhy karí môžete nájsť v mnohých reštauráciách vo Veľkej Británii. Presný pôvod štýlu varenia Balti však nie je celkom jasný. Na jednej strane ľudia veria, že bolo vymyslené v Birminghame, zatiaľ čo iní sa domnievajú, že tento štýl vznikol v pakistanskej oblasti Baltistan v Kašmíre, odkiaľ bol neskôr prenesený prisťahovalcami z južnej Ázie do Británie. Názov "Balti" môže odrážať skutočnosť, že etnická skupina žijúca v oblasti v severnom Pakistane sa nazýva Balti.
Slovo "balti" pochádza z jazykov urdu a hindi. Toto slovo bolo vraj odvodené od portugalského slova "balde", čo znamená "vedro/kýblik", ktorý bol prevezený do Indie portugalskými obchodníkmi, ktorí prichádzali loďami na konci 15. storočia.
ČO POTREBUJETE:
150ml suchého Toor Dal (použite žltý lúpaný hrach, ak nemáte toor dal)
vodu na jeho uvarenie
olej
1/2 lyžičky černušky siatej (kalonji)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička senovky gréckej - sušené lístočky (môžete použiť miesto nej 2 lyžice nasekaných čerstvých lístočkov)
1 paradajka
soľ
veľkú hrsť bielej časti jarných cibuliek; nakrájané nadrobno
veľkú hrsť zelenej časti jarných cibuliek; nakrájané nadrobno
AKO POSTUPOVAŤ:
Prepláchnutý toor dal dáme do hrnca a zalejeme vodou len tak, aby bol ponorený. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka (na 5 zapísknutí) alebo v normálnom hrnci.
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme černušku a cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku na miernom ohni oprážame.
Pridáme uvarený toor dal spolu s trochou vývaru z neho. Privedieme k varu a keď sa karí začne variť, oheň zmiernime.
Ďalej pridáme kurkumu, chilli korenie, senovku grécku a nadrobno nakrájanú bielu časť jarných cibuliek. Dobre premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme 2 minútky.
Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a soľ, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme ďalšie 3 minútky. Občas premiešame, skontrolujeme, či karí nie je príliš husté. Ak by bolo, pridáme troška vývaru z dalu.
Hotové karí odložíme z ohňa, posypeme zelenou časťou jarných cibuliek a prikryté necháme odstáť 15 minút.
Podávame s dusenou ryžou.
Dnes sme mali aj návštevu. Kamarátov, ktorých sme už pár rokov nevideli. Bývaju len 2 hodinky teraz od nás, tak nás prišli pozrieť a stráviť nedeľné poobedie vonku. Na fotkách je naša staršia dcéra s ich dcérou Renukou.
íha, vyzerá to dobre, cernusku mam v jedle rada
OdpovedaťOdstrániťDnes som vyskusala a jedlo zozalo uspech, jedine co mi chybalo boli listky senovky greckej - na Slovensku vcelku problem zohnat. Miesto toho som tam podrvila trocha semienok senovky, neviem sice ci to malo nejaky vyznam, ale aspon pre ten pocit:) Chutilo to ale vyborne, dakujem za opat dalsi skvely recept:)
OdpovedaťOdstrániťSom rada, ze chutilo :) A k tym listkom senovky - ja si z tych kupenych semienok vypestujem sama, lebo v poslednej dobe akosi ani u nas v obchodiku ich nemaju susene. Normalne tie kupene na varenie zasejeme (potrebuju lahku podu), netreba ich vela prelievat, rastu ako burina. A potom ked vyrastu do vysky pribl. 10 cm, tak aby mali listocky, tak listocky ostriham, rozlozim a dam na slnko ususit. A je to to iste ako z obchodu. https://www.facebook.com/notes/recepty-z-indie/susene-listky-senovky-greckej-methi-fenugreek/1013565632010852
OdstrániťJeej tak to je super napad, dakujem za tip. Semienok mam plny pohar, malokedy ich pouzivam, tak ich urcite skusim zasiat, snad sa dielo podari:)
Odstrániť