sobota 14. januára 2012

Balti Dal s černuškou siatou a jarnou cibuľkou (popoludnie s Vaishu a jej rodinou) / Balti dal with kalonji and spring onions


Balti je britský štýl prípravy karí podávaného v oceľových miskách (vzhľadovo podobným woku) nazývaných "Balti misa". Takéto druhy karí môžete nájsť v mnohých reštauráciách vo Veľkej Británii. Presný pôvod štýlu varenia Balti však nie je celkom jasný. Na jednej strane ľudia veria, že bolo vymyslené v Birminghame, zatiaľ čo iní sa domnievajú, že tento štýl vznikol v pakistanskej oblasti Baltistan v Kašmíre, odkiaľ bol neskôr prenesený prisťahovalcami z južnej Ázie do Británie. Názov "Balti" môže odrážať skutočnosť, že etnická skupina žijúca v oblasti v severnom Pakistane sa nazýva Balti.

Slovo "balti" pochádza z jazykov urdu a hindi. Toto slovo bolo vraj odvodené od portugalského slova "balde", čo znamená "vedro/kýblik", ktorý bol prevezený do Indie portugalskými obchodníkmi, ktorí prichádzali loďami na konci 15. storočia.



Balti dal s jarnou cibulkou 1




ČO POTREBUJETE:

150ml suchého Toor Dal (použite žltý lúpaný hrach, ak nemáte toor dal) / 150ml toor dal
vodu na jeho uvarenie / water to cook toor dal

olej / oil
1/2 lyžičky černušky siatej (kalonji) / 1/2 tsp kalonji
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste 

1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder 
1 lyžička senovky gréckej - sušené lístočky (môžete použiť miesto nej 2 lyžice nasekaných čerstvých lístočkov) / 1 tsp dry fenugreek leaves (or 2 tbsp chopped fresh fenugreek leaves)
1 paradajku / 1 tomato 
soľ / salt
veľkú hrsť bielej časti jarných cibuliek; nakrájané nadrobno / handful of spring onions, white part
veľkú hrsť zelenej časti jarných cibuliek; nakrájané nadrobno / handful of spring onions, green part 


Balti dal s jarnou cibulkou 2




AKO POSTUPOVAŤ:

Prepláchnutý toor dal dáme do hrnca a zalejeme vodou len tak, aby bol ponorený. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka (na 5 zapísknutí) alebo v normálnom hrnci. / Rinse toor dal and put it in the pot. Add water, enough to cover it. Cook it in pressure cooker until it's soft. 

balti dal (postp) 1


balti dal (postup) 2



V hrnci zohrejeme olej. Pridáme černušku a cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku na miernom ohni oprážame. / Heat oil in the pot. Add kalonji and ginger garlic paste, fry for a minute on low heat.

balti dal (postup) 3



Pridáme uvarený toor dal spolu s trochou vývaru z neho. Privedieme k varu a keď sa karí začne variť, oheň zmiernime. / Add cooked toor dal and bring it to boil. Adjust consistency by adding hot water if required. When dal starts to bubble reduce the heat.

balti dal (postup) 4



Ďalej pridáme kurkumu, chilli korenie, senovku grécku a nadrobno nakrájanú bielu časť jarných cibuliek. Dobre premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme 2 minútky. / Add turmeric, chilli powder, fenugreek leaves and chopped white part of spring onions. Stir well and cook covered on low heat for 2min.

balti dal (postup) 5



Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a soľ, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme ďalšie 3 minútky. Občas premiešame, skontrolujeme, či karí nie je príliš husté. Ak by bolo, pridáme troška vývaru z dalu. / Add chopped tomato and salt, mix and cook covered on low heat for 3 more minutes. Stir occasionally. Keep on checking its consistency. 

balti dal (postup) 6



Hotové karí odložíme z ohňa, posypeme zelenou časťou jarných cibuliek a prikryté necháme odstáť 15 minút. / Remove pot from the heat, add chopped green part of spring onions, stir and cover it and let it rest for 15min.

balti dal (postup) 7



Podávame s dusenou ryžou. / Serve with rice. 



Balti dal s jarnou cibulkou



Dnes sme mali aj návštevu. Kamarátov, ktorých sme už pár rokov nevideli. Bývaju len 2 hodinky teraz od nás, tak nás prišli pozrieť a stráviť nedeľné poobedie vonku. Na fotkách je naša staršia dcéra s ich dcérou Renukou.

1


2

4 komentáre:

  1. íha, vyzerá to dobre, cernusku mam v jedle rada

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dnes som vyskusala a jedlo zozalo uspech, jedine co mi chybalo boli listky senovky greckej - na Slovensku vcelku problem zohnat. Miesto toho som tam podrvila trocha semienok senovky, neviem sice ci to malo nejaky vyznam, ale aspon pre ten pocit:) Chutilo to ale vyborne, dakujem za opat dalsi skvely recept:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, ze chutilo :) A k tym listkom senovky - ja si z tych kupenych semienok vypestujem sama, lebo v poslednej dobe akosi ani u nas v obchodiku ich nemaju susene. Normalne tie kupene na varenie zasejeme (potrebuju lahku podu), netreba ich vela prelievat, rastu ako burina. A potom ked vyrastu do vysky pribl. 10 cm, tak aby mali listocky, tak listocky ostriham, rozlozim a dam na slnko ususit. A je to to iste ako z obchodu. https://www.facebook.com/notes/recepty-z-indie/susene-listky-senovky-greckej-methi-fenugreek/1013565632010852

      Odstrániť
    2. Jeej tak to je super napad, dakujem za tip. Semienok mam plny pohar, malokedy ich pouzivam, tak ich urcite skusim zasiat, snad sa dielo podari:)

      Odstrániť