Balti je britský štýl prípravy karí podávaného v oceľových miskách (vzhľadovo podobným woku) nazývaných "Balti misa". Takéto druhy karí môžete nájsť v mnohých reštauráciách vo Veľkej Británii. Presný pôvod štýlu varenia Balti však nie je celkom jasný. Na jednej strane ľudia veria, že bolo vymyslené v Birminghame, zatiaľ čo iní sa domnievajú, že tento štýl vznikol v pakistanskej oblasti Baltistan v Kašmíre, odkiaľ bol neskôr prenesený prisťahovalcami z južnej Ázie do Británie. Názov "Balti" môže odrážať skutočnosť, že etnická skupina žijúca v oblasti v severnom Pakistane sa nazýva Balti.
Slovo "balti" pochádza z jazykov urdu a hindi. Toto slovo bolo vraj odvodené od portugalského slova "balde", čo znamená "vedro/kýblik", ktorý bol prevezený do Indie portugalskými obchodníkmi, ktorí prichádzali loďami na konci 15. storočia.
ČO POTREBUJETE:
150ml suchého Toor Dal (použite žltý lúpaný hrach, ak nemáte toor dal) / 150ml toor dal
vodu na jeho uvarenie / water to cook toor dal
olej / oil
1/2 lyžičky černušky siatej (kalonji) / 1/2 tsp kalonji
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder
1 lyžička senovky gréckej - sušené lístočky (môžete použiť miesto nej 2 lyžice nasekaných čerstvých lístočkov) / 1 tsp dry fenugreek leaves (or 2 tbsp chopped fresh fenugreek leaves)
1 paradajku / 1 tomato
soľ / salt
veľkú hrsť bielej časti jarných cibuliek; nakrájané nadrobno / handful of spring onions, white part
veľkú hrsť zelenej časti jarných cibuliek; nakrájané nadrobno / handful of spring onions, green part
AKO POSTUPOVAŤ:
Prepláchnutý toor dal dáme do hrnca a zalejeme vodou len tak, aby bol ponorený. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka (na 5 zapísknutí) alebo v normálnom hrnci. / Rinse toor dal and put it in the pot. Add water, enough to cover it. Cook it in pressure cooker until it's soft.
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme černušku a cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku na miernom ohni oprážame. / Heat oil in the pot. Add kalonji and ginger garlic paste, fry for a minute on low heat.
Pridáme uvarený toor dal spolu s trochou vývaru z neho. Privedieme k varu a keď sa karí začne variť, oheň zmiernime. / Add cooked toor dal and bring it to boil. Adjust consistency by adding hot water if required. When dal starts to bubble reduce the heat.
Ďalej pridáme kurkumu, chilli korenie, senovku grécku a nadrobno nakrájanú bielu časť jarných cibuliek. Dobre premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme 2 minútky. / Add turmeric, chilli powder, fenugreek leaves and chopped white part of spring onions. Stir well and cook covered on low heat for 2min.
Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a soľ, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme ďalšie 3 minútky. Občas premiešame, skontrolujeme, či karí nie je príliš husté. Ak by bolo, pridáme troška vývaru z dalu. / Add chopped tomato and salt, mix and cook covered on low heat for 3 more minutes. Stir occasionally. Keep on checking its consistency.
Hotové karí odložíme z ohňa, posypeme zelenou časťou jarných cibuliek a prikryté necháme odstáť 15 minút. / Remove pot from the heat, add chopped green part of spring onions, stir and cover it and let it rest for 15min.
Podávame s dusenou ryžou. / Serve with rice.
Dnes sme mali aj návštevu. Kamarátov, ktorých sme už pár rokov nevideli. Bývaju len 2 hodinky teraz od nás, tak nás prišli pozrieť a stráviť nedeľné poobedie vonku. Na fotkách je naša staršia dcéra s ich dcérou Renukou.
íha, vyzerá to dobre, cernusku mam v jedle rada
OdpovedaťOdstrániťDnes som vyskusala a jedlo zozalo uspech, jedine co mi chybalo boli listky senovky greckej - na Slovensku vcelku problem zohnat. Miesto toho som tam podrvila trocha semienok senovky, neviem sice ci to malo nejaky vyznam, ale aspon pre ten pocit:) Chutilo to ale vyborne, dakujem za opat dalsi skvely recept:)
OdpovedaťOdstrániťSom rada, ze chutilo :) A k tym listkom senovky - ja si z tych kupenych semienok vypestujem sama, lebo v poslednej dobe akosi ani u nas v obchodiku ich nemaju susene. Normalne tie kupene na varenie zasejeme (potrebuju lahku podu), netreba ich vela prelievat, rastu ako burina. A potom ked vyrastu do vysky pribl. 10 cm, tak aby mali listocky, tak listocky ostriham, rozlozim a dam na slnko ususit. A je to to iste ako z obchodu. https://www.facebook.com/notes/recepty-z-indie/susene-listky-senovky-greckej-methi-fenugreek/1013565632010852
OdstrániťJeej tak to je super napad, dakujem za tip. Semienok mam plny pohar, malokedy ich pouzivam, tak ich urcite skusim zasiat, snad sa dielo podari:)
Odstrániť