utorok 3. januára 2012

Veka


Veka



ČO POTREBUJETE (na 1 veľkú alebo 2 menšie):
(pohár, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

na kvások:
1/2 pohára hladkej múky 
(použila som Maida)
1 lyžica kryštáľového cukru
2 lyžice sušeného droždia 
150ml teplého mlieka

ďalej:
4 poháre hladkej múky 
soľ
3 lyžice rastlinného oleja
150ml teplého mlieka

bielok+štipka soli na potretie


Veka



AKO POSTUPOVAŤ:

Do väčšej misky si dáme teplú vodu (nesmie byť celkom vlažná, ale teplá, ale zasa nie horúca). Do vody pridáme cukor a sušené droždie; dobre zamiešame. Pridáme múku a vymiešame do hladka. Misku zakryjeme a kvások uložíme na 30 minút na teplé miesto bez prievanu, aby nakysol. (Troška mi utiekol.)

0


V druhej miske zmiešame múku a soľ. Pridáme teplú vodu a olej a troška premiešame. Ďalej pridáme nakysnutý kvások a vypracujeme cesto.

1


Vypracované cesto necháme prikryté v miske 30min kysnúť. Potom ho znova vymiesime a necháme zasa 30min kysnúť.

2


Keď je cesto nakysnuté znova ho na doske rukami dobre premiesime. Bochníček vyvaľkáme na hrubšiu placku, ktorú zľahka zrolujeme, neuťahujeme ju príliš. Zrolovanú veku uložíme na plech a urobíme zárez nožom.

Veka


Rúru si dáme vyhriať na 190-200°C, zatiaľ necháme veku podkysnúť. Keď je rúra vyhriata veku potrieme s mierne našľahaným bielkom so štipkou soli, veku pečieme 30 minút.



Veka

4 komentáre:

  1. Tak toto upiecť je môj sen, lenže z bezlepkovej múky sa mi zatiaľ ledva darí upiecť aký taký chlieb. Už som z toho na nervy. Máš ju krásnu Miška

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem Ivka. S bezlepkovou mukou nemam skusenost, tak veru neporadim :(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. paní Michaelo, moc díky za skvělý recept .... nestačila ani vychladnout a je z ní taková menší půlka :) Michaela

    OdpovedaťOdstrániť