ČO POTREBUJETE:
3 lyžice cícerovej múky - Besan
1 lyžička kukuričného škrobu
soľ
2 lyžičky Chaat masala (alebo Garam masala)
1 plochá lyžička kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky Amchoor (mangového prášku)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
(1 lyžica vody, nemusí byť)
olej na vyprážanie
citrón
AKO POSTUPOVAŤ:
Okru umyjeme a dobre osušíme, najlepšie večer deň vopred a nedávame ju naspäť do chladničky, aby zasa nenavlhla. Konce so stopkou odkrojíme a nakrájame pozdĺžne buď na polovice (ak je okra úzka) alebo na tretiny, či štvrtiny.
Okru dáme do misky, pridáme soľ, kurkumu, amchoor, chilli korenie a Chaat masala (alebo garam masala), dobre premiešame/pretrasieme (najlepšie tak, že misku prikryjeme a dobre ňou zatrasieme) a necháme 15min postáť.
Potom pridáme besan a kukuričný škrob a premiešame (opäť miskou zatrasieme).
Móžeme buď takto nasucho, alebo nakoniec ešte pokropíme lyžicou vody a opať pretrasieme.
V panvici zohrejeme dostatok oleja. Okra musí byť ponorená, čiže sa bude skôr fritovať. Keď je olej horúci olej zmiernime na strednú silu, vložíme okru tak, aby neboli v hrči (teda menej kúskov naraz) a na stredne silnom ohni vypražíme dohnedkava. Počas vyprážania ju nemiešame.
Môžeme ju nakoniec pokvapkať citrónom a podávať ku karí a dusenej ryži, alebo len tak miesto chipsov s nejakým chutney/dipom.
Dobrý deň, Miška!
OdpovedaťOdstrániťJa k vám na blog obvykle len tak nakukujem a nekomentujem, ale teraz už musím, pretože ste uverejnili recept na vyprážanú okru, ktorý som riadne dlho všade možne hľadala :) Tak ďakujem, keď mi nejaká okra príde pod ruku, tak s ňou toto určite spácham :D
A mimochodom, váš blog sa príjemne číta, nie len kvôli veľa juhoindickým vegetariánskym receptom (vždy sem zavítam, keď chcem niečo dobrého navariť a netuším, ako na to) ale aj kvôli tomu, ako pekne píšete o Indii, z takého neturistického uhla pohľadu :)
můžu se zeptat co je to ta okra?
OdpovedaťOdstrániť@Slnkoslava, som rada, ze recept padol vhod :) a velmi sa tesim, ze obsah blogu sa paci. Nechcem tu do toho zamotat nazory na Indiu a jej obyvatelov, pretoze to sa pise vsade inde (a tie moje by asi boli casto nelichotive, kedze to vidim z tej realnej stranky) a chcem, aby to clovek nasiel klud a inspiraciu, nie rozculoval sa nad vecami, ktore nevyriesime :) Pisem o tom, comu si myslim, ze rosumiem. A som velmi rada, ak mi pre mna anonymni ludia, ktori sem chodia, z casu na cas nechaju nejaky odkaz. Dakujem :)
OdpovedaťOdstrániť@happy.lenulka Okra je Ibistek jedly, Google urcite pomoze :) (hovori sa jej tiez Ladie's fingers alebo Bhindi).
Dalo by se k necemu prirovnat jak okra chutna? Ja jsem se s ni prvne setkala, kdyz byla soucasti gumba, ktere jsem varila v ramci Daring Cooks a nekdo tam psal o tom, ze by sla v nejhorsim nahradit cuketou, ale mozna spis i kvuli te rozvarive konzistenci ve smesi. Jinak to vypada moc zajimave :)
OdpovedaťOdstrániťSamotna Okra nema nijaku vyraznu chut. Chuti tak ako sa dochuti. Ked sa robi na sucho, treba len dbat na dobre vysusenie, nesmie byt na nej ani kvapka vody, inak zostane jedlo mazlave. Ak sa pouziva do kari a jedal s omackou, sluzi na zahustovanie.
Odstrániť