streda 11. januára 2012

Karí zo žltého hrachu / Curry with yellow peas

IMG_7503



ČO POTREBUJETE:

200ml sušeného žltého hrachu / 200ml dry yellow peas
voda na jeho uvarenie / water to cook them

olej / oil
1 lyžička koriandrových semien / 1 tsp coriander seeds
1 lyžička bieleho maku (khus khus) / 1 tsp white poppy seeds 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce / 1/2 tsp black cumin (shahi jeera)
2 veľké červené cibule / 2 big red onions
1 zelená chilli paprička / 1 green chilli
1 paradajka / 1 tomato
200ml kokosového mlieka / 200ml coconut milk
soľ / salt
1 lyžička garam masala / 1 tsp garam masala

na záverečnú Tadka / for tadka:
1/2 lyžice ghee / 1/2 tbsp ghee
karí lístky / few curry leaves 
1/3 lyžičky černušky siatej (kalonji) / 1/3 tsp kalonji


IMG_7499



AKO POSTUPOVAŤ:

Hrach na noc namočíme vo vode. Ráno ho scedíme a vodu vymeníme. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. / Soak peas in the water overnight. Drain the water in the morning, put peas in the pot and add fresh water. Cook them until they are soft.

IMG_7488


V panvici zohrejeme trochu oleja. Pridáme rímsku rascu, koriandrové semienka a biely mak. Restujeme, kým neuvoľnia vôňu. (Je to chvíľka.) / Heat oil in the pan. Add cumin, coriander seeds and poppy seeds. Fry them until they release its aroma. (It's quick, don't burn the seeds.)

IMG_7471


Potom pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájanú chilli papričku. Restujeme domäkka. / Then add sliced onions and chopped green chilli. Fry on low heat until onion is soft.

IMG_7474


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým paradajka nezmäkne. Odstavíme panvicu z ohňa a všetko necháme vychládnuť. / Add chopped tomato and cook until it's soft. Remove pan from the heat and let it cool down a bit.

IMG_7477


Potom všetku zmes dáme do mixéra, prilejeme kokosové mlieko a vymixujeme na hustú omáčku, ktorú dáme naspäť do hrnca. / Transfer this mixture to the mixer, add coconut milk and mix to make thick sauce/curry base. Transfer it back to the pot.

IMG_7492

6


Pridáme uvarený hrach a soľ. Karí privedieme k varu. Keď začne vrieť, oheň zmiernime. Pridáme garam masala a premiešame. 2 minúty na miernom ohni povaríme. / Add cookednpeas and salt and bring curry to boil. Reduce the heat, add garam masala, stir well and cook for 2min.

IMG_7495


Kým sa karí varí, pripravíme si Tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme černušku a karí lístky. Lístky necháme vypraskať v horúcom ghee. / While curry is bubbling prepare your tadka. Heat ghee in smaller pot. Add kalonji and curry leaves and let the leaves crack.

Potom ich vylejeme do karí. / Add this tadka to the bubbling curry.

9


Naberačkou odoberieme trocha karí a vylejeme do hrnca, kde sme robili Tadka. Karí v ňom rozlejeme, aby "pozbieralo" všetky chute, ktoré sa uvoľnili do horúceho ghee a znova všetko vylejeme do hrnca s karí. Premiešame, Odstavíme z ohňa a zakryté necháme ďalších 15 minút odpočívať. / Pour a ladle of curry back to the pot you prepared your tadka in, swirl around and pour back to the curry. Stir well, remove the pot from the heat and let the curry rest for 15min., covered.

10



Podávame s dusenou ryžou. / Serve with the rice.

2 komentáre: