nedeľa 6. júna 2010

Slané pagáčiky / Salted scones

Tieto pagáčiky robievala moja babička.





ČO POTREBUJETE:

500g múky (použila som Maida, čo je porovnateľná múka s hladkou00) / 500g of flour
250g slaného masla; alebo klasického / 250g butter
soľ / salt
2 žĺtka / 2 egg yolks
1 lyžička sušeného droždia / 1 tsp ofninstant dry yeast 
mlieko, koľko cesto zoberie / milk as needed
štipka cukru pod kvások / pinch of sugar 



AKO POSTUPOVAŤ:

Do veľkej misky dáme múku a zamiešame do nej soľ (ak používame slané maslo, dáme len troška soli). / Add flour and salt to the bowl and stir (if you arebusing salted butter, just add little bit of salt).

V malej miske si urobíme kvások zo štipky cukru, sušeného droždia a teplého (nie horúceho) mlieka a necháme ho nakysnúť. / Mix pinch of sugar, yeast and some of the warm milk in smaller bowl. Let it rest to activate the yeast.




Maslo si roztopíme a zamiešame k múke. Pridáme žĺtka, premiesime a pridáme kvások. Vymiesime nelepivé cesto a necháme ho vykysnúť prikryté vlhkou utierkou na teplom mieste. / Melt the butter and add it to the flour mixture. Add egg yolks, mix them into flour and add activated yeast. Make nice firm dough. Cover the bowl with wet kitchen cloth, leave bowl in warm place and let the dough rise.




Vykysnuté cesto znova premiesime rukou a necháme zakryté podkysnúť. Potom rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm a postupne vykrajujeme okrúhle pagáčiky.
Plech vymastíme, uložíme naň pagáčiky, do každého urobíme zárezy nožom. / Then knead the dough again and let it rest to rise again. After that place the dough on your kitchen platform and roll to make it flat (approx. 1cm thickness). With small round cutter cut out the scones.
Rub the baking tray with some oil and place the scones on the tray. Make shallow cuts with knife on the top of each.




Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. / Rub some of the whisked (with the fork) egg on the top of each scone and bake in preheated oven on 180deg. for about 20min.






2 komentáre: