Tieto pagáčiky robievala moja babička.
ČO POTREBUJETE (na asi 80ks):
500g múky (použila som Maida, čo je porovnateľná múka s hladkou00)
250g slaného masla; alebo na pečenie (alebo 200ml tekutého ghee)
2 ploché lyžičky soli
2 žĺtka
na kvások:
1 lyžička sušeného droždia
200 - 220ml teplého mlieko
1 lyžička cukru pod kvások
na posypanie:
napr.: mak, sezam, rasca, černuška siata
AKO POSTUPOVAŤ:
Do veľkej misky dáme múku a zamiešame do nej soľ (ak používame slané maslo, dáme len troška soli).
V malej miske si urobíme kvások zo štipky cukru, sušeného droždia a teplého (nie horúceho) mlieka a necháme ho nakysnúť.
Maslo si roztopíme a zamiešame k múke. Pridáme žĺtka, premiesime a pridáme kvások. Vymiesime nelepivé cesto a necháme ho vykysnúť prikryté vlhkou utierkou na teplom mieste.
Vykysnuté cesto znova premiesime rukou a necháme zakryté podkysnúť. Potom rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm a postupne vykrajujeme okrúhle pagáčiky.
Plech vymastíme, uložíme naň pagáčiky, do každého urobíme zárezy nožom (alebo bez zárezov a posypeme sezamom po potretí vajíčkom).
Ty pagáčky jsou úžasné.
OdpovedaťOdstrániťDakujem :) Darili sa mi. Babicka by sa urcite potesila :)
OdpovedaťOdstrániť