utorok 8. júna 2010

Uthappam placka

Tieto placky sa pripravujú z cesta na set dosa, ak ho napríklad urobíte viac, uskladnite ho na noc v chladničke a na druhý deň si môžete raňajky obmeniť a miesto set dosa pripraviť uthappam.


Uthappam



ČO POTREBUJETE:

200ml ryže 
100ml urid dal
3 lyžice ryžových vločiek alebo uvarenej ryže 
1/2 lyžičky semienok senovky gréckej 
voda
soľ
štipka prášku do pečiva 

ďalej:
paradajka
červená cibuľa
mrkva
chaat masala alebo garam masala
chilli paprička 
čerstvý strúhaný kokos


Uthappam


AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu, urid dal a semienka senovky namočíme minimálne na 4-6 hodín do vody. Potom s troškou vody, ryžovými vločkami alebo uvarenou ryžou, soľou a štipkou prášku do pečiva rozmixujeme na polohustú kašu. Vrátime do misky, zakryjeme a na teplom mieste necháme 4-8 hodín fermentovať.

Keď je cesto pripravené môžeme ihneď robiť placky alebo ho odložiť do chladničky zakryté a použiť neskôr. Panvicu rozpálime, naberačkou do stredu nalejeme cesto a len troška ho oblou stranou naberačky rozotrieme do tvaru placky. Placka musí byť hrubšia než dosa placka. Ešte kým nie je cesto zatiahnuté posypeme ho nadrobno nakrájanou cibuľou, nadrobno nakrájanou paradajou a medzi prsty s chaat masala alebo garam masala (môžeme aj s nastrúhanou mrkvou, nasekanou koriandrovou vňaťou, strúhaným čerstvým kokosom a nasekanou chilli papričkou), placku prikryjeme pokrievkou a na stredne silnom až miernom ohni opečieme z jednej strany dohneda.


Môžete podávať napríklad s Arašídovým chutney.



2 komentáre:

  1. Ahoj Miska...
    uthappam milujem, tak som rada ze si zverejnila tento recept...tiez mam manzela z Indie, a uz sa dlhsi cas chystam naucit zopar indickych jedal..mozno prave tento bude moje prvy recept..
    chcela som sa ta spytat aky maly ma byt pohar? kolko ml? a ked pises rozmixovat ryzu s dal, tak v mixeri?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Katka, na tom nezalezi aky velky poharik, ide o ten pomer surovin ryze a urad dal. Myslim, ze ja som pouzila 200ml. Mixujem v mixeri takom to indickom, urcite poznas. Pouzivam taky plochy "noz" hranaty na to.

      Odstrániť