utorok 8. júna 2010

Uthappam placka

Tieto placky sa pripravujú z cesta na set dosa, ak ho napríklad urobíte viac, uskladnite ho na noc v chladničke a na druhý deň si môžete raňajky obmeniť a miesto set dosa pripraviť uthappam.




ČO POTREBUJETE:

200ml ryže 
100ml urid dal
3 lyžice ryžových vločiek alebo uvarenej ryže 
1/2 lyžičky semienok senovky gréckej 
voda
soľ
štipka prášku do pečiva 

ďalej:
paradajka
červená cibuľa
mrkva
chaat masala alebo garam masala
chilli paprička 





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu, urid dal a semienka senovky namočíme minimálne na 4-6 hodín do vody. Potom s troškou vody, ryžovými vločkami alebo uvarenou ryžou, soľou a štipkou prášku do pečiva rozmixujeme na polohustú kašu. Vrátime do misky, zakryjeme a na teplom mieste necháme 8 hodín fermentovať. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)



Keď je cesto nafermentované troška ho rozriedime s vodou, dobre premiešame a môžeme ihneď robiť placky alebo ho odložiť do chladničky zakryté a použiť neskôr. 



Najprv si nachystáme mix, ktorým budeme placky posýpať. Cibuľu, paradajku, papriku, chilli papričku nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame, koriandrovú vňať nasekáme a všetko zmiešame spolu v miske.



Panvicu rozpálime, naberačkou do stredu nalejeme cesto a len troška ho oblou stranou naberačky rozotrieme do tvaru placky. Placka musí byť hrubšia než dosa placka. 

Ešte kým nie je cesto zatiahnuté posypeme ju mixom, ktorý sme si nachystali, poprášime troškou chaat masala (alebo garam) a pokvapkáme s ghee.

Placku na miernom až stredne silnom ohni opečieme z jednej strany dohneda, potom ju obrátime, pokvapkáme s ghee a chvíľočku opečieme aj z druhej strany.



Môžete podávať napríklad s Arašídovým chutney, s Kokosovým chutney alebo s Cibuľovým chutney.

2 komentáre:

  1. Ahoj Miska...
    uthappam milujem, tak som rada ze si zverejnila tento recept...tiez mam manzela z Indie, a uz sa dlhsi cas chystam naucit zopar indickych jedal..mozno prave tento bude moje prvy recept..
    chcela som sa ta spytat aky maly ma byt pohar? kolko ml? a ked pises rozmixovat ryzu s dal, tak v mixeri?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Katka, na tom nezalezi aky velky poharik, ide o ten pomer surovin ryze a urad dal. Myslim, ze ja som pouzila 200ml. Mixujem v mixeri takom to indickom, urcite poznas. Pouzivam taky plochy "noz" hranaty na to.

      Odstrániť