nedeľa 6. júna 2010

Mramorová bábovka / Bundt cake

Naučila ma ju robiť moja mama a bol to môj celkom prvý výtvor v kuchyni.


Mramorova babovka



ČO POTREBUJETE:

420g polohrubej múky / 420g flour (I use Maida)
120g masla / 120g unsalted butter
240g práškového cukru / 240g powdered sugar 
štipka soli / pinch of salt
5 vajec / 5 eggs
250ml mlieka / 250ml milk
1 prášok do pečiva / 1 packet of baking powder 
1 lyžica kakaa / 1 tbsp cocoa powder


Mramorova babovka



AKO POSTUPOVAŤ:

Žĺtky oddelíme od bielok, každé dáme do inejnkisky. K žĺtkam pridáme cukor, zmäknuté maslo a vymiešame mixérom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Prášok do pečiva vmiešame do múky so štipkou soli. Po troškách k maslu primiešame múku s práškom do pečiva a mlieko. Potom zľahka vmiešame bielkový sneh. / Separate yolks from whites, keep each in different bowl. Add sugar, soft butter to the yolks and whip. Separately whip the egg whites. In different bowl combine flour, salt and baking powder. Now start stirring the flour and the milk into the egg, sugar and butter mixture. After that fold in gently the whipped egg whites.

Formu vymastíme olejom alebo maslom a vysypeme strúhankou. Prebytočnú strúhanku vysypeme preč. Trocha bledého cesta nalejeme do formy. Do ostatného cesta vmiešame kakao a prelejeme ním bledé cesto. / Rub the bundt pan with oil or butter. Sprinkle some bread crumbs on it. Pour in half of the batter. Add the cocoa powder to the other half of the batter. Now pour this over the first batter.

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút prikryté a potom ešte 15-20 minút odokryté. Treba do bábovky pichnúť a keď sa cesto na paličku nelepí, je hotová. / Preheat the oven to 180deg. Bake the cake covered with aluminum foil for 30min. then remove the foil and bake for another 15 - 20min. To check if the bundt cake is cooked from the inside use the toothpick test.

Hotovú bábovku s formou položíme na tanier a zakryjeme vlhkou utierkou. Necháme 5 minút postáť a potom vyklopíme. / When the cake is baked put the plate over the top and flip it. If your cake didn't come out, place the wet cloth over the bundt pan and leave it to cool down completely. Remove the pan.

Mramorova babovka


Na ozdobenie môžeme posypať práškovým cukrom. / Finally you can sprinkle some sugar on the top and serve.



Mramorova babovka

4 komentáre:

  1. Samé dobré papky.E.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :) Nemozem spat, tak si pozeram stare recepty, co som si pisala este ako skolacka od mojej maminky.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. bábovka je krásna! :-)....anonymný, na jedlo sa nepíše a ani nehovorí fuj!....mám pocit, že si ju vôbec nepiekol!!!

    OdpovedaťOdstrániť