utorok 1. júna 2010

Palacinky / Pancakes

Toto je recept na klasické "slovenské" palacinky, na ktorých som vyrástla. Ak chcete pravé francúzske palacinky, skúste recept Crêpes podľa Julie Child





ČO POTREBUJETE:

2 hrnčeky hladkej múky / 2 cups of flour
štipka soli / pinch of salt 
1 lyžica cukru (alebo vanilkový cukor) / 1 tbsp sugar (or vanilla sugar)
2 vajíčka / 2 eggs
mlieko podľa potreby / milk as needed 
olej / oil
na ozdobenie: granko, džem, citrón a cukor, tvaroh s cukrom, mleté orechy s cukrom, ovocie / to serve with: granko, jam, lemn with powdered sugar, cottage cheese with sugar, found walnuts or almonds with sugar, fruits






AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ a cukor. Prilejeme mlieko a metličkou vymiešame hladké polohusté cesto, ktoré sa dá rozlievať na panvici. Pridáme vajíčka a znova dobre vymiešame. / Mix flour with salt and sugar. Add milk and whisk it to make smooth thin batter. Add eggs and whisk again.

Rozpálime si dobre panvicu. Musí byť dobre horúca, inak sa nám prvá palacinka prilepí a ostatné ju budú následovať do koša. / Heat the pan properly. This is very important otherwise your pancakes will be sticking to the pan and end up in the garbage bin.

Panvicu potrieme troška olejom a necháme chvíľku, aby sa zohrial dobre, vylejeme do stredu naberačku cesta. Panvicu otáčame tak, aby sa cesto rozlialo do tvaru okrúhlej, tenkej placky. Oheň zmiernime a pečieme z oboch strán do bledo hneda. / Spread some oil on the pan and let the oil heat up properly. Reduce the heat to medium. Pour ladle of batter to the middle of the pan lift the pan and spread it all over the surface using circling motion. Cook pancakes until they turn brownish on both sides.

Hotové palacinky ozdobíme podľa vlastnej fantázie. / Serve with your favorite toppings. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára