utorok 8. júna 2010

Uthappam placka

Tieto placky sa pripravujú z cesta na set dosa, ak ho napríklad urobíte viac, uskladnite ho na noc v chladničke a na druhý deň si môžete raňajky obmeniť a miesto set dosa pripraviť uthappam.


Uthappam



ČO POTREBUJETE:

200ml ryže 
100ml urid dal
3 lyžice ryžových vločiek alebo uvarenej ryže 
1/2 lyžičky semienok senovky gréckej 
voda
soľ
štipka prášku do pečiva 

ďalej:
paradajka
červená cibuľa
chaat masala alebo garam masala
chilli paprička 
čerstvý strúhaný kokos


Uthappam


AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu, urid dal a semienka senovky namočíme minimálne na 4-6 hodín do vody. Potom s troškou vody, ryžovými vločkami alebo uvarenou ryžou, soľou a štipkou prášku do pečiva rozmixujeme na polohustú kašu. Vrátime do misky, zakryjeme a na teplom mieste necháme 4-8 hodín fermentovať.

Keď je cesto pripravené môžeme ihneď robiť placky alebo ho odložiť do chladničky zakryté a použiť neskôr. Panvicu rozpálime, naberačkou do stredu nalejeme cesto a len troška ho oblou stranou naberačky rozotrieme do tvaru placky. Placka musí byť hrubšia než dosa placka. Ešte kým nie je cesto zatiahnuté posypeme ho nadrobno nakrájanou cibuľou, nakrájanou paradajou a medzi prsty s chaat masala alebo garam masala (môžeme aj nasekanou koriandrovou vňaťou, strúhaným čerstvým kokosom a nasekanou chilli papričkou), placku prikryjeme pokrievkou a na stredne silnom až miernom ohni opečieme z jednej strany dohneda.



Môžete podávať napríklad s Arašídovým chutney.



2 komentáre:

  1. Ahoj Miska...
    uthappam milujem, tak som rada ze si zverejnila tento recept...tiez mam manzela z Indie, a uz sa dlhsi cas chystam naucit zopar indickych jedal..mozno prave tento bude moje prvy recept..
    chcela som sa ta spytat aky maly ma byt pohar? kolko ml? a ked pises rozmixovat ryzu s dal, tak v mixeri?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Katka, na tom nezalezi aky velky poharik, ide o ten pomer surovin ryze a urad dal. Myslim, ze ja som pouzila 200ml. Mixujem v mixeri takom to indickom, urcite poznas. Pouzivam taky plochy "noz" hranaty na to.

      Odstrániť