nedeľa 6. júna 2010

Slané pagáčiky

Tieto pagáčiky robievala moja babička.



Slane pagaciky



ČO POTREBUJETE:

500g múky (použila som Maida, čo je porovnateľná múka s hladkou00)
250g slaného masla; alebo klasického
soľ
2 žĺtka 
1 lyžička sušeného droždia 
mlieko, koľko cesto zoberie
štipka cukru pod kvások 



AKO POSTUPOVAŤ:

Do veľkej misky dáme múku a zamiešame do nej soľ (ak používame slané maslo, dáme len troška soli).
V malej miske si urobíme kvások zo štipky cukru, sušeného droždia a teplého (nie horúceho) mlieka a necháme ho nakysnúť.




Maslo si roztopíme a zamiešame k múke. Pridáme žĺtka, premiesime a pridáme kvások. Vymiesime nelepivé cesto a necháme ho vykysnúť prikryté vlhkou utierkou na teplom mieste.




Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm a postupne vykrajujeme okrúhle pagáčiky.
Plech vymastíme, uložíme naň pagáčiky, do každého urobíme zárezy nožom.




Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút.





Slane pagaciky

2 komentáre: