Toto karí pochádza z juhu Indie (Tamil Nadu) a je to veľmi jednoduché karí, určené na "každodennú" prípravu. Teda samozrejme, že si ho nevaria každý deň 🙂 podstata je v tom, že je rýchlo navarené a nie je náročné na suroviny.
kuracie mäso zo stehien a kĺbov z 2 kurčiat
2 veľké červené cibule
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2-1 lyžička kajenského korenia (môžete použiť viac, pre viac pálivé karí)
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
(alebo 1/2 lyžičky strúhaného zázvoru a 1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku)
2 stredne veľké paradajky
150ml kokosového mlieka
1/2 lyžičky garam masala
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Mäso si nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu vymixujeme (bez pridania vody) na pastu. Paradajky narežeme do kríža, oblanšírujeme, ošúpeme a rozmixujeme na pastu. Toto všetko si vopred pripravíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.
🥘 🥘 🥘
V hrnci zohrejeme 1 plnú lyžicu ghee. Pridáme cibuľovú pastu a pod pokrievkou ju na miernejšom ohni restujeme 5 minút. Potom pridáme soľ, kurkumu a kajenské korenie a restujeme ďalšie 2 minúty.
Pridáme mäso, oheň zvýšime a mäso restujeme, kým sa nezatiahne. Asi 5 minút. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a mleté čierne korenie a premiešame.
Pridáme paradajkové pyré a znova premiešame.
Pridáme kokosové mlieko, premiešame a pod pokrievkou na miernejšom ohni karí varíme, kým mäso nie je mäkké. Asi 10-15 minút. Nepodlievame.
Nakoniec pridáme garam masala, primiešame nasekanú koriandrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa.
Vyskúšal som, víkend s indickou kuchyňou sa podaril, hrozilo že to bude príliš štipľavé, tak som to nakoniec zmiernil obyčajným mliekom... veľmi chutilo...
OdpovedaťOdstrániťJe to palivejsie kari, to kajenske si asi treba prisposobit, kolko clovek zvladne :) ale som rada, ze to dobre dopadlo a chutilo vam. Dakujem za vyskusanie, pekny vecer zelam :)
OdstrániťVyzkoušela jsem, ale rozmixovaná cibule hrozně zhořkla. Ostatní ingredience to už nezachránily. Opravdu se má ta cibule mixovat?
OdpovedaťOdstrániťCervena cibula, salotka by zhorknut nemala. Aku ste pouzila?
OdstrániťPoužila jsem červenou cibuli. Ne šalotku, ale velkou červenou cibuli. Bohužel pokazila chuť celého jídla. Měla tam tedy být šalotka? Mirka Petrovová
OdstrániťJa pozivam na mixovanie cervenu cibulu (ta mi nikdy este nezhorkla), moze sa salotka, ale nie je to nevyhnutne. Netusim co ste to mala za cibulu. Ale z vlastnej skusenosti hovorim, ze cervena pri mixovani nezhorkne. Aspon mne sa to nikdy nestalo.
OdstrániťEste ma tak napadlo, ci vam ta cibulova pasta neprihorela. Aj vtedy zhorkne.
OdstrániťNe, to určitě ne. Mixovala jsem ručním tyčovým mixérem. Příště zkusím nastrouhat.
OdstrániťAlebo nabuduce najprv cibulu orestujte dohneda a potom rozmixujte. To uz by ani biela nemala zhorknut.
OdstrániťTo bude nejlepší. Děkuji.
OdstrániťTak nabuduce nech je to vyborne a chuti vam :) Pekny den prajem.
OdstrániťDobrý den, nedávno jsem objevila Váš blog a jsem z něj nadšená! Dnes jsem si udělala jídlo podle tohoto receptu, dávám si už druhou porci a jsem šťastná! :-) Moc děkuji za inspiraci i celý Váš blog. Brzo zase něco zkusím.
OdpovedaťOdstrániťDobry den, som velmi rada, ze Vam chutilo a blog sa Vam paci :) Dakujem a pozdravujem.
OdstrániťPrávě jsem dovařila a je to velké mňamina, asi přidám ještě koření na mě a přítele je to málo pálivé, ale je to super moc děkuji za recept. PS neměla jsem mixer to bylo pasírování po dovaření :D
OdpovedaťOdstrániťTesim sa, ze chutilo :)
OdstrániťChuťovo veľmi dobre vyvážený recept.Varila som včera večer. Postupné vrstvenie chutí je úžasné, kari chutí v každej fáze inak , ale nakoniec sa všetky chute spoja do úžasného jedla. Prvý krát som varila indické jedlo, trochu som sa obávala spojeniu všetkých tých korenín , ale dnes sa teším na obed.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za recept. Nadas
❤
Odstrániť