utorok 14. apríla 2015

Kuracie madras karí / Chicken madras curry

Toto karí pochádza z juhu Indie (Tamil Nadu) a je to veľmi jednoduché karí, určené na "každodennú" prípravu. Teda samozrejme, že si ho nevaria každý deň 🙂 podstata je v tom, že je rýchlo navarené a nie je náročné na suroviny. 


Kuracie madras kari



ČO POTREBUJETE:

kuracie mäso zo stehien a kĺbov z 2 kurčiat / 4 full chicken legs, boneless and cut into small pieces (curry cuts)

ghee / ghee
2 veľké červené cibule / 2 big red onions
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
1/2-1 lyžička kajenského korenia (môžete použiť viac, pre viac pálivé karí) / 1/2 - 1 tsp cayenne pepper
soľ / salt

1/4 lyžičky mletého čierneho korenia / 1/4 tsp black pepper powder
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty (alebo 1/2 lyžičky strúhaného zázvoru a 1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku) / 1 tsp ginger - garlic paste (or both freshly grated)
2 stredne veľké paradajky / 2 medium size tomatoes
150ml kokosového mlieka / 150ml coconut milk

1/2 lyžičky garam masala / 1/2 tsp garam masala
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves


Kuracie madras kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso si nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu vymixujeme (bez pridania vody) na pastu. Paradajky narežeme do kríža, oblanšírujeme, ošúpeme a rozmixujeme na pastu. Toto všetko si vopred pripravíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Clean the meat and cut into small pieces. Mix onion to make asmooth paste (do not add water). Do cross cut on tomatoes and blanch them. Peel and mix to make a smooth paste. Make all of this ready before you start cooking your curry.

V hrnci zohrejeme 1 plnú lyžicu ghee. Pridáme cibuľovú pastu a pod pokrievkou ju na miernejšom ohni restujeme 5 minút. Potom pridáme soľ, kurkumu a kajenské korenie a restujeme ďalšie 2 minúty. / In the pot heat 1 full tbsp of ghee. Add onion paste and fry on lower heat, covered for 5min. Then add the salt, turmeric and cayenne pepper, fry for another 2min.

Kuracie madras kari


Pridáme mäso, oheň zvýšime a mäso restujeme, kým sa nezatiahne. Asi 5 minút. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a mleté čierne korenie a premiešame. / Add meat and increase the heat. Cook the meat through, approx. for 5min. Add giner garlic paste, black pepper powder and stir well.

Kuracie madras kari


Pridáme paradajkové pyré a znova premiešame. / Add tomato paste/puree and stir well.

Kuracie madras kari


Pridáme kokosové mlieko, premiešame a pod pokrievkou na miernejšom ohni karí varíme, kým mäso nie je mäkké. Asi 10-15 minút. Nepodlievame. / Add coconut milk, stir and cook covered on low heat until the meat is soft, approx. for 10 - 15min. Don't add the water.

Kuracie madras kari


Nakoniec pridáme garam masala, primiešame nasekanú koriandrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. / Finally add garam masala and chopped coriander leaves, stir well and heat through. Remove from the stove.

Kuracie madras kari


Podávame s ryžou. / Serve with rice.



Kuracie madras kari

17 komentárov:

  1. Vyskúšal som, víkend s indickou kuchyňou sa podaril, hrozilo že to bude príliš štipľavé, tak som to nakoniec zmiernil obyčajným mliekom... veľmi chutilo...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to palivejsie kari, to kajenske si asi treba prisposobit, kolko clovek zvladne :) ale som rada, ze to dobre dopadlo a chutilo vam. Dakujem za vyskusanie, pekny vecer zelam :)

      Odstrániť
  2. Vyzkoušela jsem, ale rozmixovaná cibule hrozně zhořkla. Ostatní ingredience to už nezachránily. Opravdu se má ta cibule mixovat?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cervena cibula, salotka by zhorknut nemala. Aku ste pouzila?

      Odstrániť
    2. Použila jsem červenou cibuli. Ne šalotku, ale velkou červenou cibuli. Bohužel pokazila chuť celého jídla. Měla tam tedy být šalotka? Mirka Petrovová

      Odstrániť
    3. Ja pozivam na mixovanie cervenu cibulu (ta mi nikdy este nezhorkla), moze sa salotka, ale nie je to nevyhnutne. Netusim co ste to mala za cibulu. Ale z vlastnej skusenosti hovorim, ze cervena pri mixovani nezhorkne. Aspon mne sa to nikdy nestalo.

      Odstrániť
    4. Este ma tak napadlo, ci vam ta cibulova pasta neprihorela. Aj vtedy zhorkne.

      Odstrániť
    5. Ne, to určitě ne. Mixovala jsem ručním tyčovým mixérem. Příště zkusím nastrouhat.

      Odstrániť
    6. Alebo nabuduce najprv cibulu orestujte dohneda a potom rozmixujte. To uz by ani biela nemala zhorknut.

      Odstrániť
    7. To bude nejlepší. Děkuji.

      Odstrániť
    8. Tak nabuduce nech je to vyborne a chuti vam :) Pekny den prajem.

      Odstrániť
  3. Dobrý den, nedávno jsem objevila Váš blog a jsem z něj nadšená! Dnes jsem si udělala jídlo podle tohoto receptu, dávám si už druhou porci a jsem šťastná! :-) Moc děkuji za inspiraci i celý Váš blog. Brzo zase něco zkusím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, som velmi rada, ze Vam chutilo a blog sa Vam paci :) Dakujem a pozdravujem.

      Odstrániť
  4. Právě jsem dovařila a je to velké mňamina, asi přidám ještě koření na mě a přítele je to málo pálivé, ale je to super moc děkuji za recept. PS neměla jsem mixer to bylo pasírování po dovaření :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Chuťovo veľmi dobre vyvážený recept.Varila som včera večer. Postupné vrstvenie chutí je úžasné, kari chutí v každej fáze inak , ale nakoniec sa všetky chute spoja do úžasného jedla. Prvý krát som varila indické jedlo, trochu som sa obávala spojeniu všetkých tých korenín , ale dnes sa teším na obed.
    Ďakujem za recept. Nadas

    OdpovedaťOdstrániť