piatok 21. januára 2022

Kulcha

Videla som na internete niekoľko receptov na Naan, kde miesto droždia použili prášok do pečiva. Tým pádom to nie je Naan, ale skôr Kulcha. Dnes vám ukážem, ako si ju pripravíte.



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

1 a 1/2 hrnčeka múky Maida (extra múka pri vaľkaní) / 1 and 1/2 cup of flour maida (extra flour for dusting)

1/3 lyžičky prášku do pečiva / 1/3 tsp baking powder 

štipka sódy bikarbóny / pinch of baking soda

1 lyžička cukru / 1 tsp sugar

1 a 1/2 lyžice bieleho jogurtu (dahi) / 1 and 1/2 tbsp yogurt 

1 a 1/2 lyžice oleja / 1 and 1/2 tbsp oil

3 lyžice mlieka / 1 tbsp milk

soľ / salt

vlažná voda do cesta / luke warm water 


kalonji alebo čierne sezamové semienka / kalonji seeds or black sesame seeds 

nasekaná koriandrová vňať / chopped coriander leaves 

maslo alebo ghee / butter or ghee




AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku, soľ, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a prstami premiešame. Pridáme olej a prstami ho zapracujeme do múky. Ďalej pridáme jogurt a opäť zapracujeme do múky. Následne pridáme mlieko, pridávame po trochách vodu a vypracujeme mäkké cesto. Cesto potom necháme v miske (zakryté) odpočívať 2 hodiny. Po odležaní cesto znova premiesime. / Put maida, salt, sugar, baking powder, baking soda in a bowl and mix with your fingers. Add oil and work it into the flour with your fingers. Add yogurt and work it into the flour again. Next add milk and gradually water, little at a time to make soft dough. Leave the dough in a bowl, covered, for 2 hours. After resting knead it again.


Rozdelíme si cesto na rovnako veľké časti. S každou pracujeme samostatne. Vezmeme jednu časť, vymodelujeme guľôčku, položíme ju na pracovnú dosku a dlaňou sploštíme tak, aby sme ju roztlačili trocha na placku. Posypeme kalonji (alebo čiernym sezamom), nasekanou koriandrovou vňaťou, jemne prstami do placky vtlačíme a ďalej vyvaľkáme na oválnu placku (netlačte valčekom príliš silno), aby sme valčekom jemne vtlačili semienka a vňať do placky. / Divide the dough into equal size parts. Work with each part separately. Take 1 part and form ball using your palms. Place it on your kitchen platform and press with fingers  to flatten it. Sprinkle som kalonji seeds and garnish with chopped coriander leaves, press it gently into the dough and roll gently into oval shaped flat bread.

Rozohrejeme si panvicu (tava) a keď je horúca oheň stiahneme na najslabšiu silu. Placku opatrne dvihneme a položíme posypanou stranou na dlaň a potrieme z neposypanej strany výdatne vodou a položíme tou potretou stranou na zohriatu panvicu. Chvíľu na miernom ohni opekáme, potom trošička poprskáme na okraje placky vodu a opäť chvíľočku asi 2min. opekáme prikryté pokrievkou. / Heat your tava. When it's hot reduce the heat on low. Lift kulcha, place it upside down on your palm and rub the side without seeds generously with the water. Place it on hot tava wet side down. Wait for half a minute, then drizzle some water on the sides of the kulcha and cover it with the lid. Cook it for about 2min.


Potom odložíme pokrievku, panvicu zdvihneme z ohňa a obrátime tak, aby posypaná strana bola priamo nad ohňom. Opekáme až kým sa nezačnú robiť bubliny a placka trocha chytí farbu. (Je to vlastne taká náhražka tandoor pece.) / Then remove the lid, lift the tava and turn the pan upside down so that kulcha is facing direct fire. Hold it there until bubbles appear and kulcha changes color. (This is how you can substitute tandoor oven.)

Potom placku opatrne odlepíme od panvice, dáme na tanier a potrieme maslom alebo ghee. / When kulcha is cooked remove it from tava, place on the plate and rub with butter or ghee.

Alebo ich jednoducho opečte z oboch strán na panvici, bez obracania panvice. / Or you can simply cook kulcha on the tava on both sides without flipping your pan.


Podávame s hustejšími karí ako napríklad Butter chicken, Paneer makhaniPaneer matar, Chole masala alebo iné vaše obľúbené karí. / Serve with thick curries such Butter chicken, Paneer makhani, Paneer matar, Chole masala or any other of your favorite curries.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára