piatok 21. januára 2022

Kulcha

Videla som na internete niekoľko receptov na Naan, kde miesto droždia použili prášok do pečiva. Tým pádom to nie je Naan, ale skôr Kulcha. Dnes vám ukážem, ako si ju pripravíte.



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

1 a 1/2 hrnčeka múky Maida (extra múka pri vaľkaní)

1/3 lyžičky prášku do pečiva

štipka sódy bikarbóny

1 lyžička cukru

1 a 1/2 lyžice bieleho jogurtu (dahi)

1 a 1/2 lyžice oleja

3 lyžice mlieka

soľ

vlažná voda do cesta


kalonji alebo čierne sezamové semienka

nasekaná koriandrová vňať

maslo alebo ghee




AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku, soľ, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a prstami premiešame. Pridáme olej a prstami ho zapracujeme do múky. Ďalej pridáme jogurt a opäť zapracujeme do múky. Následne pridáme mlieko, pridávame po trochách vodu a vypracujeme mäkké cesto. Cesto potom necháme v miske (zakryté) odpočívať 2 hodiny. Po odležaní cesto znova premiesime. 


Rozdelíme si cesto na rovnako veľké časti. S každou pracujeme samostatne. Vezmeme jednu časť, vymodelujeme guľôčku, položíme ju na pracovnú dosku a dlaňou sploštíme tak, aby sme ju roztlačili trocha na placku. Posypeme kalonji (alebo čiernym sezamom), nasekanou koriandrovou vňaťou, jemne prstami do placky vtlačíme a ďalej vyvaľkáme na oválnu placku (netlačte valčekom príliš silno), aby sme valčekom jemne vtlačili semienka a vňať do placky. 

🫓 🫓 🫓

Rozohrejeme si panvicu (tava) a keď je horúca oheň stiahneme na najslabšiu silu. Placku opatrne dvihneme a položíme posypanou stranou na dlaň a potrieme z neposypanej strany výdatne vodou a položíme tou potretou stranou na zohriatu panvicu. Chvíľu na miernom ohni opekáme, potom trošička poprskáme na okraje placky vodu a opäť chvíľočku asi 2min. opekáme prikryté pokrievkou. 


Potom odložíme pokrievku, panvicu zdvihneme z ohňa a obrátime tak, aby posypaná strana bola priamo nad ohňom. Opekáme až kým sa nezačnú robiť bubliny a placka trocha chytí farbu. (Je to vlastne taká náhražka tandoor pece.) 

Potom placku opatrne odlepíme od panvice, dáme na tanier a potrieme maslom alebo ghee. 

Alebo ich jednoducho opečte z oboch strán na panvici, bez obracania panvice. 

🫓 🫓 🫓

Podávame s hustejšími karí ako napríklad Butter chicken, Paneer makhaniPaneer matar, Chole masala alebo iné vaše obľúbené karí. 



Jogurt tradične do tohoto receptu (vraj) nepatrí, takže je možné ho vynechať. Ale jeho pridaním sú placky mäkkšie, lepšie a nájdete ho takmer v každom recepte. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára