ČO POTREBUJETE:
200g paneeru
3 lyžice masla
2 stredne veľké červené cibule
1 lyžička strúhaného zázvoru
4 stredne veľké paradajky
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
2 lyžice nesladeného bieleho jogurtu - Dahi
3 plné lyžice kešu orechov (+voda na ich namočenie)
100ml vody
1 lyžička garam masala
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
2 lyžice sladkej smotany
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
V kadhai roztopíme 2 lyžice masla, pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a nastrúhaný zázvor a opekáme cibuľu na miernom ohni, kým nezosklovatie. Občas ju premiešame.
Pridáme nakrájané paradajky a kašmírske chilli korenie, premiešame na miernom ohni dusíme, kým sa paradajky nerozpadávajú, asi 10 minút. Občas ich premiešame.
Pridáme jogurt, premiešame a odokryté varíme, kým sa tekutina trochu nezredukuje, asi 5 minút, premiešavame. Nakoniec odstavíme z ohňa a zmes necháme vychládnuť. Vychládnutú rozmixujeme so 100ml vody na pastu.
Kým nám paradajková zmes chládne, kešu orechy si namočíme na 30 minút do vody. Vody len toľko, aby boli všetky namočené. Potom ich vymixujeme spolu s trochou vody, v ktorej boli namočené na pastu.
V čistom kadhai si znova roztopíme 1 lyžicu masla, pridáme paradajkovú kašu. Keď kaša začne bublať, oheň zmiernime a 3 minútky povaríme, občas premiešame.
Pridáme garam masala, cukor, soľ a mletý muškátový oriešok...
... pastu z kešu orechov a na miernom ohni povaríme ďalšie 2 minútky. Občas premiešame.
Nakoniec pridáme sladkú smotanu...
... nakrájaný paneer, necháme prejsť minútovým varom (na slabom ohni) a odložíme z ohňa. Zakryté necháme odležať 10-15 minút.
Paneer Makhani podávame teplé s indickými plackami: Naan, Chapati, Paratha...
vyzerá výborne :-)
OdpovedaťOdstrániťMiška, paneer som už vyrábala,chutil veľmi, ale akosi som naň pozabudla.Takže tento recept určite vyskúšam pre mojich vegetariánov, díky za podrobný fotopostup.Pekný týždeň!
OdpovedaťOdstrániťDakujem, budem rada, ak vyskusate, je to dobrotka :)
OdpovedaťOdstrániťnašel jsem stránku čistě náhodou a jsem za to moc rád. děkuji za všechy recepty! :)
OdpovedaťOdstrániťTesim sa :) dufam, ze stranky vam pomozu pri vareni :)
OdpovedaťOdstrániťDorbý den, dalo by se použít místo sýru například tofu? ve verzi pro vegany... diky za odpověď a pište pro nás dál :-)
OdpovedaťOdstrániťAno jasne, dalo by sa aj s tofu. Raz mi niekto pisal, ze mu to chutilo s udenym tofu, tak mozete skusit :)
Odstrániť