sobota 13. augusta 2011

Naan s cesnakom a černuškou siatou / Garlic Naan with kalonji





ČO POTREBUJETE (na 4ks):

250ml múky (použila som Maida)
1 lyžička kryštáľového cukru
1 plochá lyžička sušeného droždia
1/3 lyžičky soli

asi 100ml teplého mlieka
1 lyžica Ghee
1 plná lyžica bieleho jogurtu - Dahi

na potretie:
maslo
cesnak





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor, semienka černušky a sušené droždie. Všetko spolu zamiešame.



V malom hrnci si zohrejeme mlieko a ghee tak, aby boli teplé, nie horúce. Toto prilejeme k múke, pridáme jogurt (nesmie byť studený, treba ho vytiahnuť vopred z chladničky, aby mal izbovú teplotu). Vymiesime elastické, nelepivé cesto. Múkou podsýpame podľa potreby, keď miesime cesto. Vymiesené cesto uložíme do misky, misku zakryjeme a cesto necháme nakysnúť na teplom mieste asi 30 minút.



Po vykysnutí ho znova rukou premiesime, rozdelíme na rovnaké časti a vymodelujeme guľôčky. Postupne si ich vyvaľkáme na tenké placky, ale nie príliš tenké, inak pri pečení stvrdnú. Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar.



Najlepšie je piecť naan v tradičnej peci tandoor, ale poslúži aj klasická rúra. 

Rúru si predohrejeme na 230st. spolu s plechom, na ktorom budeme naan piecť. Na horúci plech dáme vyvaľkané naany, plech vložíme do rúry a pečieme 8-10min. Netreba ich obracať, stačí piecť z jednej strany. Odporúčam striehnuť pri rúre, aby vám nezhoreli.



Kým sa naan pečie, roztopíme si maslo, do ktorého nastrúhame čerstvý cesnak a ten v masle chvíľku restujeme.


Hotový naan potrieme cesnakovým maslom a utierkou zakryjeme, aby zmäkol a nevychládol, kým dopečieme ostatné.



Podávame čerstvé.




15 komentárov:

  1. Jeeeeej Miska, ako pekne sa ti podaril Naan. Neviem co je to cernucha, ale ze chlebik je tuti mnamkovy, to viem:).Aj ja musim opat urobit garlic Naan. A ake to tu mas peknucke. Velmi pozitivna zmena. Zelam vsetko dobre. Papa Ada

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mnaaaam! Ja mam tento chlebik velmi rada, je nacase upiect ho uz konecne doma, lebo doteraz som ho vzdy kupovala...urcite budem robit podla tohto receptu!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnam..vyzera to uzasne,Miska!!!jaj,som taka rada,ze konecne mam cas prezriet si aj ostatne blogy aspon na chvilku:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Miska, vyzera super, hadam by som to aj ja zvladla :) musim vyskusat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miska, moze sa namiesto cernuchy pouzit nejake ine korenie?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ajwain, rimsky kmin a mozno aj obycajna rasca by bola fajn.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vyskusane bez cesnacikoveho poteru k baklažanovej tikka masala. A vychutnane. Vyborne. Prekvapilo ma aka je to rychlovka. Dokonca clovek nepotrebuje vytahovat ani velku dosku na cesto, staci mala dosticka. Len ma fascinuje, ze ked vaľkam nieco do kruhu tak mam trojuholník a teraz ked som chcela trojuholnik som robila dokonale kruhy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tym valkanim som na tom uplne rovanko! Vzdy sa mi podari to druhe o co sa nesnazim :D

      Odstrániť
  8. Miška, podaril sa mi bezlepkový, bol fantastický. Dala som trochu viac masla.

    OdpovedaťOdstrániť