sobota 13. augusta 2011

Cesnakový Naan s černuchou

Jedným slovom "ňamííí"!



cesnakovy naan s cernuchou




ČO POTREBUJETE (asi na 7ks):

300ml múky (použila som Maida)
medzi prsty kryštáľového cukru
1 plochá lyžička sušených kvasníc

1 lyžička černuchy (kalonji)
soľ
voda podľa potreby; teplá (nie horúca!)
1 lyžica Ghee
1 plná lyžica bieleho jogurtu - Dahi

na potretie:
maslo
cesnak



cesnakovy naan s cernuchou




AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor, semienka černuchy a sušené kvasnice. Všetko spolu zamiešame.




V malom hrnci si vo vode rozpustíme maslo a necháme vychládnuť tak, aby zostalo vlažné (nie horúce).

Roztopené, ochládnuté maslo prilejeme k múke, pridáme jogurt (nesmie byť studený, treba ho vytiahnuť vopred z chladničky, aby mal izbovú teplotu). Vymiesime elastické, nelepivé cesto. Vodu a múku pridávame podľa potreby, keď miesime cesto. Vymiesené cesto uložíme do misky, troška pomúčime, misku zakryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a necháme nakysnúť na teplom mieste asi 30 minút.




Cesto rozdelíme na rovnaké časti, aby nám vznikli guľôčky veľkosti asi ako golfová loptička. Postupne si ich vyvaľkáme na tenké placky (nie príliš tenké, asi 3-4mm, pretože keby boli príliš tenké, skôr by začali horieť v rúre a upiekli by sa do chrumkava, stvrdli by). Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar.




Rúru si poriadne predohrejeme na 250st. Naan dáme na suchý plech a dáme na 1-2 minúty piecť na 250st. Potom prepneme na gril a pečieme, kým nezačne hnednúť. Nemám odsledovaný čas. Stála som pri piecke a kontrolovala. Netreba ho obracať, stačí piecť z jednej strany.

Kým sa pečie, roztopíme si maslo, do ktorého nastrúhame čerstvý cesnak.




Keď na vrchu trocha zhnedne, vyberieme ho na utierku, potrieme cesnakovým maslom a utierkou zakryjeme, aby zmäkol a nevychládol, kým dopečieme ostatné.




Podávame čerstvé.

15 komentárov:

  1. Jeeeeej Miska, ako pekne sa ti podaril Naan. Neviem co je to cernucha, ale ze chlebik je tuti mnamkovy, to viem:).Aj ja musim opat urobit garlic Naan. A ake to tu mas peknucke. Velmi pozitivna zmena. Zelam vsetko dobre. Papa Ada

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mnaaaam! Ja mam tento chlebik velmi rada, je nacase upiect ho uz konecne doma, lebo doteraz som ho vzdy kupovala...urcite budem robit podla tohto receptu!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnam..vyzera to uzasne,Miska!!!jaj,som taka rada,ze konecne mam cas prezriet si aj ostatne blogy aspon na chvilku:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Miska, vyzera super, hadam by som to aj ja zvladla :) musim vyskusat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miska, moze sa namiesto cernuchy pouzit nejake ine korenie?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ajwain, rimsky kmin a mozno aj obycajna rasca by bola fajn.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vyskusane bez cesnacikoveho poteru k baklažanovej tikka masala. A vychutnane. Vyborne. Prekvapilo ma aka je to rychlovka. Dokonca clovek nepotrebuje vytahovat ani velku dosku na cesto, staci mala dosticka. Len ma fascinuje, ze ked vaľkam nieco do kruhu tak mam trojuholník a teraz ked som chcela trojuholnik som robila dokonale kruhy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tym valkanim som na tom uplne rovanko! Vzdy sa mi podari to druhe o co sa nesnazim :D

      Odstrániť
  8. Miška, podaril sa mi bezlepkový, bol fantastický. Dala som trochu viac masla.

    OdpovedaťOdstrániť