Recept som našla na blogu "The traveler's lunchbox". Zapáčil sa mi krásny obrázok hotového jedla, a tak som sa rozhodla vyskúšať ho. Keď som ho dnes lepšie študovala, zistila som, že mi akosi nesedia množstvá surovín. Suroviny som upravila a miesto peklíčka v papuľke vám ponúkam chutné, mierne pikantné karí.
ČO POTREBUJETE (na 4-5 porcií):
4 kuracie stehná s kĺbom; vykostiť a pokrájať na rezančeky
na masala:
1 sušená červená chilli paprička
(kto má rád extra pálivé, môže použiť 2)
1 lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 lyžičky bieleho maku (khus-khus)
kúsok škorice
4 klinčeky
5 guľôčok čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
4 strúčiky cesnaku
51ks mandlí
2cm kúsok čerstvého zázvoru
60 - 100ml vody
ostatné prísady:
olej alebo ghee
2 väčšie červené cibule; nakrájané nadrobno
asi 100ml vody
200ml kokosového mlieka
soľ
1/2 lyžičky tamarindovej pasty; rozpustiť v trošičke vody
1-2 lyžičky nastrúhaného jaggery (alebo hnedého cukru)
čerstvá koriandrová vňať
pár mandľových lupienkov na ozdobu
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si pripravíme masala. Panvicu najprv dobre zohrejeme, oheň zmiernime na sucho opečieme chilli papričku, biely mak, rímsku rascu, škoricu, klinčeky a kardamóm. Korenie musí uvoľniť vôňu. Opečené korenie nenecháme chládnuť na panvici, pretože panvica je stále horúca a korenie by sa ďalej opekalo a mohlo by zhorieť a zhorknúť. Takže presypeme do misky a necháme trocha vychládnuť.
Pridáme mandle, zázvor, cesnak, prilejeme vodu a rozmixujeme na hladkú pastu.
V panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni ju popražíme, kým nezmäkne a nezhnedne troška, asi 20 minút. Občas premiešame.
Potom pridáme masala, ktorú sme si vopred pripravili. Asi 2 minútky ju na miernom ohni opekáme a premiešavame...
... potom pridáme nakrájané kuracie mäso a premiešame ho s masala...
... pridáme soľ, vodu a kokosové mlieko a premiešame. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme 20 minút.
Po 20 minútach pridáme tamarindovú pastu, ktorú sme si rozpustili v troške vody a jaggery. Premiešame a odokryté varíme na miernom ohni, až kým karí nezhustne. Asi 5-10 minút (podľa toho koľko vody ste pridali na aké množstvo mäsa).
Hotové karí zakryjeme a odstavíme z ohňa. Zakryté necháme 20 minút odležať.
Na tanieroch ozdobíme nasekanou koriandrovou vňatou a mandľovými lupienkami. Podávame s dusenou ryžou.
Mnam! Moze sa biely mak aj vynechat alebo nahradit niecim inym? Neviem, kde ho tu budem u nas zhanat ;o)
OdpovedaťOdstrániťMiska, nepozves ma na obed? :) vyzera to uzasne :) krasne foto :)
OdpovedaťOdstrániťMarianka biely mak ma taku orechovu chut, rozmyslam, ci by ho nenahradilo par kuskov vlasskych orechov.... Lubka veru by som pozvala, je to velmi dobre kari, uplne vhodne ponuknut hostom, na ktorych chces urobit dobry dojem jedlom. Urcite ho nemame naposledy :) Dakujem.
OdpovedaťOdstrániťNadherne fotky ,Miska!!!a chvalim aj zmenu vizualu blogu..:)
OdpovedaťOdstrániťDakujem Martinka :)
OdpovedaťOdstrániťMiska, toto by som neodmietla:) Velmi pekne fotecky,
OdpovedaťOdstrániťDakujem a odporucam vyskusat, ak mate moznost zohnat vsetky suroviny :)
OdpovedaťOdstrániťJa vsetko mam a urcite vyskusam :)
OdpovedaťOdstrániťPrekrasna fotka
L.
:) dakujem
OdpovedaťOdstrániťDelicious curry...
OdpovedaťOdstrániťI agree with you :) Thank you.
OdstrániťTo co je prosim vas ze 51ks mandli a 2cm zazvoru ... Vazne 2cm zazvoru ..... To akoze 2 cm² ? .....
OdpovedaťOdstrániťA co je na tom cudne? :) 2cm su 2cm, kde vidite stvorcove?
OdstrániťCim sa mysli, ze ked chytite kus zazvoru a od oka odrezete dva centimetre z jednej nozicky, tak tolko pouzite. Ci uz mate radsej viac palive, alebo menej (teda ci vam jeho chut vyhovuje) je na vas... pridat alebo ubrat. Rozhodne nemusite struzlikat z kuska zazvoru 2x2cm kusok...
Odstrániť