streda 29. januára 2014

Zelený kardamóm (kardamón) / Green cardamom


Zeleny kardamon / Elaichi


Kardamóm je považovaný za "tretie najdrahšie" korenie na svete (po šafráne a vanilke). Má silnú, jedinečnú chuť a intenzívnu aromatickú vôňu. Najlepšie je kupovať kardamómové tobolky, pretože ak sú semienka z toboliek vybraté alebo pomleté rýchlo strácajú svoju chuť a arómu. Tobolky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe. 


Využitie v kuchyni:
Tobolky môžu byť použité vcelku, alebo ich môžete rozlúsknuť a semienka vybrať tesne pred varením jedla - často sa pridávajú do strukovinových jedál. Kardamóm je tiež často súčasťou indických cukroviniek a nápojov. V arabských krajinách je kardamóm jedným z najpopulárnejších korení, používa sa napríklad do kávy, čo je symbolom pohostinnosti. V jedlách pod názvom "Mughlai" (severná India) je hojne používaný v ryžových pokrmoch tzv. Biryani. Malé množstvo kardamómu dodá lákavú chuť napríklad aj kávovým koláčom, pudingom, flans, či čaju


Zeleny kardamon / Elaichi


Ako liečivo:
Okrem jedál môžeme kardamóm využiť aj ako domáce liečivo. Je účinný proti nadúvaniu, podporuje trávenie. V Indii sa používa na liečbu infekcií v zuboch a ďasnách. Ak ho pridáte do čaju a ten pijete teplý môže vám pomôcť pri bolesti hrdla. Kardamóm sa tiež používa ako osviežovač dychu, ale vraj nadmerné užívanie riedi krv.


Zeleny kardamon

2 komentáre:

  1. Ahoj Miska, prosim ta, aky je rozdiel medzi zelenym a tmavym kardamonom, daju sa v receptoch zamienat, alebo to ovplyvni vyslednu chut pokrmu? Dakujem a pekny den zelam.
    Katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, zeleny je vhodny do sladkosti, napojov, ryzovych a strukovinovych jedlach. Hnedy skor ryzove, strukovinove a masove, je silnejsi, teda nie vhodny do sladkosti napriklad. A chutovo aj vonou sa lisia, teda vysledok nebude celkom rovnaky.

      Odstrániť