Od kedy som videla Rachel Khoo robiť jej madlenky, chcela som ich skúsiť aj ja. Neviem prečo som si vždy myslela, že to je niečo zložité. Asi preto, že keď sa povie "francúzska kuchyňa" vzbudzuje to vo mne práve tú záležitosť. Čo znamená, že je to len moja nevedomosť. Madlenky sú vhodné k poobednému čaju a ja vám ponúkam recept ako som ich robila ja. Nižšie pod receptom nájdete link, ktorý mi bol predlohou. Či sú to tie pravé madlenky? Neviem. Moje sa tvarom určite nepodobajú, pretože nemám na ne formu. A tak som improvizovala a madlenky piekla vo formičkách na košíčky.
ČO POTREBUJETE (na 11-12ks):
160g hladkej múky (použila som Maida)
1 plochá lyžička prášku do pečiva
trocha mletého kardamómu
2 vajcia
85g práškového cukru
štipka soli
1 lyžička ružovej vody
trocha nastrúhanej kôry z citróna (použila som limetku)
85g masla, rozpustené a vychládnuté
na vymastenie formičiek som použila ghee
AKO POSTUPOVAŤ:
Maslo si v hrnci na miernom ohni rozpustíme a necháme vychládnuť.
Múku preosejeme s práškom do pečiva a pridáme mletý kardamóm.
Vajcia vyšľaháme elektrickým mixérom spolu s cukrom a štipkou soli.
Do vyšľahaných vajec pridáme ružovú vodu.
Potom postupne k vyšľahaným vajciam zamiešame múku a maslo; na striedačku.
Do pripraveného cesta ešte pridáme kôru z citróna a zamiešame.
Formičky na madlenky poriadne vymastíme rozpusteným maslom (použila som ghee).
Rúru vyhrejeme na 190st. Formičky naplníme do 3/4 cestom. Ja som cesto rozdelila lyžicou do formičiek a potom palcom trocha roztlačila ako keď robíte medvedie labky. (Nie som si istá, či cesto nemalo byť redšie.)
Madlenky pečieme 12-15 minút.
Upečené necháme troška vychládnuť a vyklopíme ("vyskočili" z formičiek samé). Hotové pocukrujeme práškovým cukrom.
Správnou technikou je vraj zmiešať suroviny (okrem masla) a dať do chladničky. Maslo roztopiť a nechať troška vychládnuť. Potom ešte teplé maslo vmiešať do vychladeného cesta, ktoré sme si pripravili. Ihneď plniť, maslom vytreté a vychladené formičky a piecť na 260st. prvých 5 minút, dopekať na 180st. To by mala byť tá správna technika, aby im nabehlo pupko :)
Inšpirácia.
Madlenky, ktore nevyzeraju ako madlenky..
OdpovedaťOdstrániťPreto je nazov v uvodzovkach a v uvode je to aj napisane ;)
OdstrániťVôbec nevadí, že vyzerajú inak, hlavne, že im chutili. Ja sa aspoň virtuálne ponúknem.
OdpovedaťOdstrániťHeli.
:) nech sa paci.
Odstrániť