štvrtok 16. januára 2014

Zemiakovo - cícerová polievka

22IMG_7021



ČO POTREBUJETE:

3 hrste suchého cícera
voda na uvarenie cícera; tú si potom odložíme
1 bobkový list
1 väčší zemiak
olej
1 väčšia červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 paradajka
1/3 lyžičky rímskej rasce
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého chilli korenia (alebo použite sladkú mletú papriku, ak vám nevyhovuje pálive jedlo)
sol
100ml kokosového mlieka
čerstvá koriandrová vňať



22IMG_7015



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme. Ráno vodu zlejeme a vymeníme za novú (pridáme jej dostatok, aby sme mali dosť vývaru potom na polievku). Pridáme bobkový list a cícer uvaríme domäkka v tlakovom hrnci. Varíme asi 15 minút od natlakovania hrnca na miernom ohni bez hvíždaľky.

22IMG_7003


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a restujeme domäkka. 

22IMG_7001


Potom pridáme paradajku a na miernom ohni pod pokrievkou ju udusíme domäkka. Zmes necháme trocha vychládnuť a rozmixujeme na pastu. Ak treba použiť tekutinu pri mixovaní, použite vývar z cícera.

22IMG_7002


Hrniec, kde sme restovali cibuľu a paradajku neumývame. Olej, ktorý v ňom zostal znova zohrejeme a pridáme rímsku rascu. Minútku restujeme, aby uvoľnila vôňu.

22IMG_7005


Potom pridáme očistený a nakrájaný zemiak, kurkumu a chilli korenie. Premiešame. 

22IMG_7006


Pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu a znova premiešame.

22IMG_7008


Pridáme vývar z cícera, soľ, premiešame a polievku  privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a polievku varíme pod pokrievkou, kým zemiaky nezmäknú.

22IMG_7010


Potom pridáme uvarený cícer...

22IMG_7011


... kokosové mlieko a polievku necháme ešte 2 minúty povariť.

22IMG_7013


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a polievku odstavíme z ohňa.

22IMG_7014


9 komentárov:

  1. Miska ako dlho sa bude ten cicer varit v normal hrnci? Dakujem x tasnim

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja veru ani neviem, vzdy som ho v tlakovom robila. Ale myslim, ze aj hodinu. Cicer je dost tvrdy, radsej ho daj do tlakoveho ak mas. Alebo pouzi konzervu.

      Odstrániť
    2. dakujem...tlakovy som mala..ale dala som svagrinej, lebo ja s tym neviem robit nikdy som nerobila hahaha

      Odstrániť
  2. ani cicer, ani tlakovy. normalne daj namocit na noc ako fazulu...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobry den, chcela by som sa spytat, pre kolko osob su robene Vase recepty - nie len tento, ale celkovo. Podla mnozstva surovin sa mi to zda ako porcia pre jedneho, max. dvoch ludi, ale zdanie mozno klame. Dakujem za info.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vacsinou pre dve alebo 4 osoby. Kari sa podava s ryzou a dalsou zeleninou a niekedy aj placka, preto sa z kazdeho dava na tanier trocha. Mozno sa zda, ze je to malo podla rozpisu surovin, ale ja varim jedla vacsinou tak, ze su na 1 den. Teda neskladujem jedlo v chladnicke.

      Odstrániť
  4. Polievka je vynikajuca, prva cicerova, z ktorej som zjedla hned dva taniere.

    OdpovedaťOdstrániť