streda 8. januára 2014

Karfiolové kofty v karí


22karfilove kofty 041



ČO POTREBUJETE:

na kofty:
250g karfiolu
1/3 lyžičky rímskej rasce
1/4 lyžičky strúhaného zázvoru 
soľ
malá hrsť koriandrovej vňate 
2 ploché lyžice cícerovej múky (besan)
štipka mletej kurkumy
olej na ich upečenie

na karí:
125g paradajok (2 stredne veľké)
niekoľko kešu orechov + voda na ich namočenie 
ghee
1/3 lyžičky rímskej rasce
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej 
2 lyžice sladkej smotany
troška vody na zriedenie omáčky


22karfilove kofty 029


AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy si vopred na 30 minút namočíme vo vode.

22karfilove kofty 011


Karfiol najemno nastrúhame. Pridáme ostatné prísady na kofty a zmiešame. Urobíme rovnako veľké guľôčky a položíme na pekáč, ktorý sme vymastili olejom.

1


Rúru predohrejeme na 200st. Kofty do nej vložíme a pečieme na 180st. 8-10 minút z jednej strany. Potom ich obrátime a pečieme ďalších 8-10 minút z druhej strany.

2


Paradajky a kešu orechy vymixujeme na pastu (bez pridania vody).

3


Zatiaľ si pripravíme karí. V hrnci zohrejeme 2 lyžice ghee. Pridáme rímsku rascu, cesnakovo-zázvorovú pastu a chilli papričku. Rascu necháme rozvonať.

22karfilove kofty 017


Potom pridáme paradajkovo-kešu pastu, mletý koriander a kurkumu. Premiešame, oheň zmiernime a základ na karí necháme pomaličky zredukovať. Občas premiešame.

22karfilove kofty 019


Do zredukovaného základu (keď sa ghee oddelí) pridáme mleté chilli korenie a sušené lístky senovky gréckej. Premiešame.

22karfilove kofty 022


Pridáme sladkú smotanu a podlejeme troškou vody, znova premiešame a karí privedieme k varu. Oheň zmiernime a 2 minútky povaríme.

22karfilove kofty 023

22karfilove kofty 024


Nakoniec karí osolíme, premiešame a vložíme kofty. Zľahka premiešame.

22karfilove kofty 026


Podávame napríklad s chlebovými plackami Naan.

22karfilove kofty 038

15 komentárov:

  1. Mnam!! Vyskusam urcite! Miska, ta besam flour sa na slovensku da nahradit cim, vies mi poradit?? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne se to take libi Miso, ale nelibi se mi to peceni ze se to pripaluje. Mozna lepsi dat kulicky do alobalu. Zkusim to! Delavam takove z mleteho masa hoveziho s pridanim strouhane mrkve a celeru a v tom alobalu jsou skvele. Treba zkus take! Napad s kvetakem je boží :-) W

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je to pripalene (teda do cierna). Su pripecene. Mozno sa to zda pripalene, ked to nie je rovnomerne jednej farby zo vsetkych stran. Kludne pec menej, aby boli bledsie alebo si ich vysmaz v oleji na panvici.

      Odstrániť
  3. P.s. nemyslim kazdou kulicku zvlast, ale vedle sebe do rady treba 8 kulicek a udelat balicek z toho.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To ne, do oleje nechci, ta trouba se mi libi. No nejak to udelam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no teda! prave som to dokoncila a som veeelmi zvedava, ake to bude. milujem indicku kuchynu, su to prave zeleninove jedla, u nas je zeleninove jedlo akosi inak chapane a hned sa supne do prezli, pritom taketo lahodky cakaju vo svete!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Na toto jedlo som sa moc tesila, az ho vyskusam. Samotne gulicky mi sice az tak nechutili (asi som dala vela koriandru), ale v kombinacii s kari omackou to bola naozajstna pochutka. Chute sa krasne doplnali, jemne karfiolove gulocky sa rozplyvali na jazyku. Moc dobre :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Miska, planujeme to vyskusat tento vikend... ale mame dilemu - ten karfiol co sa ma nastruhat - je surovy, alebo uz uvareny - predvareny?
    dakujem...

    OdpovedaťOdstrániť