piatok 3. januára 2014

Kuracie prsia v kešu - makovej omáčke

Moja improvizácia.





ČO POTREBUJETE:

500g kuracích pŕs 

na marinádu:
2 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu
1/3 lyžičky mletej kurkumy
6 strúčikov cesnaku

ďalej:
1 veľká červená cibuľa 
1 zelená chilli paprička 
ghee
1 plná lyžička tandoori masala
veľká hrsť kešu orechov
2 lyžice bieleho maku
soľ
150ml kokosového mlieka

na dokončenie:
ghee
niekoľko perličkových cibuliek (píšem perličkové, lebo anglicky sa im hovorí pearl onions a v Indii sa im hovorí aj Sambar onions; takže malých šalotiek)
niekoľko karí lístkov 



22moj signature dish 041



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie rezančeky (ako na guláš). Do misky dáme jogurt a nastrúhaný cesnak, zmiešame...

22moj signature dish 001


... pridáme kurkumu a zmiešame.

22moj signature dish 005


Pridáme nakrájané mäso, dobre rukou premiešame, misku uzatvoríme a vložíme na noc do chladničky.

22moj signature dish 007


Druhý deň pokračujeme. Kešu orechy na 30 minút namočíme vo vode. Biely mak na suchej panvici orestujeme, kým nezavonia a zľahka zmení farbu.

22moj signature dish 010


Kešu orechy a mak s trochou vody vymixujeme na pastu.

22moj signature dish 013

22moj signature dish 015


Cibuľu a chilli papričku bez použitia vody tiež vymixujeme na pastu.

22moj signature dish 017


V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme cibuľovú pastu a oheň zmiernime. Hrniec prikryjeme a pastu redukujeme asi 7 minút.

22moj signature dish 019


Potom pridáme tandoori masala a premiešame.

22moj signature dish 020


Pridáme kuracie mäso s marinádou, soľ a chvíľu restujeme. Podlejeme troškou vody, pridáme pastu z kešu orechov a maku a na miernom ohni, pod pokrievkou varíme 15 minút.

22moj signature dish 021

22moj signature dish 024


Pridáme kokosové mlieko a prejdeme varom.

22moj signature dish 030


Pred dokončením si v menšom hrnci zohrejeme ghee. Do horúceho vhodíme šalotky a opražíme ich na silnom ohni do hnedkava. Pridáme karí lístky a necháme prasknúť.

22moj signature dish 028


Šalotky, karí lístky spolu s ghee na ktorom sa pražili vylejeme do karí. Karí premiešame a môžeme podávať s plackami chlebom Naan a šalátom.

22moj signature dish 032




22moj signature dish 045


7 komentárov:

  1. To vypadá božsky! Jen jsem bohužel v ČR nikdy nikde neviděla bílý mák... :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňam! to by som si dala hneď. Biely mak - o tom som doteraz nechyrovala... a kari lístky :-( to sú tie na fotke? Z toho sa melie kari korenie? Myslela som doteraz, že to je zmes korenín. Teda, ty sa máš, že máš k dispozícii na varenie také špecialitky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Biely mak sa da v e-shopoch kupit, mozno aj v nejakych kamennych obchodoch a kari listky tiez susene v e-shopoch. Z nich sa nemelie kari korenie. Kari korenie je zmes korenin. O kari listkoch tu http://www.akochutimasala.blogspot.in/2011/07/nie-je-curry-ako-kari.html Su typicke hlavne pre juhoindicku kuchynu a srilansku.

      Odstrániť