nedeľa 7. októbra 2012

Baklažánová tikka masala / Brinjal tikka masala

Dnes sme znova "tikkali". Vzala som ten istý recept ako na paneer a použila ho na baby baklažány. Rovnako môžete postupovať aj s kuracím mäsom a máte Murgh tikka masala.



Baklazanova tikka masala



ČO POTREBUJETE:

4 ks baby baklažánov; pokrajáné na približne rovnako veľké kúsky / 4 brinjals cut into small pieces of same size

na marinádu / for marination:
3 lyžice hustého bieleho nesladeného jogurtu / 3 tbsp yogurt (dahi)
1/2 lyžičky garam masala / 1/2 tsp garam masala
1/2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi) / 1/2 tsp dry fenugreek leaves
1 lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia / 1tsp kashmiri chilli powder
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste
soľ / salt
1/2 lyžičky šťavy z citróna / 1/2 tsp lemon juice 

na omáčku / for curry:
2 stredne veľké červené cibule / 2 medium size red onions 
2 stredne veľké paradajky / 2 medium size tomatoes 
ghee / ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce / 1/2 tsp black cumin (shahi jeera)
1 sušený bobkový list / 1 bay leaf (tej patta)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1tsp ginger garlic paste
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder 
1 lyžička mletých koriandrových semienok / 1 tsp ground coriander (dhanya powder) 
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp termaric (haldi)
1/4 lyžičky garam masala / 1/4 tsp garam masala
200ml vody / 200ml water
1 a 1/2 lyžice sladkej smotany / 1 and 1/2 tbsp fresh cream
1/2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej / 1/2 tsp dry fenugreek leaves (kasuri methi)
koriandrová vňať / fresh coriander leaves 


IMG_5969
 


AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame suroviny na marinádu. Nakrájane (neošúpané) baklažány a s marinádou dobre premiešame a uložíme na pol hodiny do chladničky marinovať. / Put all into listed under "for marination" in a bowl and mix well. Add cut, unpeeled brinjals and store innthe fridge for 30min.

1

2
 

Potom si rozohrejeme rúru (vrchnú grilovaciu časť) na 180-200st. Na plech dáme alobal, ktorý potrieme olejom. Baklažány naň v jednej vrstve uložíme a grilujeme 15 minút z jednej strany, potom poobraciame a dogrilujeme ešte 5 minút. Po obrátení som grilovala už na 200st. Ugrilované baklažány odložíme bokom do ďalšieho použitia. Cibuľu a paradajky rozmixujeme na pyré bez použitia vody. / Preheat your oven to 180-200deg., use grill. Put aluminum sheet on the baking tray, rub it with the oil. Place marinated brinjals on it in one layer and grill them for 15min. Flip them on the tray and gril for another 5min. on 200deg. Keep them aside. Put onions and tomato in the mixer and make puree without using a water.

3
 

Kým sa grilujú baklažány začneme si robiť omáčku. V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju prasknúť. Pridáme bobkový list a len pár sekúnd ho popražíme. Ďalej pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu, soľ (s ňou opatrne, solili sme už marinádu) a cibuľovo-paradajkové pyré. Dobre premiešame. Restujeme asi 15 minút na stredne silnom ohni, občas premiešame. Potom oheň zmiernime, pridáme kašmírske chilli korenie, mletý koriander, garam masala a kurkumu. Premiešame a asi 3-5 minút restujeme za občasného premiešania. / While the brinjals are in the oven you can start preparing the curry. Heat ghee in the pot. Add cumin and let it crack. Add bay leaf and fry for few seconds. Add ginger garlic paste, salt (careful, we used salt also for marination) and onion-tomato puree. Mix well. Sauté for about 15min on medium heat, stir occasionally. Reduce the heat, add kashmiri chilli powder, ground coriander, garam masala and termaric. Mix and cook for 3 to 5min, stir occasionally. 

4
 

Pridáme vodu a privedieme k varu. / Add water and bring to the boil. 

5
 

Keď sa voda začne variť, pridáme ugrilované baklažány, senovku grécku, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme asi 3 minúty. Pridáme sladkú smotanu, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. / When curry base starts to boil add grilled brinjals, fenugreek leaves, stir and cook on low heat, covered for about 3min. Add fresh cream, mix  and heat through. Remove from the heat.

6


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Zakryté necháme odležať asi 15 minút. / Finally add chopped coriander leaves and mix well. Leave it covered for 15min. 

7
 


Podávame s Naanom alebo inými vašimi obľúbenými plackami ako napr. Chapati, Paratha. / Serve with Naan or any of your favorite Indian breads such Chapatis or Parathas.

9 komentárov:

  1. Vypadá krásně, mám tuto zeleninu též velmi ráda...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Michaela, som rada, že som našla Vašu stránku; už dlho sa pokúšam variť vegetariánske indické jedlá a Prasádam. Korenia mám kúpené z predajne v Bratislave, už mám aj aké - také skúsenosti s vlastným ghee, čónsom apod. No poprvýkrát vidím pokope také množstvo pestrých receptov.... určite sa budem inšpirovať . Len škoda, že tie baby - baklažány u nás nie je dostať, len veľké.... aj Aloo Palak výborne vyzerá.
    Posielam pozdrav do Indie. A máte krásne dcérky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som velmi rada, ze sa vam moj blog a jeho obsah paci :) Dufam, ze vam uvarene podla receptov bude chutit. Inak miesto baby baklazanov pokojne pouzite velky. Pozdravujem a dakujem :)

      Odstrániť
  3. Ahoj Miska. Dnes som tikkala aj ja :) Vyborne, este teraz rozvoniava cely byt.Opat recept, ktory urcite este urobim. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. dobry den,

    chcem sa opytat, ak pisete ze 1 lyzicky ghee napriklad ,, myslite polievkovu/cajovu ?

    dakujem

    minule som skusal 1x indiu- Vase karfio. kari,,, a bola to pecka a to som super lamer vo vareni,varim asi tyzden :DDD

    stranka je uplna pecka,, ste KING , vsetko to fotit atd :))

    pekny vecer

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Diky :)) Ak je v recepte LYZICKA je to mala kavova, cajova, ak je LYZICA je to polievkova. Pozdravujem ;)

      Odstrániť