nedeľa 7. októbra 2012

Baklažánová tikka masala

Dnes sme znova "tikkali". Vzala som ten isty recept ako na paneer a pouzila ho na baby baklazany. Rovnako mozete postupovat aj s kuracim masom a mate Murgh tikka masala.



Baklazanova tikka masala



ČO POTREBUJETE:

4 ks baby baklažánov; pokrajáné na približne rovnako veľké kúsky

na marinádu:
3 lyžice hustého bieleho nesladeného jogurtu
1/4 lyžičky garam masala
1/4 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)
1 lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
soľ
1/4 lyžičky šťavy z citróna

na omáčku:
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky
ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 sušený bobkový list
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička mletých koriandrových semienok
1/4 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky garam masala
200ml vody
1 a 1/2 lyžice sladkej smotany
1/4 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej


IMG_5969
 


AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame suroviny na marinádu. Nakrájane (neošúpané) baklažány a s marinádou dobre premiešame a uložíme na pol hodiny do chladničky marinovať.

1

2
 

Potom si rozohrejeme rúru (vrchnú grilovaciu časť) na 180-200st. Na plech dáme alobal, ktorý potrieme olejom. Baklažány naň v jednej vrstve uložíme a grilujeme 15 minút z jednej strany, potom poobraciame a dogrilujeme ešte 5 minút. Po obrátení som grilovala už na 200st. Ugrilované baklažány odložíme bokom do ďalšieho použitia. Cibuľu a paradajky rozmixujeme na pyré bez použitia vody..

3
 

Kým sa grilujú baklažány začneme si robiť omáčku. V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju prasknúť. Pridáme bobkový list a len pár sekúnd ho popražíme. Ďalej pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu, soľ (s ňou opatrne, solili sme už marinádu) a cibuľovo-paradajkové pyré. Dobre premiešame. Restujeme asi 15 minút na stredne silnom ohni, občas premiešame. Potom oheň zmiernime, pridáme kašmírske chilli korenie, mletý koriander, garam masala a kurkumu. Premiešame a asi 3-5 minút restujeme za občasného premiešania.

4
 

Pridáme vodu a privedieme k varu.

5
 

Keď sa voda začne variť, pridáme ugrilované baklažány, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme asi 3 minúty. Pridáme sladkú smotanu, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa.

6


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Zakryté necháme odležať asi 15 minút.

7
 


Podávame s Naanom alebo inými vašimi obľúbenými plackami ako napr. Chapati, Paratha.  

9 komentárov:

  1. Vypadá krásně, mám tuto zeleninu též velmi ráda...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Michaela, som rada, že som našla Vašu stránku; už dlho sa pokúšam variť vegetariánske indické jedlá a Prasádam. Korenia mám kúpené z predajne v Bratislave, už mám aj aké - také skúsenosti s vlastným ghee, čónsom apod. No poprvýkrát vidím pokope také množstvo pestrých receptov.... určite sa budem inšpirovať . Len škoda, že tie baby - baklažány u nás nie je dostať, len veľké.... aj Aloo Palak výborne vyzerá.
    Posielam pozdrav do Indie. A máte krásne dcérky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som velmi rada, ze sa vam moj blog a jeho obsah paci :) Dufam, ze vam uvarene podla receptov bude chutit. Inak miesto baby baklazanov pokojne pouzite velky. Pozdravujem a dakujem :)

      Odstrániť
  3. Ahoj Miska. Dnes som tikkala aj ja :) Vyborne, este teraz rozvoniava cely byt.Opat recept, ktory urcite este urobim. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. dobry den,

    chcem sa opytat, ak pisete ze 1 lyzicky ghee napriklad ,, myslite polievkovu/cajovu ?

    dakujem

    minule som skusal 1x indiu- Vase karfio. kari,,, a bola to pecka a to som super lamer vo vareni,varim asi tyzden :DDD

    stranka je uplna pecka,, ste KING , vsetko to fotit atd :))

    pekny vecer

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Diky :)) Ak je v recepte LYZICKA je to mala kavova, cajova, ak je LYZICA je to polievkova. Pozdravujem ;)

      Odstrániť