Dnes sme znova "tikkali". Vzala som ten istý recept ako na paneer a použila ho na baby baklažány. Rovnako môžete postupovať aj s kuracím mäsom a máte Murgh tikka masala.
ČO POTREBUJETE:
4 ks baby baklažánov; pokrajáné na približne rovnako veľké kúsky
na marinádu:
3 lyžice hustého bieleho nesladeného jogurtu
1/2 lyžičky garam masala
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)
1 lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
soľ
1/2 lyžičky šťavy z citróna
na omáčku:
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky
ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
1 sušený ázijský bobkový list (tej patta)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička mletých koriandrových semienok
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky garam masala
200ml vody
1 a 1/2 lyžice sladkej smotany
1/2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej
AKO POSTUPOVAŤ:
V miske zmiešame suroviny na marinádu. Nakrájane (neošúpané) baklažány a s marinádou dobre premiešame a uložíme na pol hodiny do chladničky marinovať.
Potom si rozohrejeme rúru (vrchnú grilovaciu časť) na 180-200st. Na plech dáme alobal, ktorý potrieme olejom. Baklažány naň v jednej vrstve uložíme a grilujeme 15 minút z jednej strany, potom poobraciame a dogrilujeme ešte 5 minút. Po obrátení som grilovala už na 200st. Ugrilované baklažány odložíme bokom do ďalšieho použitia. Cibuľu a paradajky rozmixujeme na pyré bez použitia vody.
Kým sa grilujú baklažány začneme si robiť omáčku. V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju prasknúť. Pridáme bobkový list a len pár sekúnd ho popražíme. Ďalej pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu, soľ (s ňou opatrne, solili sme už marinádu) a cibuľovo-paradajkové pyré. Dobre premiešame. Restujeme asi 15 minút na stredne silnom ohni, občas premiešame. Potom oheň zmiernime, pridáme kašmírske chilli korenie, mletý koriander, garam masala a kurkumu. Premiešame a asi 3-5 minút restujeme za občasného premiešania.
Pridáme vodu a privedieme k varu.
Keď sa voda začne variť, pridáme ugrilované baklažány, senovku grécku, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme asi 3 minúty. Pridáme sladkú smotanu, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa.
Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Zakryté necháme odležať asi 15 minút.
Vypadá krásně, mám tuto zeleninu též velmi ráda...:))
OdpovedaťOdstrániťDakujem :)
OdstrániťMilá Michaela, som rada, že som našla Vašu stránku; už dlho sa pokúšam variť vegetariánske indické jedlá a Prasádam. Korenia mám kúpené z predajne v Bratislave, už mám aj aké - také skúsenosti s vlastným ghee, čónsom apod. No poprvýkrát vidím pokope také množstvo pestrých receptov.... určite sa budem inšpirovať . Len škoda, že tie baby - baklažány u nás nie je dostať, len veľké.... aj Aloo Palak výborne vyzerá.
OdpovedaťOdstrániťPosielam pozdrav do Indie. A máte krásne dcérky.
Som velmi rada, ze sa vam moj blog a jeho obsah paci :) Dufam, ze vam uvarene podla receptov bude chutit. Inak miesto baby baklazanov pokojne pouzite velky. Pozdravujem a dakujem :)
OdstrániťAhoj Miska. Dnes som tikkala aj ja :) Vyborne, este teraz rozvoniava cely byt.Opat recept, ktory urcite este urobim. Dakujem.
OdpovedaťOdstrániťSom rada, ze ti chutilo :)
Odstrániťdobry den,
OdpovedaťOdstrániťchcem sa opytat, ak pisete ze 1 lyzicky ghee napriklad ,, myslite polievkovu/cajovu ?
dakujem
minule som skusal 1x indiu- Vase karfio. kari,,, a bola to pecka a to som super lamer vo vareni,varim asi tyzden :DDD
stranka je uplna pecka,, ste KING , vsetko to fotit atd :))
pekny vecer
myslel som queen :)
OdstrániťDiky :)) Ak je v recepte LYZICKA je to mala kavova, cajova, ak je LYZICA je to polievkova. Pozdravujem ;)
Odstrániť