utorok 2. októbra 2012

Paneer tikka masala (... a spomienka na minuloročné prázdniny na Slovensku)

Dnes je to rok, čo som bola doma na Slovensku. Presne v tento deň pred rokom sme pristáli v kompletnej zostave vo Viedni, kde nás čakal môj švagor. Krásne, studené ráno bolo a ako sme sa blížili cez kopčeky a údolia Kopaníc k Myjave, v žalúdku mi motýle poletovali. Dve "veci" sú na tomto svete to najlepšie a najkrajšie... rodina a dobré jedlo.

Prezerám si fotky spred roka, spomínam a usmievam sa na ne cez slzy. Nie, nie je mi smutno, mám pekné spomienky a nebola to predsa posledná návšteva. Miesto smútku sa budem tešiť na ďalšie stretnutie 👨‍👩‍👦‍👦 Ale doma je krásne... rada pozerám na fotky stále dokola a nikdy sa mi "neokukajú".


Hneď ráno po príchode na Myjavu sa Sanabka musela ísť poprechádzať, pretože je neposedné výmyslo 🥰




A večer po dlhej ceste obe sýkorky zaspali akoby šiblo prútikom...

 



Strávili sme krásny mesiac na Myjave.

   


... s babičkou 👵 (a deduškom).





Ale aby sme nezostali len pri spomienkach, dnes mám pre vás aj nový recept.

Zo začiatku, keď som v menu v reštauráciách čítala názov jedla "tikka", myslela som si, že to musí byť niečo poriadne pálivé. Nikdy som si to neobjednala. Až neskôr som zistila, že tikka je vlastne niečo v marináde z jogurtu a korenín a upečené v tandoori peci. Ako napríklad Murgh tikka (kuracie mäso), Paneer tikka (indický syr paneer)... Existuje však aj Paneer tikka masala, čo znamená, že po ugrilovaní všetko ide do krémovej, hustej omáčky a to sa to potom tanier krásne vytiera Naanom 😋


Paneer tikka masala


ČO POTREBUJETE: 

250g Paneeru; nakrájaného na približne rovnako veľké kocky

na marinádu:
3 lyžice hustého bieleho nesladeného jogurtu 
1/4 lyžičky garam masala
1 lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
soľ
1/3 lyžičky šťavy z citróna

na omáčku:
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky
ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička mletých koriandrových semienok
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky garam masala
150ml vody
1 a 1/2 lyžice sladkej smotany
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej


Paneer tikka masala


AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame suroviny na marinádu. Paneer s marinádou dobre premiešame a uložíme na pol hodiny do chladničky marinovať. 

1


Potom si rozohrejeme rúru (vrchnú grilovaciu časť) na 210st. Na plech dáme alobal, ktorý potrieme olejom. Paneer naň v jednej vrstve uložíme a grilujeme 15 minút z jednej strany, potom kocky poobraciame a dogrilujeme do hnedkava. Ugrilovaný paneer odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

2
 

Kým sa griluje paneer začneme si robiť omáčku. Cibuľu a paradajky vymixujeme (bez použitia vody) na pyré. V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju prasknúť/rozvoňať. Pridáme bobkový list a len pár sekúnd ho popražíme. Ďalej pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu... 

3
 

... soľ (s ňou opatrne, solili sme už marinádu) a cibuľovo-paradajkové pyré. Dobre premiešame. Restujeme asi 20 minút na stredne silnom ohni, občas premiešame. Potom oheň zmiernime, pridáme kašmírske chilli korenie, mletý koriander, garam masala a kurkumu. Premiešame a asi 3-5 minút restujeme za občasného premiešania.

4
 

Pridáme vodu a privedieme k varu. 

5
 

Keď sa voda začne variť, pridáme ugrilovaný paneer, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme asi 3 minúty. 

6
 

Pridáme sladkú smotanu, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Zakryté necháme odležať asi 15 minút. 

7


Podávame s Naanom alebo inými vašimi obľúbenými plackami ako napr. Chapati, Paratha, Kulcha.


Paneer tikka masala

6 komentárov:

  1. Nádherné fotografie , Slovensko je naozaj prekrásne ale ešte krajšie sú okaté sýkorky :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi zajímavý recept ráda bych ochutnala,krásné snímky a u babičky v náruči je prostě nej....:))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekne fotky:) Skusila som aj tento recept, bolo to mnam. Ale len co to trosku vychladlo, tak sa mi to zdalo nejake chutovo kysle...no neviem ale este to budem robit;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, vela zalezi na kvalite paneeru a jogurtu. Aj mne to niekedy zostane kyselejsie.

      Odstrániť