utorok 2. októbra 2012

Paneer tikka masala (... a spomienka na minuloročné prázdniny na Slovensku)

Dnes je to rok, čo som bola doma na Slovensku. Presne v tento deň pred rokom sme pristáli v kompletnej zostave vo Viedni, kde nás čakal môj švagor. Krásne, studené ráno bolo a ako sme sa blížili cez kopčeky a údolia Kopaníc k Myjave, v žalúdku mi motýle poletovali. Dve "veci" sú na tomto svete to najlepšie a najkrajšie... rodina a dobré jedlo.

Prezerám si fotky spred roka, spomínam a usmievam sa na ne cez slzy. Nie, nie je mi smutno, mám pekné spomienky a nebola to predsa posledná návšteva. Miesto smútku sa budem tešiť na ďalšie stretnutie 👨‍👩‍👦‍👦 Ale doma je krásne... rada pozerám na fotky stále dokola a nikdy sa mi "neokukajú".


Hneď ráno po príchode na Myjavu sa Sanabka musela ísť poprechádzať, pretože je neposedné výmyslo 🥰




A večer po dlhej ceste obe sýkorky zaspali akoby šiblo prútikom...

 



Strávili sme krásny mesiac na Myjave.

   


... s babičkou 👵 (a deduškom).





Ale aby sme nezostali len pri spomienkach, dnes mám pre vás aj nový recept.

Zo začiatku, keď som v menu v reštauráciách čítala názov jedla "tikka", myslela som si, že to musí byť niečo poriadne pálivé. Nikdy som si to neobjednala. Až neskôr som zistila, že tikka je vlastne niečo v marináde z jogurtu a korenín a upečené v tandoori peci. Ako napríklad Murgh tikka (kuracie mäso), Paneer tikka (indický syr paneer)... Existuje však aj Paneer tikka masala, čo znamená, že po ugrilovaní všetko ide do krémovej, hustej omáčky a to sa to potom tanier krásne vytiera Naanom 😋


Paneer tikka masala



ČO POTREBUJETE: 

250g Paneeru; nakrájaného na približne rovnako veľké kocky / 250g of paneer, cut into cubes

na marinádu / for marination:
3 lyžice hustého bieleho nesladeného jogurtu / 3 tbsp of thick yogurt (dahi)
1/4 lyžičky garam masala / 1/4 tsp garam masala
1/4 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi) / 1/4 tsp dry fenugreek leaves 
1 lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia / 1 tsp kashmiri chilli powder 
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste 
soľ / salt
1/4 lyžičky šťavy z citróna / 1/4 tsp lemon juice 

na omáčku / for curry:
2 stredne veľké červené cibule / 2 medium size red onions
2 stredne veľké paradajky / 2 medium size tomatoes 
ghee / ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce / 1/2 tsp black cumin (shahi jeera)
1 sušený bobkový list / 1 bay leaf (tej patta)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste 
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder 
1 lyžička mletých koriandrových semienok / 1 tsp ground coriander (dhanya powder)
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)
1/2 lyžičky garam masala / 1/2 tsp garam masala
150ml vody / 150ml water
1 a 1/2 lyžice sladkej smotany / 1 and 1/2 tbsp fresh cream
1/4 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej / 1/4 tsp dry fenugreek leaves (kasuri methi)
koriandrová vňať / coriander leaves 


Paneer tikka masala



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame suroviny na marinádu. Paneer s marinádou dobre premiešame a uložíme na pol hodiny do chladničky marinovať. / Mix all ingredients for marination in a bowl. Add paneer cubes and mix well. Store it in the fridge for 30min.

1


Potom si rozohrejeme rúru (vrchnú grilovaciu časť) na 180-200st. Na plech dáme alobal, ktorý potrieme olejom. Paneer naň v jednej vrstve uložíme a grilujeme 15 minút z jednej strany, potom kocky poobraciame a dogrilujeme do hnedkava. Po obrátení som grilovala už na 200st. Ugrilovaný paneer odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Preheat your oven/gril to 180-200deg. Put baking sheet on the tray and rub it with the oil. Place marinated paneer on the tray in one layer. Gril it for 15min on one side, them turn the cubes and gril from other side until paneer turns brownish (on 200deg.) Keep paneer aside until further use. 

2
 

Kým sa griluje paneer začneme si robiť omáčku. Cibuľu a paradajky vymixujeme (bez použitia vody) na pyré. V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju prasknúť/rozvoňať. Pridáme bobkový list a len pár sekúnd ho popražíme. Ďalej pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu... / While paneer is in the oven, prepare the curry. Cut onions and tomatoes and put them in the mixer. Make puree without using a water. Heat 1 tbsp of ghee in the pot. Add cumin and let it release its aroma. Add bay leaf and fry for few seconds. Add ginger garlic paste...

3
 

... soľ (s ňou opatrne, solili sme už marinádu) a cibuľovo-paradajkové pyré. Dobre premiešame. Restujeme asi 15 minút na stredne silnom ohni, občas premiešame. Potom oheň zmiernime, pridáme kašmírske chilli korenie, mletý koriander, garam masala a kurkumu. Premiešame a asi 3-5 minút restujeme za občasného premiešania. / salt (careful here, you used salt also for marination) and onion-tomato puree. Mix well. Sauté for 15min on medium heat, stir occasionally. Then reduce the heat, add kashmiri chilli powder, ground coriander, garam masala and termaric. Mix and cook for 3 to 5min, stir occasionally.

4
 

Pridáme vodu a privedieme k varu. / Add water and bring it to boil. 

5
 

Keď sa voda začne variť, pridáme ugrilovaný paneer, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme asi 3 minúty. / When water starts bubbling add grilled paneer, mix gently and cook covered on low heat for 3min.

6
 

Pridáme sladkú smotanu, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Zakryté necháme odležať asi 15 minút. / Add fresh cream, mix, heat through and remove from the stove. Finally stir in chopped coriander leaves. Let it rest covered for 15min.

7


Podávame s Naanom alebo inými vašimi obľúbenými plackami ako napr. Chapati, Paratha... / Serve with Naan or your favorite Indian breads such Chapati, Paratha...

Paneer tikka masala

6 komentárov:

  1. Nádherné fotografie , Slovensko je naozaj prekrásne ale ešte krajšie sú okaté sýkorky :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi zajímavý recept ráda bych ochutnala,krásné snímky a u babičky v náruči je prostě nej....:))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekne fotky:) Skusila som aj tento recept, bolo to mnam. Ale len co to trosku vychladlo, tak sa mi to zdalo nejake chutovo kysle...no neviem ale este to budem robit;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, vela zalezi na kvalite paneeru a jogurtu. Aj mne to niekedy zostane kyselejsie.

      Odstrániť