sobota 29. septembra 2012

Teplý šalát z mungo fazuliek


IMG_6625



ČO POTREBUJETE:

100-150 ml mungo fazuliek
veľká hrsť naklíčených mungo fazuliek
2 stredne veľké červené cibule
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru 
3 strúčiky cesnaku; nakrájané na plátky 
1 lyžička tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky koriandrových semien
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1/3 lyžičky mletej kurkumy
2 stredne veľké paradajky
voda len toľko, aby pokryla mungo fazuľky 
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


IMG_6631
 


AKO POSTUPOVAŤ:

Mungo fazuľky, ktoré chceme mať naklíčené namočíme na noc do vody. Potom prepláchneme, rozhrnieme v jednej vrstve na mokrú čistú handru a druhou mokrou (ľahšou) handrou ich prikryjeme. Vrchná má byť preto ľahšia (tenšia), aby fazuľky mohli "dýchať" a netuchli. Nechávam fazuľky klíčiť asi dva dni.

Rímsku rascu a koriandrové semienka si pomelieme (je lepšie kupovať korenia vcelku, pomleté strácajú svoju chuť a arómu).

1


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovata. Potom pridáme nastrúhaný zázvor a nakrájaný cesnak a necháme cesnak rozvoňať.

2
 

Pridáme pomletú rascu a koriander a premiešame. Ďalej pridáme kašmírske chilli korenie a kurkumu a premiešame.

3
 

Pridáme mungo fazuľky (ktoré sme si na noc namočili a ráno prepláchli a scedili). Premiešame a pridáme nadrobno nakrájané paradajky. Všetko zalejeme vodou, ktorú privedieme k varu a zakryté na miernom ohni varíme 30 minút. Ak by sa nám voda rýchlo odparila po troškách môžeme pridať, ale vo výslednom jedle veľa šťavy nie je.

4
 

Keď sú fazuľky mäkké, osolíme ich, hrniec odstavíme z ohňa, pridáme naklíčené mungo a koriandrovú vňať. Premiešame a môžeme podávať ako teplý šalát alebo s plackami Paratha.

5
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára