ČO POTREBUJETE:
500ml misku čerstvých tigrých kreviet
2 lyžice šťavy z citróna alebo limetky
olej
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
(pre viac pálivé karí použite 1 -2 sušené červené chilli papričky miesto korenia alebo pálivé mleté chilli korenie)
voda podľa potreby
3 klinčeky
kúsok škorice
2 toboľky zeleného kardamómu
1 menšia červená cibuľa
soľ
100ml sladkej smotany
1 rovná lyžička garam masala
veľká hrsť nasekanej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Krevety najprv očistíme, vyberieme črievka a poriadne opláchneme pod tečúcou vodou. Dáme ich do misky a polejeme šťavou z citróna alebo limetky. Necháme ich odležať 10 minút.
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľočku restujeme, asi minútu. Pridáme nakrájanú veľkú cibuľu a restujeme do mäkka.
Cibuľu necháme trocha vychládnuť a dáme ju do mixéra. Pridáme kurkumu, chilli korenie a troška vody (asi 20ml) a vymixujeme. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V hrnci si znova zohrejem troška oleja. Pridáme bobkový list, klinčeky a škoricu a necháme rozvoňať. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým nezmäkne.
Ďalej pridáme krevety a na silnom ohni ich opečieme, aby zružoveli. Premiešavame. Keď sú všetky ružové, pridáme cibuľovú pastu a soľ a podlejeme 100ml vody. Privedieme k varu a oheň zmiernime.
Hneď pridáme smotanu a garam masala, premiešame, prejdeme minútku varom a odstavíme z ohňa. Do hotového karí zamiešame opláchnutú, nasekanú koriandrovú vňať a necháme asi 15 minút odstáť.
Podávala som s basmati ryžou a krevetami vysmaženými podľa tohto receptu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára