streda 5. septembra 2012

Krevetové krémové karí / Creamy prawn curry

Krevetove kremove kari



ČO POTREBUJETE:

500ml misku čerstvých tigrých kreviet / 500ml bowl of fresh tiger prawns 
2 lyžice šťavy z citróna alebo limetky / 2 tbsp lemon juice

olej / oil
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste 
1 veľká červená cibuľa / 1 big red onion
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp turmeric (haldi)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 
(pre viac pálivé karí použite 1 sušenú červenú chilli papričku miesto korenia alebo pálivé nleté chilli korenie) / 1/2 tsp kashmiri chilli powder (for more spicy curry use 1 dry red chilli or chilli powder)
voda podľa potreby / water as needed

1 ázijský bobkový list / 1 bay leaf (tej patta)
3 klinčeky / 3 cloves
kúsok škorice / cinnamon stick
2 toboľky zeleného kardamómu / 2 green cardamoms (elaichi)
1 menšia červená cibuľa / 1 smaller red onion
soľ / salt
100ml sladkej smotany / 100ml fresh cream
1 rovná lyžička garam masala / 1 flat tsp garam masala
veľká hrsť nasekanej koriandrovej vňate / handful of chopped coriander leaves



kremove krevetove kari 027



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety najprv očistíme, vyberieme črievka a poriadne opláchneme pod tečúcou vodou. Dáme ich do misky a polejeme šťavou z citróna alebo limetky. Necháme ich odležať 10 minút. / Clean the prawns and put them into the bowl. Add lemon juice, mix and let them rest for 10min.

kremove krevetove kari 005


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľočku restujeme, asi minútu. Pridáme nakrájanú veľkú cibuľu a restujeme do mäkka. / Heat oil in the pot. Add ginger garlic paste and fry for a minute. Add cut onion and fry until onion is soft.

1



Cibuľu necháme trocha vychládnuť a dáme ju do mixéra. Pridáme kurkumu, chilli korenie a troška vody (asi 20ml) a vymixujeme. Odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Let onion cool down, put in mixer, add turmeric, chilli powder and little water and blend to make a paste.

2



V hrnci si znova zohrejem troška oleja. Pridáme bobkový list, klinčeky a škoricu a necháme rozvoňať. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým nezmäkne. / Heat oil in the pot. Add bay leaf, cloves and cinnamon and let them release its aroma. Add chopped onion and fry until it's soft.

3



Ďalej pridáme krevety a na silnom ohni ich opečieme, aby zružoveli. Premiešavame. Keď sú všetky ružové, pridáme cibuľovú pastu a soľ a podlejeme 100ml vody. Privedieme k varu a oheň zmiernime. / Add prawns and fry on high heat until they change color. Add onion paste and salt, add 100ml of water and mix. Bring it to boil and reduce the heat. 

4



Hneď pridáme smotanu a garam masala, premiešame, prejdeme minútku varom a odstavíme z ohňa. Do hotového karí zamiešame opláchnutú, nasekanú koriandrovú vňať a necháme asi 15 minút odstáť. / Add fresh cream and garam masala, mix well and cook for a minute. Remove from the heat. Finally add chopped coriander leaves, mix well and let it rest covered for 15 min.

5



Podávala som s dusenou basmati ryžou a krevetami vysmaženými podľa tohto receptu. /  Serve with rice and fried prawns.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára