streda 5. septembra 2012

Krevetové krémové karí

Krevetove kremove kari



ČO POTREBUJETE:

500ml misku tigrých kreviet (čerstvých)
2 lyžice šťavy z citróna alebo limetky
olej
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká červená cibuľa 
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 
(pre viac pálivé karí použite 1 sušenú červenú chilli papričku miesto korenia alebo pálivé nleté chilli korenie)
voda podľa potreby

1 ázijský bobkový list
3 klinčeky 
kúsok škorice
2 toboľky zeleného kardamómu 
1 menšia červená cibuľa 
soľ
100ml sladkej smotany
1 lyžička garam masala (nie príliš kopcom)
veľká hrsť nasekanej koriandrovej vňate 



kremove krevetove kari 027



AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety najprv očistíme, vyberieme črievka a poriadne opláchneme pod tečúcou vodou. Dáme ich do misky a polejeme šťavou z citróna alebo limetky. Necháme ich odležať 10 minút.

kremove krevetove kari 005


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľočku restujeme, asi minútu. Pridáme nakrájanú veľkú cibuľu a restujeme do mäkka.

1



Cibuľu necháme trocha vychládnuť a dáme ju do mixéra. Pridáme kurkumu, chilli korenie a troška vody (asi 20ml) a vymixujeme. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

2



V hrnci si znova zohrejem troška oleja. Pridáme bobkový list, klinčeky a škoricu a necháme rozvoňať. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita.

3



Ďalej pridáme krevety a na silnom ohni ich opečieme, aby zružoveli. Premiešavame. Keď sú všetky ružové, pridáme cibuľovú pastu a soľ a podlejeme 100ml vody. Privedieme k varu a oheň zmiernime.

4



Hneď pridáme smotanu a garam masala, premiešame, prejdeme minútku varom a odstavíme z ohňa. Do hotového karí zamiešame opláchnutú, nasekanú koriandrovú vňať a necháme asi 15 minút odstáť, aby sa chute prepojili.

5



Podávala som s dusenou basmati ryžou a krevetami vysmaženými podľa tohto receptu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára