pondelok 3. septembra 2012

Dal s klíčkami

dal s klickami 020



ČO POTREBUJETE:

hrsť naklíčenej strukoviny; môžete použiť napríklad naklíčené zelené mungo fazuľky, ja som použila horse gram (neviem slovenský preklad pre túto strukovinu)
olej
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 paradajka
150ml Toor dal
voda podľa potreby
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky garam masala
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate

na Tadka:
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky kalonji
1/2 lyžičky semienok ajwain
1/2 lyžičky Urad dal



dal s klickami 023


AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci si zohrejeme trochu oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka. Potom pridáme paradajky a na silnejšom ohni restujeme, kým paradajky nezmäknú.

Ďalej pridáme toor dal, ktorý sme si vopred prepláchli vo vode, kurkumu, garam masala a chilli korenie. Premiešame.

1


Všetko to zalejeme vodou (asi 400ml) a varíme do mäkka. Toor dal môžeme nechať rozvariť. Karií nesmie byť príliš vodové, skôr ako hustejšia polievka, tak ak by malo príliš veľa vody, jednoducho ju zredukujte varením na silnom ohni bez pokrievky.

Tesne pred dovarením dalu si pripravíme tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme kalonji, ajwain a urad dal a opražíme, aby uvoľnili vôňu. Prihodíme karí lístočky a necháme ich vypraskať. Toto ihneď vylejeme spolu s ghee do dalu a premiešame. Hrniec s dalom teraz odložíme z ohňa.

2


Pridáme soľ, nasekanú koriandrovú vňať a naklíčenú strukovinu. Premiešame a necháme 10 minút postáť zakryté. Podávame s dusenou ryžou.

3

2 komentáre:

  1. iné mňamky robíš, Miška :))) milujem indické jedlo, škoda, že sa tu nedajú zohnať úplne všetky suroviny...

    OdpovedaťOdstrániť