pondelok 3. septembra 2012

Dal s klíčkami / Dal with sprouts

dal s klickami 020



ČO POTREBUJETE:

hrsť naklíčenej strukoviny; môžete použiť napríklad naklíčené zelené mungo fazuľky, ja som použila horse gram (neviem slovenský preklad pre túto strukovinu) / handful of sprouts (you can use any sprouted legumes, I used horse gram)

olej / oil
1 červená cibuľa / 1 red onion 
2 strúčiky cesnaku / 2 garlic cloves 
1 paradajka / 1 tomato
150ml Toor dal / 150ml toor dal
voda podľa potreby / water as needed 
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp termaric (haldi)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder 
1/2 lyžičky garam masala / 1/2 tsp garam masala 
soľ / salt
hrsť čerstvej koriandrovej vňate / handful of fresh coriander leaves 

na Tadka / for tadka:
1 lyžica Ghee / 1 tbsp ghee
1/2 lyžičky kalonji / 1/2 tsp kalonji
1/2 lyžičky semienok ajwain / 1/2 tsp ajwain
1/2 lyžičky Urid dal / 1/2 tsp urid dal
niekoľko karí lístočkov / few curry leaves 



dal s klickami 023


AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci si zohrejeme trochu oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka. Potom pridáme paradajku a na silnejšom ohni restujeme, kým paradajka nezmäkne. / Heat oil in the pot. Add finely chopped onion and garlic and fry on low heat until onion is soft. Then add cut tomato and sauté until tomato is soft. 

Ďalej pridáme toor dal, ktorý sme si vopred prepláchli vo vode, kurkumu, garam masala a chilli korenie. Premiešame. / Then add rinsed toor dal, termaric, garam masala and kashmiri chilli powder. Stir well.

1


Všetko to zalejeme vodou (asi 400ml) a varíme do mäkka. Toor dal môžeme nechať rozvariť. Karí nesmie byť príliš vodové, skôr ako hustejšia polievka, tak ak by malo príliš veľa vody, jednoducho ju zredukujte varením na silnom ohni bez pokrievky. / Add the water (about 400ml) and bring dal to the boil. Reduce the heat and cook dal until it's soft. Don't make the dal too watery, consistency should be like thick soup.

Tesne pred dovarením dalu si pripravíme tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme kalonji, ajwain a urid dal a opražíme, aby uvoľnili vôňu. Prihodíme karí lístočky a necháme ich vypraskať. Toto ihneď vylejeme spolu s ghee do dalu a premiešame. Hrniec s dalom teraz odložíme z ohňa. / Just before the dal is cooked make the tadka. Heat ghee in small pot,  add kalonji, ajwain and urid dal a fry until they release its aroma. Add curry leaves and let them crack. Pour this tadka to the dal and stir well. Remove the pot with the dal from heat. 

2


Pridáme soľ, nasekanú koriandrovú vňať a naklíčenú strukovinu. Premiešame a necháme 10 minút postáť zakryté. Podávame s dusenou ryžou. / Add salt, stir in chopped coriander leaves and sprouts. Let it rest covered for 10min.

3

2 komentáre:

  1. iné mňamky robíš, Miška :))) milujem indické jedlo, škoda, že sa tu nedajú zohnať úplne všetky suroviny...

    OdpovedaťOdstrániť