štvrtok 27. septembra 2012

Hrášková masala (Keralská kuchyňa))


hraskova masala kerala styl 035



ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 hrnčeky čerstvo nalúpaného alebo mrazeného hrášku
olej
2 väčšie červené cibule
2 väčšie paradajky
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
2 ploché lyžice koriandrových semien
1 sušená červená chilli paprička
1/4 lyžičky mletej kurkumy
voda podľa potreby
soľ
200ml kokosového mlieka
1 lyžička garam masala

na Tadka:
ghee
1/4 lyžičky tmavého horčičného semienka
niekoľko karí lístočkov



hraskova masala kerala styl 037
 


AKO POSTUPOVAŤ:
 
V hrnci zohrejeme lyžicu oleja. Pridáme chilli papričku a koriandrové semienka. Opražíme do hnedkava, aby uvoľnili vôňu. Dáme pozor, aby neprihoreli. Odložíme do misky vychládnuť. Nenechávame v tom istom hrnci, pretože by sa ďalej pražili. 

1
 

Vychládnuté semienka a chilli papričku vymixujeme asi s 1 lyžicou vody na pastu a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

3
 

V tom istom hrnci, v ktorom sme opekali semienka (neumývajte ho), zohrejeme znova trošku oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na stredne silnom ohni popražíme do hnedkava. Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky a nastrúhaný cesnak a zázvor. Opekáme za občasného premiešania, kým sa paradajky nerozpadávajú. Túto zmes necháme tiež trocha vychládnuť a rozmixujeme (bez pridania vody) na pyré. Odložíme ho bokom do ďalšieho použitia.

4
 

Znova použijeme ten istý hrniec. Dáme doňho hrášok a zalejeme ho vodou tak, aby ho len pokryla, nie viac. Pridáme kurkumu a vodu privedieme k varu.

5
 

Keď sa voda začne variť, pridáme pastu z koriandrových semien a premiešame. Potom pridáme cibuľovo-paradajkové pyré a na miernom ohni varíme asi 5 minút. Omáčka, ktorá sa nám vytvorí musí byť hustejšia, nie vodová.  

6
 

Potom pridáme kokosové mlieko, soľ a privedieme k varu. Keď sa to začne variť, pridáme garam masala. Premiešame a odstavíme z ohňa.

7
 

V menšom hrnci zohrejeme 1/2 lyžice ghee. Pridáme horčičné semienka a počkáme, kým prasknú. Potom vhodíme karí lístočky, ktoré vypraskajú hneď. Toto (tadka) hneď vlejeme do hráškovej zmesi, čo nám pekne zasyčí, keď sa horúce ghee dotkne hráškovej masala.

8
 


Premiešame, necháme 10 minút odstáť zakryté. Podávame buď s dusenou ryžou alebo s Chapati.  

2 komentáre:

  1. hrášok máme radi, aj tento receptík je super :-)

    Milá Miška, všetko najlepšie k meninám, nech sa Ti vždy splnia Tvoje priania, cmuk ♥

    OdpovedaťOdstrániť