štvrtok 1. apríla 2010

Čapati चपाती / Chapati

22capati a jamun 035


ČO POTREBUJETE (na 10ks):
(hrnček má 200ml)

2 hrnčeky múky Atta / 2 cups of flour Atta
soľ / salt
asi 160ml vlažnej vody / approx. 160ml luke warm water 


22capati a jamun 038



AKO POSTUPOVAŤ:

Zmiešame múku so soľou. Postupne pridávame vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré na hodinu necháme zakryté "odpočívať". (Môžete ho nechať odpočívať dobre zabalené, aby neoschlo aj celú noc v chladničke.) Odpočinuté cesto znova prehnetieme. / Mix flour with salt. Add the water gradually to make a dough. Let it rest covered with clean kitchen cloth. (You can store it in the fridge overnight but make sure it's wrapped properly.) When dough is well rested kneadnit again.

22capati a jamun 001

22capati a jamun 004


Cesto rozdelíme na guľôčky veľkosti väčšej pinpongovej loptičky. / Divide the dough into same size parts. Roll them between your palms to make small balls.

22capati a jamun 015


Každú guľôčku sploštíme v dlaniach a obalíme v múke. / Work with each ball separately. Take one, press it gently between your palms and dip in the flour. Place it on your kitchen platform. 

22capati a jamun 020


Postupne vaľkáme na placky (netlačte pri vaľkaní, radšej vaľkajte dlhšie). Placku preložíme ako je ukázané na obrázku a znova vyvaľkáme na tenko. Ak prekladáte, pravdepodobne sa vám nepodarí vyvaľkať okrúhlu sexy placku, ale skôr v tvare Paratha placiek do trojuholníka. / Roll the dough into round flat bread (don't press too much, be gentle and roll for longer). Fold chapati in half and the half fold again in half and roll again. If you arenusing this folding method you probably won't be able to make round sexy chapati, it will be shaped more like a Paratha.

22capati a jamun 021

22capati a jamun 022


Ak sa vám nechce prekladať, kľudne placku len vyvaľkajte na tenko do okrúhleho tvaru. / If you don't want to use folding method, just roll chapati into round flat bread.

22capati a jamun 023


Panvicu poriadne rozhorúčime (rozhorúčenie je dôležité!). Placky opekáme na stredne silnom až silnom ohni. Keď placku položíme na panvicu, chvíľočku ju necháme opekať. Potom ju obrátime a čistou kuchynskou utierkou po celej ploche pritláčame jemne o panvicu. / Heat the tava (this is very important!). Toast chapati on medium heat. When you place chapati on the tava wait for a minute.  Then flip the chapati and gently press down with clean kitchen cloth. Press and lift the hand, again press and lift, keep on doing this. 

22capati a jamun 026


Potom placku znova obrátime a opakujeme pritláčanie utierkou o panvicu. Počas pečenia ju často obraciame. Hotové placky odložíme do kuchynskej utierky, aby zostali mäkké. Podávame vždy čerstvé. / Then flip chapati and repeat the pressing. Flip chapati often and toast until it's brownish. When chapati is done transfer it to the plate and wrap in clean kitchen cloth to keep them warm and soft. Always serve fresh.

22capati a jamun 028


Každú upečenú placku môžeme potrieť maslom. / You can brush chapati with little bit of butter. 



S odležaným cestom sa vždy lepšie pracuje! Pred tým, než placku dáte na panvicu párkrát si ju prehoďte z ruky do ruky, aby ste ju otriasli od prebytočnej múky. Inak vám tá múka bude padať na panvicu a tam bude horieť. Zadymíte si tak celú kuchyňu. Týmto tiež predídete zbytočnému prášeniu múky po celom sporáku pri obracaní placiek. / Well rested dough is better to work with. Before you place chapati on tava toss it between your hands to remove excess flour. Otherwise the flour will remain on tava and it will be burning there. Your whole house will be filled with smoke. 

13 komentárov:

  1. ahoj,
    z jaké mouky by si doporučovala dělat placky u nás.
    děkuji Roman

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, miesala by som. Celozrnnu s hladkou 00. Ak som robila z polohrubej, boli prilis tvrde, cisto z hladkej to nie su tie prave capati, preto skus miesat. Celozrnnu alebo chlebovu s hladkou.

      Odstrániť
    2. ahoj, děkuji za tip ;vyzkouším a dám vědět,hezký den;Roman

      Odstrániť
  2. Dobry den,aka panvica je najlepsia na pecenie placiek bez tuku? Aku pouzivate vy? dakujem, Michaela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja pouzivam teflonovu tava - panvicu. Ale akakolvek panvica moze byt, placky by sa nemali prilepit. Treba len panvicu dobre zohriat.

      Odstrániť
    2. Lebo prave mi teflonova panvica odchadza a chcem kupit nejaku neteflonovu, na ktorej sa budu tiez dat robit taketo placky. Dakujem pekne za odpoved.m

      Odstrániť
    3. Nemusite na Capati pouzivat vyslovene teflonovu panvicu. Ine je to pri plackach Dosa, tam treba pouzivat panvicu, na ktoru sa nelepi. Nebudem vam odporucat teflon, pretoze asi nie je prilis zdravy, hlavne, ak je panvica poskodena. Zalezi na vas do coho investujete. Ale pri Capati staci nejaka obycajna panvica.

      Odstrániť
    4. a pri tych plackach dosa pouzivate aku panvicu :-)
      ved prave, s tym teflonom je to take sporne. na com pecu gazdinky v Indii napriklad?

      Odstrániť
    5. V Indii su stare klasicke tava panvice bud z liatiny alebo hlinikove. Tak na hliniku na Slovensku asi uz nikto varit nebude :) Ale teraz aj teflonove pouzivaju, aj keramicke, ak si ich mozu dovolit kupit. Inak kadhai, taky ten indicky wok byva vyrobeny z nehrdzavejucej ocele, z liatiny, z medi.

      Odstrániť
  3. Děkuju! První "placky", které se opravdu povedly :)

    OdpovedaťOdstrániť