štvrtok 1. apríla 2010

Čapati / Chapati




ČO POTREBUJETE (na 10ks):
(hrnček má 200ml)

2 hrnčeky múky Atta 
(môžete skúsiť s jednozrnkou)
soľ
asi 160ml vlažnej vody
1 lyžička ghee





AKO POSTUPOVAŤ:

Zmiešame múku so soľou. Postupne pridávame vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré 30 minút necháme zakryté "odpočívať". Potom pridáme ghee a vpracujeme ho do cesta. Opäť ho necháme 20 minút odpočívať. 

22capati a jamun 001

22capati a jamun 004


Cesto rozdelíme na guľôčky veľkosti väčšej ping-pongovej loptičky. 

22capati a jamun 015


Každú guľôčku sploštíme v dlaniach a obalíme v múke. 

22capati a jamun 020


Postupne vaľkáme na placky (netlačte pri vaľkaní, radšej vaľkajte dlhšie). Placku preložíme ako je ukázané na obrázku a znova vyvaľkáme na tenko. Ak prekladáte, pravdepodobne sa vám nepodarí vyvaľkať okrúhlu sexy placku, ale skôr v tvare Paratha placiek do trojuholníka. 

22capati a jamun 021

22capati a jamun 022


Ak sa vám nechce prekladať, kľudne placku len vyvaľkajte na tenko do okrúhleho tvaru. 

22capati a jamun 023


Panvicu poriadne rozhorúčime (rozhorúčenie je dôležité!). Placky opekáme na stredne silnom až silnom ohni. Keď placku položíme na panvicu, chvíľočku ju necháme opekať. Potom ju obrátime a čistou kuchynskou utierkou po celej ploche pritláčame jemne o panvicu. 

22capati a jamun 026


Potom placku znova obrátime a opakujeme pritláčanie utierkou o panvicu. Počas pečenia ju často obraciame. Hotové placky odložíme do kuchynskej utierky, aby zostali mäkké. Podávame vždy čerstvé. 

22capati a jamun 028


Každú upečenú placku môžeme potrieť maslom. 



S odležaným cestom sa vždy lepšie pracuje! Pred tým, než placku dáte na panvicu párkrát si ju prehoďte z ruky do ruky, aby ste ju otriasli od prebytočnej múky. Inak vám tá múka bude padať na panvicu a tam bude horieť. Zadymíte si tak celú kuchyňu. Týmto tiež predídete zbytočnému prášeniu múky po celom sporáku pri obracaní placiek. 

13 komentárov:

  1. ahoj,
    z jaké mouky by si doporučovala dělat placky u nás.
    děkuji Roman

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, miesala by som. Celozrnnu s hladkou 00. Ak som robila z polohrubej, boli prilis tvrde, cisto z hladkej to nie su tie prave capati, preto skus miesat. Celozrnnu alebo chlebovu s hladkou.

      Odstrániť
    2. ahoj, děkuji za tip ;vyzkouším a dám vědět,hezký den;Roman

      Odstrániť
  2. Dobry den,aka panvica je najlepsia na pecenie placiek bez tuku? Aku pouzivate vy? dakujem, Michaela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja pouzivam teflonovu tava - panvicu. Ale akakolvek panvica moze byt, placky by sa nemali prilepit. Treba len panvicu dobre zohriat.

      Odstrániť
    2. Lebo prave mi teflonova panvica odchadza a chcem kupit nejaku neteflonovu, na ktorej sa budu tiez dat robit taketo placky. Dakujem pekne za odpoved.m

      Odstrániť
    3. Nemusite na Capati pouzivat vyslovene teflonovu panvicu. Ine je to pri plackach Dosa, tam treba pouzivat panvicu, na ktoru sa nelepi. Nebudem vam odporucat teflon, pretoze asi nie je prilis zdravy, hlavne, ak je panvica poskodena. Zalezi na vas do coho investujete. Ale pri Capati staci nejaka obycajna panvica.

      Odstrániť
    4. a pri tych plackach dosa pouzivate aku panvicu :-)
      ved prave, s tym teflonom je to take sporne. na com pecu gazdinky v Indii napriklad?

      Odstrániť
    5. V Indii su stare klasicke tava panvice bud z liatiny alebo hlinikove. Tak na hliniku na Slovensku asi uz nikto varit nebude :) Ale teraz aj teflonove pouzivaju, aj keramicke, ak si ich mozu dovolit kupit. Inak kadhai, taky ten indicky wok byva vyrobeny z nehrdzavejucej ocele, z liatiny, z medi.

      Odstrániť
  3. Děkuju! První "placky", které se opravdu povedly :)

    OdpovedaťOdstrániť