Pav Bhaji je "fast food/street food" populárne v štáte Maharashtra. Pav v Marathi znamená chlieb a Bhaji je zeleninové jedlo, zdobené koriandrovou vňatou a nakrájanou cibuľou.
ČO POTREBUJETE:
maslo na ich opraženie
na Bhaji:
1 zelená paprika; nakrájaná nadrobno
6ks karí lístkov
2 červené cibule; nasekané nadrobno
2 paradajky stredne veľké; nakrájané nadrobno
2 a 1/2 hrnčeka miešanej zeleniny (karfiol, zemiaky, mrkva, hrášok...)
maslo+olej
1 plnšia lyžička Pav bhaji masala
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
troška jaggery (alebo cukru)
soľ
voda, v ktorej sa zelenina varila
1 lyžička zázvorovo-cesnakovej pasty
(alebo 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru a 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného cesnaku)
1 lyžička šťavy z baby citróna
hrudka masla
Na dokončenie:
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
1 nasekaná červena cibuľa
AKO POSTUPOVAŤ:
Zeleninu uvaríme vo vode do mäkka, zlejeme z nej trocha vody a odložíme bokom. Zvlášť si uvaríme do mäkka hrášok.
Uvarenú zeleninu v zbytku vody, v ktorej sa varila roztlačíme.
V kadhai zohrejeme kúsok masla a olej, pridáme karí lístky a zázvor s cesnakom, necháme rozvoňať. Ďalej pridáme papriku, cibuľu a paradajky. Restujeme pod pokrievkou na miernom ohni, kým paradajky nie sú kašovité.
Pridáme pavbhaji masala, chilli korenie, kurkumu, soľ a jaggery (cukor), dobre premiešame a 2-3 minútky restujeme.
Pridáme roztlačenú zeleninu, hrášok a pridáme ešte trocha vývaru. Privedieme k varu a na stredne silnom ohni varíme za stáleho miešania, kým sa tekutina nevstrebe a nevznikne kašovitá hmota. Potom znova pridáme trocha vývaru a pokračujeme v miešaní (roztláčaní). Výsledné jedlo je ako riedka kaša.
Pridáme šťavu z citróna, premiešame.
Posypeme koriandrovou vňatou a pridáme hrudku masla. Zakryté a odstavené z ohňa necháme odpočívať asi 10 minút.
Pavs:
Pav prerežeme na 1/2 tak, aby neboli celkom prepolené, ale sa dali otvárať ako kniha. Na panvicu dáme roztopiť viac masla a Pav na ňom na slabom ohni, z oboch strán opečieme do hneda.
Bhaji dáme do mištičky, posypeme nasekanou cibuľou (alebo si ju nakrájame a priložíme bokom, pokvapkáme citrónom) a pridáme kúsok masla.
Video pouličnej prípravy:
Pouličné Pav bhaji býva výrazne červené väčšinou vďaka červenému farbivu, ktoré indovia pridávajú do jedál, aby vyzerali autenticky pálivo. Vaše Pav bhaji bude chutné aj bez toho, aby malo farbu ako susedove trenky.
minule somrobila,zelenina je najlepsia s pecivom,skusala som pav,ale mi vysli trochu(teda pravdu povediac dost)tvrde na vrchu.Ale inak bolo velmi dobre!
OdpovedaťOdstrániťNoo Pav tiez nemam take makkucke po upeceni ako tie z obchodu. Tu som pouzila kupovane. Fakt neviem prist na to ako sa robi to pecivo, kde korka nie je tvrda ale makkucka ako papier :(
OdpovedaťOdstrániťAhoj Miska, toto je zatial moje najoblubenejsie indicke jedlo (spolu s tvojim receptom hrasok na cibulke) a uz som ho skusala robit niekolkokrat podla roznych receptov, ale nikdy to nechuti ako z restauracie. Podla tohto tvojho receptu nam chutilo zatial najviac. Teraz ho idem robit znovu. Vdaka! KatarinaK
OdpovedaťOdstrániťTak to som velmi rada, ze vam chutilo :) Ono na ulici kupene Pav bhaji je najlepsie, na nich nemam :)
OdstrániťMinule som pozrela to video pod receptom a hned sme vsetci slintali, uz robim len podla toho asi raz za tyzden...Je to vyborne,len si to treba upravit, lebo davka 2 polievkove lyzice cesnakovo-zazvorovej pasty su len pre samovrahov:)A pecivo namocene v maslo+PB masala+cerstvy koriander = nebicko v papulke.
Odstrániť