streda 14. apríla 2010

Pav Bhaji

Pav Bhaji je "fast food/street food" populárne v štáte Maharashtra. Pav v Marathi znamená chlieb a Bhaji je zeleninové jedlo, zdobené koriandrovou vňatou a nakrájanou cibuľou.






ČO POTREBUJETE:

maslo na ich opraženie / butter

na Bhaji / for bhaji:
1 zelená paprika; nakrájaná nadrobno / 1 green bell pepper (capsicum), cut into small pieces 
6ks karí lístkov / 6 curry leaves 
2 červené cibule; nasekané nadrobno / 2 red onions, finely chopped 
2 paradajky stredne veľké; nakrájané nadrobno / 2 medium size tomatoes, chopped
2 a 1/2 hrnčeka miešanej zeleniny (karfiol, zemiaky, mrkva, hrášok...) / 2 and 1/2 cup of veggie mix (Cauliflower, potato, carrot, green peas.. )
maslo+olej / butter + oil

1 plnšia lyžička Pavbhaji masala / 1 tsp of Pavbhaji masala
1/4 lyžičky chilli korenia / 1/4 tsp chilli powder 
1/4 lyžičky mletej kurkumy / 1/4 tsp termaric (haldi)
troška jaggery (alebo cukru) / little but of palm sugar (jaggery) or sugar
soľ / salt

voda, v ktorej sa zelenina varila (tú si doložiť) / water in which you boiled veggies (keep it aside)
1 lyžička zázvorovo-cesnakovej pasty (alebo 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru a 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného cesnaku) / 1 tsp ginger garlic paste (or 1/2 tsp of freshly grated garlic and 1/2 tsp of freshly grated ginger)
1 lyžička šťavy z baby citróna / 1 tsp lemon juice 
hrudka masla / lump of butter

Na dokončenie / to finish with:
hrsť nasekanej koriandrovej vňate / handful of fresh coriander leaves 
1 nasekaná červena cibuľa / 1 finely chopped red onion







AKO POSTUPOVAŤ:

Zeleninu uvaríme vo vode do mäkka, zlejeme z nej trocha vody a odložíme bokom. Zvlášť si uvaríme do mäkka hrášok. / Boil veggies on water until they are soft. Strain some of the water (keep the water). 



Uvarenú zeleninu v zbytku vody, v ktorej sa varila roztlačíme. / Mash veggies with the water you left in the pot.



V kadhai zohrejeme kúsok masla a olej, pridáme karí lístky a zázvor s cesnakom, necháme rozvoňať. Ďalej pridáme papriku, cibuľu a paradajky. Restujeme pod pokrievkou na miernom ohni, kým paradajky nie sú kašovité. / Heat butter and oil in kadhai. Add curry leaves, ginger and garlic and let them release its aroma. Add bell pepper, onion and tomato. Cook covered onnlow heat until tomatoes are very soft/mashed.



Pridáme pavbhaji masala, chilli korenie, kurkumu, soľ a jaggery (cukor), dobre premiešame a 2-3 minútky restujeme. / Add pavbhaji masala, chilli powder, termaric, salt and jaggery and stir well. Cook for 2 to 3min.



Pridáme roztlačenú zeleninu, hrášok a pridáme ešte trocha vývaru. Privedieme k varu a na stredne silnom ohni varíme za stáleho miešania, kým sa tekutina nevstrebe a nevznikne kašovitá hmota. Potom znova pridáme trocha vývaru a pokračujeme v miešaní (roztláčaní). Výsledné jedlo je ako riedka kaša. / Add mashed veggies, green peas add some leftover water which you used to cool veggies. Bring it to boil and on medium heat keep on stirring until the liquid reduces. Then add some water again and continue in mixing and mashing. Final consistency is like thin porridge (but not too thin).




Pridáme šťavu z citróna, premiešame.
Posypeme koriandrovou vňatou a pridáme hrudku masla. Zakryté a odstavené z ohňa necháme odpočívať asi 10 minút. / Add lemon juice and mix. Garnish with chopped coriander leaves and lump of butter. Remove from the heat, cover and let it rest for 10min.




Pavs:

Pav prerežeme na 1/2 tak, aby neboli celkom prepolené, ale sa dali otvárať ako kniha. Na panvicu dáme roztopiť viac masla a Pav na ňom na slabom ohni, z oboch strán opečieme do hneda. / Slice pavs in half (not completely, they should open like a book). Heat plenty of butter in the pan and fry pavs from all side.







Bhaji dáme do mištičky, posypeme nasekanou cibuľou (alebo si ju nakrájame a priložíme bokom, pokvapkáme citrónom) a pridáme kúsok masla. / To serve: put bhaji on small plate (or in a bowl) garnish with finely chopped onion, drizzle with lemon juice and add slice on butter. Serve it hot with pavs.





Video pouličnej prípravy:

Pouličné Pav bhaji býva výrazne červené väčšinou vďaka červenému farbivu, ktoré indovia pridávajú do jedál, aby vyzerali autenticky pálivo. Vaše Pav bhaji bude chutné aj bez toho, aby malo farbu ako susedove trenky.

5 komentárov:

  1. minule somrobila,zelenina je najlepsia s pecivom,skusala som pav,ale mi vysli trochu(teda pravdu povediac dost)tvrde na vrchu.Ale inak bolo velmi dobre!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Noo Pav tiez nemam take makkucke po upeceni ako tie z obchodu. Tu som pouzila kupovane. Fakt neviem prist na to ako sa robi to pecivo, kde korka nie je tvrda ale makkucka ako papier :(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Miska, toto je zatial moje najoblubenejsie indicke jedlo (spolu s tvojim receptom hrasok na cibulke) a uz som ho skusala robit niekolkokrat podla roznych receptov, ale nikdy to nechuti ako z restauracie. Podla tohto tvojho receptu nam chutilo zatial najviac. Teraz ho idem robit znovu. Vdaka! KatarinaK

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som velmi rada, ze vam chutilo :) Ono na ulici kupene Pav bhaji je najlepsie, na nich nemam :)

      Odstrániť
    2. Minule som pozrela to video pod receptom a hned sme vsetci slintali, uz robim len podla toho asi raz za tyzden...Je to vyborne,len si to treba upravit, lebo davka 2 polievkove lyzice cesnakovo-zazvorovej pasty su len pre samovrahov:)A pecivo namocene v maslo+PB masala+cerstvy koriander = nebicko v papulke.

      Odstrániť