pondelok 5. apríla 2010

Kokosový orech नारियल

Existuje niekoľko rôznych spôsobov ako využiť čerstvé kokosové orechy. Mladé kokosy majú viac vody a sú mäkkšie; zrelé kokosy majú pevnú dužinu a menej vody. 


IMG_7134



Väčšina ľudí si myslí, že kokosové mlieko je tekutina vnútri kokosové orecha, ale nie je to tak. Tekutina vo vnútri kokosové orecha je kokosová voda alebo džús. Kokosový krém je vyrobený z lisovaného kokosového mäsa/dužiny. Kokosové mlieko je vyrobené zo šťavy strúhaného kokosu - jeho bielej dužiny a vody. Kokosový olej pochádza tiež z kokosového mäsa/dužiny.


22salonka fotila 085


Kokosy dodávajú jedlám výbornú chuť. Sú bohaté na kyselinu laurinovú*, ktorá je známa pre jej účinky: antivírusové, antibakteriálne, protiplesňové a posilňuje imunitný systém.


22na farme 120


Čerstvá kokosová voda je jeden z najlepších zdrojov elektrolytov. Používa sa pri dehydratácii, napríklad v prípade hnačky alebo namáhavom cvičení, pre športovcov.

561554_10201073679656952_773958436_n



Výživové hodnoty surovej kokosovej dužiny: 

Vitamíny:
  • Kyselina listová - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
  • Cholín - patrí medzi vitamíny skupiny B. Nedostatok cholínu sa spojuje s niektorými chorobami, napríklad so vznikom Alzheimerovej choroby a inými psychiatrickými ochoreniami sprevádzaných poruchami pamäte. 
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek 

Minerály:
  • Draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca Fosfor- je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán 
  • Magnézium - pomáha udržať správnu funkciu svalov a nervov, pravidelný rytmus srdca a pevné kosti. Tiež je dôležitý pre metabolizmus a pri syntéze proteínov 
  • Sodík - môže spôsobovať vysoký krvný tlak alebo nadbytočné zadržovanie vody v tele 
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi 
  • Selén - posilňuje imunitný systém 
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila 
  • Mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém


22na farme 122

22na farme 129



Ďalšie zdravotné prínosy kokosového orecha:

  1. Znižuje riziko srdcových chorôb
  2. Znižuje hladinu cholesterolu
  3. Zmierňuje príznaky a zdravotné riziká spojené s cukrovkou a chronickou únavou
  4. Pomáha pri tráviacich poruchách
  5. Zvyšuje metabolizmus a podporuje zdravú funkciu štítnej žľazy
  6. Zlepšuje vstrebávanie vápnika a horčíka a podporuje rozvoj silných kostí a zubov u detí
  7. Tiež redukuje symptómy spojené s lupienkou, ekzémom a dermatitídou
  8. Pomáha chrániť telo pred osteoporózou, ochorením obličiek, pečene a infekcie močového mechúra
  9. Omladzuje pokožku a zabraňuje skorému výskytu vrások a stareckých škvŕn.


    Využitie:
    Je chutnou prísadou do polievok, dusených jedál, karí omáčok, dezertov a nápojov.



    * http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_laurová


    22IMG_7971


    Recept na výrobu kokosového mlieka nájdete NA TOMTO LINKU.



    Príkladám fotky nástroja, na ktorom sa čerstvý kokos strúha a spôsob, akým sa to robí. Nástroj na strúhanie sa nazýva "Villi" a jeho čepeľ sa používa na krájanie zeleniny aj mäsa.


    1


    2






    22IMG_7973



    Mozete si pozriet recepty, kde som pouzila cerstvy struhany kokos alebo kokosove mlieko



     Zdroj informácií: internet

    8 komentárov:

    1. Hledím na to jak z jara,to se musí asi dávat pozor ať ten drápák neskončí v ruce.E.

      OdpovedaťOdstrániť
    2. Ano, treba to robit opatrne,ale ked sa to clovek nauci ide to rychlo. Na tej ostrej strane, co vyzera ako kosa, sa kraja zelenina.

      OdpovedaťOdstrániť
    3. mám doma orech, ale ako ho správne načať a ako ho spracovať bez tamtoho nástroja?

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. Nemas maziar? Ta rucka byva tazka, ak s nou poobvode orecha bude riadne buchat, tak sa ti rozpoli. Rob to vonku alebo nad drezom, vyelti ti odtial voda.

        Odstrániť
      2. Doplnam este napad ako ho spracovat. Ked ho rozbijes, daj ho na chvilu do chadnicky. Alebo teda na noc. Rano pojde ta duzina lahsie vybrat. Potom ju len nozikom vyber a pomel mixerom alebo nastruhaj na malych slzickach na struhaku. Urcite je kopec dalsich navodov. Skus popozerat aj youtube.

        Odstrániť
    4. Miška, ja som včera hľadala po Tvojom blogu, ako na kokosový orech, zdalo sa mi, že som to tu niekedy videla.. Nenašla som a tak som robila, ako som si pamätala: do dvoch z troch priehlbiniek spraviť dierky (tu je orech mäkký), voda vytečie, následne buchnutím tĺčika na mäso sa mi orech krásne rozpolil. Neviem, či to tak funguje všeobecne, ale malo by, nie? :) tá chuť bola vynikajúca, normálne ľutujem, že som kúpila iba jeden....

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. SUper :) ja som to tak este nikdy neskusala, ale ak sa ti to podarilo,to je dolezite. Inak som este citala kdesi ze do rury a potom taky presuseny sa lahko rozbija, ale nepamatam sa presne ako to robila a neviem, ci potom ta duzina nestrati tu stavnatost.

        Odstrániť
      2. Inak sa da este vonku na obrubniku ho tresknut parkrat o hranu toho obrubniku a on sa rozbije :))

        Odstrániť