utorok 30. augusta 2016

Idli (z ryže a urid dalu)


Idli (z urid dalu a ryze)


ČO POTREBUJETE (na cca 36ks):

1 a 1/2 hrnčeka ryže 
(použila som basmati)
1/2 hrnčeka urid dalu 
1 lyžička semien senovky gréckej 
1 hrsť uvarenej ryže 
(použila som basmati z predošlého dňa)
voda podľa potreby 
soľ podľa chuti
ghee alebo vegáni použijú olej na potretie misiek 


Idli (z urid dalu a ryze)


AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu, urid dal a semienka senovky gréckej si na noc (na cca 8 hod.) namočíme vo vode. Ráno vodu zlejeme a ryžu s urid dalom, senovkou a uvarenou ryžou vymixujeme dohladka na cesto ako na palacinky, o niečo hustejšie. Mixujeme s vodou, ktorú pridávame postupne. (Je to vlastne ako cesto na placky Dosa a tradične sa melie/pripravuje v špeciálnom prístroji.) Toto cesto nalejeme do mise, pridáme soľ a premiešame. Necháme ho na teplom mieste, prikryté utierkou fermentovať (cca 8 hod.). Ako prebehne fermentácia záleží od teploty miestnosti, kde cesto necháte. Ak by vám neprebehla dobre, môžete ho troška oklamať štipkou prášku do pečiva. (Aj indky to tak robia, keď je obdobie dažďov a fermentácia nie je dokonalá. Tak sa netreba báť, či to ešte stále bude origoš indický recept :) ) Dobre pripravené cesto je ako ľahučká pena.

Takto pripravené cesto môžeme hneď použiť na prípravu idlies alebo ho môžeme uskladniť v chladničke a použiť postupne. (Mala som ho dosť, takže som zbytok uložila do chladničky a neskôr troška rozriedila vodou a použila na placky Dosa a Uttapam.)

Vezmeme stojanček/formu na idli a priehlbinky vytrieme olejom alebo ghee. Lyžicou ich naplníme tak, aby sme ich nepreplnili, musia byt presne zarovno. V hrnci privedieme k varu asi 2 poháre vody (aby sa nedostala k idlies do stojana). Keď sa voda začne variť, trošička oheň zmiernime. Stojan s idlis vložíme, hrniec prikryjeme a idlies paríme 15-18 minút. Hotové idlis vyberieme, príborovým nožom prejdeme po okraji, aby sme ich mohli opatrne ním nadvihnúť a vybrať.


Idli (z urid dalu a ryze)


Podávame teplé so Sambarom, Dalom, chutney a troškou cukru alebo s Milagai podi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára