sobota 10. apríla 2021

Kuracia tikka masala / Chicken tikka masala

Zatiaľ čo mnohí ľudia si myslia, že toto jedlo má pôvod v Indii, najpopulárnejší príbeh o pôvode má svoje korene v Škótsku, keď bengálsky šéfkuchár musel v okamihu improvizovať. Dnes ho mnohí považujú za národné jedlo Spojeného kráľovstva. 

Ako teda presne znie príbeh vzniku tohoto jedla? V Glasgowe v roku 1971 sa vodič autobusu po službe zastavil v miestnej indickej reštaurácii na tanier kuracieho karí. Šéfkuchár Ali Ahmed Aslam mu priniesol jedlo, ale vodič autobusu bol nespokojný a vrátil ho, pretože bolo vraj príliš suché. Ali v tom momente musel improvizovať a použiť, čo mal po ruke. Vzal teda hustejšiu krémovú paradajkovú polievku, ktorú práve mal po ruke a použil ju na zvlhčenie jedla. Vodičovi tak chutilo, že sa k nemu pravidelne roky vracal a privádzal svojich priateľov a rodinu, aby tiež ochutnali Aliho nové jedlo. Tak sa zrodila kuracia tikka masala.



ČO POTREBUJETE (na 3-4 porcie):

na tikka:

350g vykostených stehien

2 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu (dahi)

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty

(alebo 1/2 lyžičky nastrúhaného čertsvého zázvoru a 1/2 lyžičky nastrúhaného čerstvého cesnaku)

1/2 lyžičky mletej kurkumy

1/2 lyžičky mletého chilli korenia 

1 lyžička garam masala


na karí:

ghee

1 lyžička tmavej rímskej rasce

1 veľká červená cibuľa

kúsok škorice

1 ázijský bobkový list (tej patta)

3 klinčeky 

3 zelené kardamómy 

1/2 lyžičky mletej kurkumy

1 lyžička mletého koriandru

pyré z 2 väčších rajčín (rozmixujte ich v mixéri)

soľ

3 lyžice sladkej smotany

1 lyžica ghee

hrsť čerstvej koriandrovej vňate 




AKO POSTUPOVAŤ:

Na noc si do chladničky uložíme v uzavretej miske mäso nakrájané na "kocky", pridáme všetky suroviny uvedené pod "tikka" a dobre premiešame.


Na druhý deň pekáčik potrieme olejom, mäso naň uožíme v 1 vrstve aj so všetkou marinádou, troška osolíme, pokvapkáme ešte olejom a pečieme/grilujeme v predohriatej rúre na 210°C, 20 - 25min.


Kým sa mäso pečie začneme s prípravou karí. V kadhai (panvici) zohrejeme za lyžicu ghee, pridáme rímsku rascu a necháme chvíľku prevoňať. Oheň zmiernime. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. 


Potom pridáme škoricu, bobkový list, klinčeky, kardamóm, kurkumu a mletý koriander, chvíľku necháme prevoňať. 


Ďalej pridáme pyré z rajčín, premiešame.


Pridáme troška vody a soľ, privedieme k varu, oheň opäť zmiernime a pod pokrievkou varíme 20 - 25min.


Potom pridáme upečené mäso aj s marinádou z pekáčika, smotanu a lyžicu ghee, premiešame.


Pridáme koriandrovú vňať a pod pokrievkou ešte 15 - 20min povaríme.


Podávame s ryžou alebo Naanom, paratha plackami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára