pondelok 7. februára 2011

Mrkvová Paratha / Carrot paratha


Mrkvova Paratha



ČO POTREBUJETE (na 6 placiek):
(Hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má objem 280ml.)

na cesto:
1/2 hrnčeka múky Atta (celozrnná)
1/3 hrnčeka múky Maida (biela, hladká)
soľ
1 lyžica oleja
asi 1/4 hrnčeka vlažnej vody (alebo podľa potreby)
troška oleja na potretie cesta

na plnku:
1 lyžica ghí
2 stredne veľké mrkvy
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
1/3 lyžičky mletej rímskej rasce
štipka soli
1/2 lyžičky Garam masala


Mrkvova Paratha


AKO POSTUPOVAŤ:

Z prísad na cesto vypracujeme rukou elastický bochníček, ktorý potrieme olejom a necháme aspoň 30 minút odležať v miske pod utierkou. 

V panvici zohrejeme ghí, pridáme rímsku rascu a restujeme, kým neuvoľní vôňu. Potom pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a nasekanú koriandrovú vňať a 2 minúty opekáme. Premiešavame. Dáme štipku soli a garam masala, premiešame a znova opekáme 2 minúty. Hotovú zmes preložíme do misky a necháme vychládnuť. 

Mrkvova Paratha


Placky môžete robiť tak ako je popísané pri Aloo paratha (čo je tradičnejší spôsob) alebo aj týmto spôsobom:
Cesto, ktoré sme si vopred pripravili, sploštíme a položíme naň mrkvovú zmes, prstami ju do cesta zapracujeme. Ak treba viac múky pri zapracovaní, použijeme múku Maida. Potom si cesto rozdelíme na 6 gulôčok. Každú gulôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke Maida. Vyvaľkáme tenkú placku. 

Mrkvova Paratha


Placku položíme na poriadne zohriatu panvicu (pečieme nasucho) a upečieme z oboch strán dohneda. Počas pečenia ju niekoľkokrát obrátime a pritlačíme o panvicu čistou utierkou. 

Mrkvova Paratha


Podávame so Zeleným chutney alebo jogurtom (dahi). 

10 komentárov:

  1. olalaa.. toto urcite vyskusame, uz nejaky cas hladame fajny recept na indicky chlebik.. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. You have such a lovely blog Michaela...
    I make a carrot and spring onion paratha where the vegetables are not cooked, just kneaded with the flour raw. Awesome in taste, it's on the blog too.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Thanks Sangeeta, next time I will try with raw veggies :) I will go trough your blog, already seen some nice dishes.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Miška, podarila sa mi bezlepková,veľmi sme si tieto placky (ak to tak môžem nazvať) obľúbili. Prostredníctvom tvojho blogu sme prišli na chuť indickej kuchyni. ĎAKUJEME

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ...tieto tvoje placky su na odpadnutie strasne dobre,Miska...uz tlacim asi stvrtu:-)
    Mariana

    OdpovedaťOdstrániť
  6. dalo by se to i s ovesnymi vlockami? Pamatuji, ze jsem nekoho videla delat chapaati z ovesnych vlocek, hned vypadaji zdraveji :)

    OdpovedaťOdstrániť