pondelok 7. februára 2011

Mrkvová Paratha / Carrot paratha


Mrkvova Paratha



ČO POTREBUJETE (na 6 placiek):
(Hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má objem 280ml.)

na cesto / for the dough:
1/2 hrnčeka múky Atta (celozrnná) / 1/2 cup of Atta
1/3 hrnčeka múky Maida (biela, hladká) / 1/3 cup of Maida
soľ / salt
1 lyžica oleja / 1 tbsp oil
asi 1/4 hrnčeka vlažnej vody (alebo podľa potreby) / approx. 1/4 cup luke warm water (or as needed)
troška oleja na potretie cesta / some oil to rub the dough 

1 lyžica ghí / 1 tbsp ghee
2 stredne veľké mrkvy / 2 medium size carrots
hrsť nasekanej koriandrovej vňate / handful of coriander leaves 
1/3 lyžičky mletej rímskej rasce / 1/3 tsp ground cumin (jeera)
štipka soli / pinch of salt
1/2 lyžičky Garam masala / 1/2 tsp garam masala


Mrkvova Paratha


AKO POSTUPOVAŤ:

Z prísad na cesto vypracujeme rukou elastický bochníček, ktorý potrieme olejom a necháme aspoň 30 minút odležať v miske pod utierkou. / Make firm dough from the ingredients listed under the dough. Rub it with some oil and let it rest for 30min covered with clean kitchen cloth.

V panvici zohrejeme ghí, pridáme rímsku rascu a restujeme, kým neuvoľní vôňu. Potom pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a nasekanú koriandrovú vňať a 2 minúty opekáme. Premiešavame. Dáme štipku soli a garam masala, premiešame a znova opekáme 2 minúty. Hotovú zmes preložíme do misky a necháme vychládnuť. / Heat ghee in the pan. Add cumin and let it release its aroma. Add finely grated carrots and chopped coriander leaves. Sauté for 2min., stir occasionally. Add salt, garam masala and stir. Sauté for another 2 min. Transfer this mixture to the bowl and let it cool down.

Mrkvova Paratha


Placky môžete robiť tak ako je popísané pri Aloo paratha (čo je tradičnejší spôsob) alebo aj týmto spôsobom:
Cesto, ktoré sme si vopred pripravili, sploštíme a položíme naň mrkvovú zmes, prstami ju do cesta zapracujeme. Ak treba viac múky pri zapracovaní, použijeme múku Maida. Potom si cesto rozdelíme na 6 gulôčok. Každú gulôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke Maida. Vyvaľkáme tenkú placku. / You can proceed with more traditional way which is described in the recipe for Aloo parathas or you can proceed with  preparation described below:
Fill the dough that you made earlier with carrot mixture and work this mixture into the dough using your fingers. Use extra flour while kneading. When the dough and carrots are well combined divide the dough into small balls of equal size. Now work with each separately. Press the ball between your palms, dip in flour and roll into paratha.

Mrkvova Paratha


Placku položíme na poriadne zohriatu panvicu (pečieme nasucho) a upečieme z oboch strán dohneda. Počas pečenia ju niekoľkokrát obrátime a pritlačíme o panvicu čistou utierkou. / Preheat the tava. When the tava is hot place your paratha on it and cook paratha on medium heat on both sides until brownish. Press paratha against the tava with kitchen cloth few times while cooking and flip few times.

Mrkvova Paratha


Podávame so Zeleným chutney alebo jogurtom (dahi). / Serve with Green chutney or yogurt.

10 komentárov:

  1. olalaa.. toto urcite vyskusame, uz nejaky cas hladame fajny recept na indicky chlebik.. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. You have such a lovely blog Michaela...
    I make a carrot and spring onion paratha where the vegetables are not cooked, just kneaded with the flour raw. Awesome in taste, it's on the blog too.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Thanks Sangeeta, next time I will try with raw veggies :) I will go trough your blog, already seen some nice dishes.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Miška, podarila sa mi bezlepková,veľmi sme si tieto placky (ak to tak môžem nazvať) obľúbili. Prostredníctvom tvojho blogu sme prišli na chuť indickej kuchyni. ĎAKUJEME

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ...tieto tvoje placky su na odpadnutie strasne dobre,Miska...uz tlacim asi stvrtu:-)
    Mariana

    OdpovedaťOdstrániť
  6. dalo by se to i s ovesnymi vlockami? Pamatuji, ze jsem nekoho videla delat chapaati z ovesnych vlocek, hned vypadaji zdraveji :)

    OdpovedaťOdstrániť