pondelok 28. februára 2011

Šošovicovo - mrkvové karí / Masoor dal curry with carrots

Toto karí je pre úplných nováčikov v indickej kuchyni. Nie je pálivé a zároveň predstavuje nové chute.



ČO POTREBUJETE:

150ml hnedej šošovice
2 - 3 stredne veľké mrkvy

1 lyžicu ghee
2 veľké červené cibule
1 lyžička nastrúhaného cesnaku 
1 lyžička nastrúhaného zázvoru 
1 zelená chilli paprička 
2 paradajky

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžičku mletého koriandru

1/2 lyžičky garam masala
voda podľa potreby
soľ






AKO POSTUPOVAŤ:

Šošovicu si namočíme na hodinu vo vode tak, aby bola celkom ponorená.



V hrnci si zohrejeme ghee a opečieme nakrájanú cibuľu. Pridáme chilli papričku, cesnak a zázvor a znova chvíľu restujeme. 

Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým nezmäknú. 



Túto zmes necháme vychládnuť. Vychládnutú dáme do mixéra, prilejeme trocha vody a vymixujeme na hustú omáčku. Túto omáčku vylejeme naspäť do hrnca.



Pridáme kurkumu, mletý koriander, premiešame.



Do omáčky dáme šošovicu (vodu, v ktorej bola namáčaná zlejeme preč), očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvu a prilejeme pohár vody (alebo podľa potreby). Karí privedieme k varu a varíme, kým šošovica nezmäkne. 

Potom pridáme kokosové mlieko, garam masala, soľ a prejdeme chvíľu varom. 

Vriacu vodu môžete priliať podľa potreby počas varenia, ale dajte pozor, aby to nebolo príliš riedke.

Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.



Podávame s ryžou.



8 komentárov:

  1. Velka vdaka! Nevedela som, co budem zajtra varit a uz je to jasne! Akurat nemam zelenu chilli papricku, ale asi mozem ostiplavit aj niecim inym...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pridaj mlete chilli korenie, ked budes davat sosovicu do vymixovanej omacky.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je to fantasticke kari, nevedela som sa ho dojest. Raz davno som nieco podobne jedla v jednej vegetarianskej restike v Ceskom Krumlove a raz som chcela take dobre navarit sama...konecne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Som veeelmi rada, ze ti chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. vyskúšané, ďakujem za recept! kokosové mlieko som v takejto podobe ešte nejedla, trošku som si musela zvykať ale už mám v sebe dve misky a recept zaraďujem k tým ktoré musím zopakovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. niekto v nedeľu klepe šnicle, my skúšame tvoje recepty :) práve varím toto, ale bez chilli, lebo to bude papať aj náš 13m syn, tak my si pridáme pálivé neskôr ;) k tomu robím natural basmati ryžu s kešu opečenými na masle a pečené cukety alá tvoje pečené tondli. a medzi časom odbieham na záhradu dojčiť, lebo pánko potrebuje aj "domácu" stravu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nedelne hody bez snicli :) To aj u nas tak byva. Znie to ako skvely obed :)

      Odstrániť