Toto karí je pre úplných nováčikov v indickej kuchyni. Nie je pálivé a zároveň predstavuje nové chute.
ČO POTREBUJETE:
150ml hnedej šošovice
2 - 3 stredne veľké mrkvy
1 lyžicu ghee
2 veľké červené cibule
1 lyžička nastrúhaného cesnaku
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
1 zelená chilli paprička
2 paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžičku mletého koriandru
100 ml kokosového mlieka
1/2 lyžičky garam masala
voda podľa potreby
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Túto zmes necháme vychládnuť. Vychládnutú dáme do mixéra, prilejeme trocha vody a vymixujeme na hustú omáčku. Túto omáčku vylejeme naspäť do hrnca.
Pridáme kurkumu, mletý koriander, premiešame.
Do omáčky dáme šošovicu (vodu, v ktorej bola namáčaná zlejeme preč), očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvu a prilejeme pohár vody (alebo podľa potreby). Karí privedieme k varu a varíme, kým šošovica nezmäkne.
Potom pridáme kokosové mlieko, garam masala, soľ a prejdeme chvíľu varom.
Vriacu vodu môžete priliať podľa potreby počas varenia, ale dajte pozor, aby to nebolo príliš riedke.
Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Velka vdaka! Nevedela som, co budem zajtra varit a uz je to jasne! Akurat nemam zelenu chilli papricku, ale asi mozem ostiplavit aj niecim inym...
OdpovedaťOdstrániťPridaj mlete chilli korenie, ked budes davat sosovicu do vymixovanej omacky.
OdpovedaťOdstrániťJe to fantasticke kari, nevedela som sa ho dojest. Raz davno som nieco podobne jedla v jednej vegetarianskej restike v Ceskom Krumlove a raz som chcela take dobre navarit sama...konecne :)
OdpovedaťOdstrániťSom veeelmi rada, ze ti chutilo :)
OdpovedaťOdstrániťvyskúšané, ďakujem za recept! kokosové mlieko som v takejto podobe ešte nejedla, trošku som si musela zvykať ale už mám v sebe dve misky a recept zaraďujem k tým ktoré musím zopakovať :)
OdpovedaťOdstrániťVelmi sa tesim Katie :)
OdpovedaťOdstrániťniekto v nedeľu klepe šnicle, my skúšame tvoje recepty :) práve varím toto, ale bez chilli, lebo to bude papať aj náš 13m syn, tak my si pridáme pálivé neskôr ;) k tomu robím natural basmati ryžu s kešu opečenými na masle a pečené cukety alá tvoje pečené tondli. a medzi časom odbieham na záhradu dojčiť, lebo pánko potrebuje aj "domácu" stravu :D
OdpovedaťOdstrániťNedelne hody bez snicli :) To aj u nas tak byva. Znie to ako skvely obed :)
Odstrániť