streda 16. februára 2011

Krevetové dum dum / Prawns dum dum (curry)

Dum dum v angličtine znamená 'stupid', čiže je to karí pre začiatočníkov, a keď som ja začínala s indickou kuchyňou, tak som bola presne toto, dum dum 😃❤


22krevetove dum dum 042




ČO POTREBUJETE:

1/2kg čerstvých tigrých kreviet; očistených / 1/2 kg of cleaned tiger prawns 

na pastu / for the paste:
200ml hrnček kešu orechov namočiť v 200ml horúcej vody / 200ml of cashews soak in 200ml of hot water

na karí / for the curry:
olej / oil
3 stredne veľké červené cibule / 3 medium size red onions 
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty (alebo 1/2 lyžičky z každého čerstvo nastrúhaného) / 1 tsp ginger garlic paste (or 1/2 tsp of each, freshly grated)
1 lyžička mletého koriandru / 1/2 tsp ground coriander seeds
3/4 - 1 lyžička kašmírskeho chilli korenia mletého (je menej pálivé než bežné chilli korenie) / 3/4 - 1 tsp kashmiri chilli powder 
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp termaric (haldi)
2 stredne veľké rajčiny; nakrájané nadrobno / 2 medium size tomatoes, chopped 

na dokončenie / to finish with:
soľ / salt
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckeho / 1 tsp dry fenugreek leaves (kasuri methi)
100ml vody na podliatie kreviet / 100ml of water
hrsť oriandrovej vňate; nasekanej / handful of coriander leaves 



22krevetove dum dum 048



AKO PPOSTUPOVAŤ

Očistíme krevety od pancierikov a čriev a dobre poumývame. / Clean the prawns well and wash in the water.

22krevetove dum dum 019


Kešu orechy namočíme vo vode na 30 minút a potom spolu s vodou vymixujeme na pastu. Nemusí byť vymixovaná do úplnej dokonalosti. Kúsky kešu orechov vo výslednom karí sú veľmi dobré. / Soak cashews in the water for 30min. Then put them in the mixer along with the water and mix to make a paste. It doesn't have to be smooth, pieces of cashews are nice in the curry. If you like your curry smooth, mix until the paste is smooth.

22krevetove dum dum 002


V hlbšej panvici zohrejeme olej (môžete použiť ghee miesto oleja) a do mäkka na ňom opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. / Heat oil in the pan (you can use ghee if you like), add chopped onions and fry them on low heat until they are soft. 


22krevetove dum dum 021


Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku restujeme. / Add ginger garlic paste and fry for a minute. 

22krevetove dum dum 022


Pridáme mletý koriander, kurkumu a chilli korenie a premiešame s cibuľou. / Add ground coriander, termaric and kashmiri chilli powder and stir well.

22krevetove dum dum 026


Pridáme nadrobno nakrájané rajčiny, premiešame... / Add chopped tomatoes and stir...

22krevetove dum dum 027


... a dusíme ich pod pokrievkou na miernom ohni, kým nezmäknú a nerozpadnú sa. / ... and cook them covered on low heat until they are soft/mashed.

22krevetove dum dum 029


Pridáme krevety a 100ml vody, premiešame, privedieme k varu, oheň zmiernime a 6 minút varíme pod pokrievkou. / Add prawns and 100ml of water, mix well, bring curry to boil,  reduce the heat and cook it for 6min., covered.

22krevetove dum dum 031


Osolíme, pridáme senovku grécku, premiešame. / Then add salt, dry fenugreek leaves and stir.

22krevetove dum dum 035


Pridáme pastu z kešu orechov, premiešame, privedieme k varu a na stredne silnom ohni, odokryté varíme 2-3 minúty. / Add cashew paste, mix well, again bring to boil and cook on medium heat, uncovered, for 2 to 3min.

22krevetove dum dum 037


Panvicu odstavíme z ohňa a zakrytú necháme 10 minút postáť. Nakoniec do karí primiešame nasekanú koriandrovú vňať. / Remove the pan from the heat and let the curry rest for 10min., covered. Finally stir in chopped coriander leaves. 

22krevetove dum dum 040


Podávame s dusenou ryžou alebo indickými plackami (Naan, Paratha, Chapati). / Serve with rice or Indian breads, such: Naan, Paratha, Chapati.



22krevetove dum dum 062


4 komentáre:

  1. Ahoj Miška, tie krevety voňajú až sem ku mne....keby som sa niekedy v živote dostala ku krevetám, už presne viem, kde hľadať receptík....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Urcite tento recept skus, ak by si mala krevetky, je to velmi dobre kari.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mame strasne radi krevetky! Tieto vyzeraju uzasne, len skoda, ze sa neviem dostat k tym listkom senovky ;o(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To je skoda, ze tie susene listky senovky nie je dostat. Inak ma to trosku prekvapuje, lebo ked su suene maju nejaku trvanlivost a to by mohli mat predajci exotickych surovin v obchodikoch.

    OdpovedaťOdstrániť