Dum dum v angličtine znamená 'stupid', čiže je to karí pre začiatočníkov, a keď som ja začínala s indickou kuchyňou, tak som bola presne toto, dum dum 😃❤
Očistíme krevety od pancierikov a čriev a dobre poumývame.
Kešu orechy namočíme vo vode na 30 minút a potom spolu s vodou vymixujeme na pastu. Nemusí byť vymixovaná do úplnej dokonalosti. Kúsky kešu orechov vo výslednom karí sú veľmi dobré.
V hlbšej panvici zohrejeme olej (môžete použiť ghee miesto oleja) a do mäkka na ňom opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku restujeme.
Pridáme mletý koriander, kurkumu a chilli korenie a premiešame s cibuľou.
Pridáme nadrobno nakrájané rajčiny, premiešame...
... a dusíme ich pod pokrievkou na miernom ohni, kým nezmäknú a nerozpadnú sa.
Pridáme krevety a 100ml vody, premiešame, privedieme k varu, oheň zmiernime a 6 minút varíme pod pokrievkou.
Osolíme, pridáme senovku grécku, premiešame.
Pridáme pastu z kešu orechov, premiešame, privedieme k varu a na stredne silnom ohni, odokryté varíme 2-3 minúty.
Panvicu odstavíme z ohňa a zakrytú necháme 10 minút postáť. Nakoniec do karí primiešame nasekanú koriandrovú vňať.
ČO POTREBUJETE:
1/2kg čerstvých tigrých kreviet; očistených
na pastu:
200ml hrnček kešu orechov namočiť v 200ml horúcej vody
na karí:
olej
3 stredne veľké červené cibule
1 plná lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
(alebo 1/2 lyžičky z každého čerstvo nastrúhaného)
1 lyžička mletého koriandru
3/4 - 1 lyžička kašmírskeho chilli korenia mletého
(je menej pálivé než bežné chilli korenie)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 stredne veľké rajčiny
na dokončenie:
soľ
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckeho
100ml vody na podliatie
hrsť koriandrovej vňate
AKO PPOSTUPOVAŤ
Očistíme krevety od pancierikov a čriev a dobre poumývame.
Kešu orechy namočíme vo vode na 30 minút a potom spolu s vodou vymixujeme na pastu. Nemusí byť vymixovaná do úplnej dokonalosti. Kúsky kešu orechov vo výslednom karí sú veľmi dobré.
V hlbšej panvici zohrejeme olej (môžete použiť ghee miesto oleja) a do mäkka na ňom opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku restujeme.
Pridáme mletý koriander, kurkumu a chilli korenie a premiešame s cibuľou.
Pridáme nadrobno nakrájané rajčiny, premiešame...
... a dusíme ich pod pokrievkou na miernom ohni, kým nezmäknú a nerozpadnú sa.
Pridáme krevety a 100ml vody, premiešame, privedieme k varu, oheň zmiernime a 6 minút varíme pod pokrievkou.
Osolíme, pridáme senovku grécku, premiešame.
Pridáme pastu z kešu orechov, premiešame, privedieme k varu a na stredne silnom ohni, odokryté varíme 2-3 minúty.
Panvicu odstavíme z ohňa a zakrytú necháme 10 minút postáť. Nakoniec do karí primiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Podávame s dusenou ryžou alebo indickými plackami (Naan, Paratha, Chapati).
Ahoj Miška, tie krevety voňajú až sem ku mne....keby som sa niekedy v živote dostala ku krevetám, už presne viem, kde hľadať receptík....
OdpovedaťOdstrániťUrcite tento recept skus, ak by si mala krevetky, je to velmi dobre kari.
OdpovedaťOdstrániťMame strasne radi krevetky! Tieto vyzeraju uzasne, len skoda, ze sa neviem dostat k tym listkom senovky ;o(
OdpovedaťOdstrániťTo je skoda, ze tie susene listky senovky nie je dostat. Inak ma to trosku prekvapuje, lebo ked su suene maju nejaku trvanlivost a to by mohli mat predajci exotickych surovin v obchodikoch.
OdpovedaťOdstrániť