ČO POTREBUJETE:
100ml suchých mungo fazuliek / 100ml dry whole green moong dal
vodu na ich namočenie / water to soak dal
300ml vody na ich uvarenie / 300ml water to cook moong dal
1 ázijský bobkový list / 1 asian bay leaf (tej patta)
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp termaric (haldi)
1 lyžica ghee / 1 tbsp ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce / 1/2 tsp black cumin (shahi jeera)
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty (alebo čerstvý cesnak aj zázvor, oboje nastrúhajte a použite 1/2 lyžičky z každého) / 1 tsp ginger garlic paste (or 1/2 tsp of each, freshly grated)
2 paradajky; rozmixovať na pyré / 2 tomatoes, make puree
1 plochá lyžička garam masala / 1 flat tsp garam masala
1/2 lyžičky mletého čili korenia / 1/2 tsp chilli powder
soľ / salt
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves
AKO POSTUPOVAŤ:
Mungo fazuľky si asi na 1 - 2 hodiny namočíme vo vode. / Soak moong dal in the water for about 1 to 2 hours.
Zatiaľ si pripravíme paradajkové pyré. Paradajky umyjeme a jednoducho rozmixujeme. / While moong dal is being soaked, make puree out of your tomatoes and keep aside.
Namočené mungo fazuľky scedíme, dáme do hrnca a pridáme 300ml vody, bobkový list a mletú kurkumu. Vodu privedieme do varu, potom oheň zmiernime a fazuľky varíme prikryté asi 15 minút. Uvarené odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Drain the water from moong dal, put dal to the pot, add 300ml of water, bay leaf and termaric. Bring it to boil, reduce the heat and cook it covered for about 15min. Keep aside until further use.
V druhom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju prasknúť. / Heat ghee in the pot, add cumin and let it crack.
Pridáme cesnakovo - zázvorovú pastu a 1 minútku restujeme. Potom pridáme paradajkové pyré, garam masala, čili korenie a premiešame. Hrniec zakryjeme a na miernom ohni necháme 5 minút variť. / Add ginger garlic paste and sauté for a minute. Add tomato puree, garam masala, chilli powder and stir well. Cover the pot and cook it on low heat for 5min.
Po 5 minútach pridáme predvarené mungo fazuľky (bobkový list už môžete vytiahnuť), soľ a premiešame. 2 minúty povaríme. / Then add cooked moong dal (you can discard the bay leaf), salt and stir. Cook it for 2min.
Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a oheň vypneme. Hrniec zakryjeme a karí necháme odpočívať 15 minút. / Finally stir in chopped coriander leaves, and remove the pot from the heat. Let it rest covered for 15min.
Vyzerá lakavo, urcite spravim, suroviny mam.
OdpovedaťOdstrániťVýborné recepty! Už som ich odtiaľ vyskúšala viacero, práve si pochutnávam na karí z mungo fazuliek, mňam :)
OdpovedaťOdstrániťVdaka, som rada, ze chuti :)
OdstrániťAhoj, prosim ta na kolko porcii to moze byt? Nikdy neviem odhadnut, ale tipujem tak 1-2?? Dakujem :)
OdpovedaťOdstrániťU nas je to 3-4 porcie, lebo ku kari je ryza a nejake subzi, popripade aspon jedna chapati.
OdstrániťMnam, prave som si uvarila a je to vynikajuce, urcite si to budem robievat castejsie :) dakuje za recept
OdpovedaťOdstrániť❤
Odstrániť