ČO POTREBUJETE:
100ml suchých mungo fazuliek
vodu na ich namočenie
1 lyžica ghee
1 lyžička tmavého horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 zelená chilli paprička
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
(alebo čerstvý cesnak aj zázvor, oboje nastrúhajte a použite 1/2 lyžičky z každého)
1 plochá lyžička garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
soľ
voda podľa potreby
čerstvá koriandrová vňať
šťava z citróna
AKO POSTUPOVAŤ:
Mungo fazuľky si asi na 3 - 4 hodiny namočíme vo vode.
Zatiaľ si pripravíme paradajkové pyré. Paradajky umyjeme a jednoducho rozmixujeme.
Do hrnca dáme zohriať ghee. Pridáme horčičné semienka, rímsku rascu a karí lístky a necháme ich puknúť. Pridáme zelenú chilli papriĉku (vcelku len narezanú pozdĺžne alebo nakrájanú nadrobno, čím bude karí pálivejšie).
Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni restujeme domäkka. Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a minútku restujeme.
Pridáme rozmixované paradajky a pod pokrievkou dusíme 10min.
Pridáme kašmírske chilli korenie, kurkumu, mletý koriander, garam masala a 2min restujeme.
Pridáme premyté a scedené mungo, soľ, zalejeme vodou a varíme domäkka.
Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, prehrejeme.
Pri servírovaní pokvapkáme citrónovou šťavou.
Vyzerá lakavo, urcite spravim, suroviny mam.
OdpovedaťOdstrániťVýborné recepty! Už som ich odtiaľ vyskúšala viacero, práve si pochutnávam na karí z mungo fazuliek, mňam :)
OdpovedaťOdstrániťVdaka, som rada, ze chuti :)
OdstrániťAhoj, prosim ta na kolko porcii to moze byt? Nikdy neviem odhadnut, ale tipujem tak 1-2?? Dakujem :)
OdpovedaťOdstrániťU nas je to 3-4 porcie, lebo ku kari je ryza a nejake subzi, popripade aspon jedna chapati.
OdstrániťMnam, prave som si uvarila a je to vynikajuce, urcite si to budem robievat castejsie :) dakuje za recept
OdpovedaťOdstrániť