sobota 29. júna 2013

Karí z mungo fazuliek / Green moong dal curry





ČO POTREBUJETE:

100ml suchých mungo fazuliek
vodu na ich namočenie

1 lyžica ghee
1 lyžička tmavého horčičného semienka 
niekoľko karí lístkov 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 zelená chilli paprička 

1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty 
(alebo čerstvý cesnak aj zázvor, oboje nastrúhajte a použite 1/2 lyžičky z každého)

2 stredne veľké paradajky

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 plochá lyžička garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru 
soľ

voda podľa potreby 

šťava z citróna





AKO POSTUPOVAŤ:

Mungo fazuľky si asi na 3 - 4 hodiny namočíme vo vode. 



Zatiaľ si pripravíme paradajkové pyré. Paradajky umyjeme a jednoducho rozmixujeme.



Do hrnca dáme zohriať ghee. Pridáme horčičné semienka,  rímsku rascu a karí lístky a necháme ich puknúť. Pridáme zelenú chilli papriĉku (vcelku len narezanú pozdĺžne alebo nakrájanú nadrobno, čím bude karí pálivejšie).



Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni restujeme domäkka. Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a minútku restujeme.



Pridáme rozmixované paradajky a pod pokrievkou dusíme 10min.



Pridáme kašmírske chilli korenie, kurkumu, mletý koriander, garam masala a 2min restujeme.



Pridáme premyté a scedené mungo, soľ, zalejeme vodou a varíme domäkka. 



Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, prehrejeme.



Pri servírovaní pokvapkáme citrónovou šťavou.

Podávame s ryžou alebo s Chapati, ak karí urobíme trocha hustejšie.


6 komentárov:

  1. Vyzerá lakavo, urcite spravim, suroviny mam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Výborné recepty! Už som ich odtiaľ vyskúšala viacero, práve si pochutnávam na karí z mungo fazuliek, mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, prosim ta na kolko porcii to moze byt? Nikdy neviem odhadnut, ale tipujem tak 1-2?? Dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U nas je to 3-4 porcie, lebo ku kari je ryza a nejake subzi, popripade aspon jedna chapati.

      Odstrániť
  4. Mnam, prave som si uvarila a je to vynikajuce, urcite si to budem robievat castejsie :) dakuje za recept

    OdpovedaťOdstrániť