Takze som sa konecne rozhodla, ze skusim vyrobit maslo (Makkhan मक्खन) sposobom, aky pouzivaju indicke zeny. Bolo mi vysvetlene ako na to, tak mi drzte palce, aby na konci celej snahy vznikla biela hrudka :)
Ak mate tu moznost, kupte si mlieko, ktore je nadojene cerstvo priamo od kravy. Ja na prvykrat skusam s plnotucnym obchodovym (1 liter). Doma som mlieko prevarila, nechala vychladnut a ulozila do chladnicky v tom hrnci, v ktorom som ho prevarala. Zajtra rano skontrolujem, ci sa usadila smotana . . .
Na druhy den rano je na povrchu mlieka len supa a ziadna smotana....zeby to plnotucne z obchodu bola len prifarbena voda? Som trpezliva a mlieko skontrolujem zasa zajtra rano. Sup ho naspat do chladnicky.
Dnes rano sa smotana zasa "nekonala" :) Cakam do dalsieho rana.
To mlieko a smotana sa ocividne proti mne dohodli... Dnes rano, plna ocakavania som vytiahla hrniec z chladnicky a tam? Zasa len mlieko. A tak som si nechala poradit od mojho manzela, mlieko som znova prevarila a necham ho do vecera na sporaku, prikryte len tak na polovicu, aby sa vetralo, len aby sa donho neprasilo. Vecer ho znova prevarim a necham na sporaku do druheho rana. No a potom sa zasa uvidi, co dalej. Zatial by som toto mala asi premenovat na "Ako prevarat a schladzovat mlieko" ;)
Rano.....mlieko! Nevadi. Znova som ho prevarila, zopakujem to aj dnes vecer a pockam este do zajtra rana a ak sa smotana neusadi, idem zhanat byvola.... teda byvolicu, co mi da smotanove mlieko!!! Do kelu!
Dnes uz "TO MLIEKO"!! nefotim. Ide to rovno za staleho miesania do zachoda...
Tu som vam ukazala, ako sa to robit nema...
17.2.2011
Ak mate tu moznost, kupte si mlieko, ktore je nadojene cerstvo priamo od kravy. Ja na prvykrat skusam s plnotucnym obchodovym (1 liter). Doma som mlieko prevarila, nechala vychladnut a ulozila do chladnicky v tom hrnci, v ktorom som ho prevarala. Zajtra rano skontrolujem, ci sa usadila smotana . . .
18.2.2011
Na druhy den rano je na povrchu mlieka len supa a ziadna smotana....zeby to plnotucne z obchodu bola len prifarbena voda? Som trpezliva a mlieko skontrolujem zasa zajtra rano. Sup ho naspat do chladnicky.
19.2.2011
Dnes rano sa smotana zasa "nekonala" :) Cakam do dalsieho rana.
20.2.2011
To mlieko a smotana sa ocividne proti mne dohodli... Dnes rano, plna ocakavania som vytiahla hrniec z chladnicky a tam? Zasa len mlieko. A tak som si nechala poradit od mojho manzela, mlieko som znova prevarila a necham ho do vecera na sporaku, prikryte len tak na polovicu, aby sa vetralo, len aby sa donho neprasilo. Vecer ho znova prevarim a necham na sporaku do druheho rana. No a potom sa zasa uvidi, co dalej. Zatial by som toto mala asi premenovat na "Ako prevarat a schladzovat mlieko" ;)
21.2.2011
Rano.....mlieko! Nevadi. Znova som ho prevarila, zopakujem to aj dnes vecer a pockam este do zajtra rana a ak sa smotana neusadi, idem zhanat byvola.... teda byvolicu, co mi da smotanove mlieko!!! Do kelu!
22.2.2011
Dnes uz "TO MLIEKO"!! nefotim. Ide to rovno za staleho miesania do zachoda...
Tu som vam ukazala, ako sa to robit nema...
Vela uspechov pri objavovani smotany... :-) Som aj ja v napati, ci to klapne.
OdpovedaťOdstrániťMiška, držím palce....som zvedavá či sa ti to podarí....
OdpovedaťOdstrániťDakujem :) Zatial to vyzera stale ako mlieko, po smotane ani chyru. Uvidim zajtra rano, ci bude co zberat :)
OdpovedaťOdstrániťhttp://varecha.pravda.sk/recepty/domace-maslo-fotorecept/13893-pouzi.html z kúpeného mlieka to asi nebude ono, ja som raz skúšal z 30% smotany,maslo bolo dobré, ale cmar veľmi nie, lebo som ju nezmiešal s acidofilným mliekom....držím palce :-)
OdpovedaťOdstrániť:) @babidkine maslo som pozerala, priprava je malicko ina ako to robia tu (ale pekne sa jej podarilo), tak este par dni pockam, ci si to ta smotana rozmysli a ak nie, tak kupim domace byvolie mlieko, ktore je smotanove a skusim to s nim. Ale kazdu radu vitam! Dakujem :)
OdpovedaťOdstrániťMiška, dúfam že ťa to neodradilo.....ja sa už teraz teším na ďalšie tvoje pokusy....Jana
OdpovedaťOdstrániťNeodradilo! Muz sa mi smial, ale ja som odhodlana to vyrobit. Len musim vyspekulovat iny sposob a hlavne s mlieckom rovno od kravy alebo to byvolie, to je kremovejsie. Bude aj pokus c. 2 :) Kazdy si mysli, ze sa mi vsetko podari, tak tu je dokaz, ze NIE! ;) Snad to aspon pobavilo :)))
OdpovedaťOdstrániťZ kupovaného mléka smetana nepůjde, protože už ji sebrali. I z plnotučného. Takže pokud koupíš šlehačku, tak z toho máslo uděláš, ale v mléce je tuku jednak málo a druhak je homogenizované, právě pro to, aby i ten přpadný zbyteček neměl tendenci se oddělovat. Protože nějak jsou lidi nespokojený, když ráno vstanou, vytáhnou krabici s mlékem a nejdřív neteče nic, protože na mléce je krustička tuku a pak vyteče jen tekutina bez chuti toho tuku, co se oddělil.
OdpovedaťOdstrániťhttp://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=93437&ids=147
Takže búď kupovat smetanu a máslo vyrábět z ní a nebo koupit mléko, které neprošlo žádným zpracováním. Ani z mléka v mlékomatech v ČR nejde udělat máslo.
No prave, ze inokedy ked mam to obchodove mlieko par dni v chladnicke tak sa tam pekne usadi husta smotana...toto mi urobilo schvalne! :))) Ale nie. Nabuduce skusim z mlieka rovno nadojeneho. Snad to dopadne lepsie.
OdpovedaťOdstrániť