nedeľa 13. februára 2011

Hrachová kaša / Green peas porridge

Hrachová kaša



ČO POTREBUJETE:
(na 2-3 porcie)

300ml hrnček zeleného hrachu; uvareného (použila som sušený) / 300ml of green peas, cooked (I used dry green peas)
1 lyžicu masla / 1 tbsp butter
1 menšiu červenú cibuľu; nakarajanú nadrobno / 1 small red onion, finely chopped 
1 lyžičku hladkej múky / 1 tsp flour
50-100ml hydinového vývaru (záleží akú hustú kašu chcete) / 50-100ml of chicken stock (it depends how thick you want the porridge)
2-3 strúčiky cesnaku (záleží na ich veľkosti a vašej chuti) / 2-3 garlic cloves
soľ / salt

vajíčko a chlieb ako príloha / egg sunny side up and bread to serve with 


Hrachová kaša



AKO POSTUPOVAŤ:

Suchý hrach na noc namočíme do vody tak, aby bol všetok ponorený. Ja ho dávam do chladničky, kvôli teplu v kuchyni, kde by inak začal kvasiť. Ráno vodu zlejeme a vymeníme za čistú, uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. Bez soli! Necháme ho vychladnúť a rozmixujeme s trochou vývaru do hladka. Ak vám v kaši chutia kúsky hrášku, nemixujte ho príliš dlho. / Soak the green peas overnight in the water. Rinse in the morning, put it in the pressure cooker, add enough water to cover the green peas and cook them under pressure until they are soft. Approx. 20min. Don't add the salt! Let the green peas cool down then, transfer to the mixer, add a little bit of chicken stock and make a smooth, thick porridge.

V hrnci si zohrejeme maslo a popražíme na ňom cibuľu, kým nezosklovatie. Cibuľu poprášime múkou a urobíme svetlú zápražku. / Heat some butter in the pot. Add finely chopped onion and fry it on low heat until onion is soft. Dust the onion with some flour and keep on stirring and frying it.

Zápražku zalejeme hydinovým vývarom a pridáme rozmixovaný hrach. Prejdeme varom, dosolíme, pridáme nastrúhaný cesnak a odstavíme z ohňa. Necháme zakryté 10 minút odležať. / Add the chicken stock and green peas mixture. Bring it to boil, add salt, grated garlic,  stir and remove from the heat. Let it rest covered, for about 10min.

Hrachová kaša


Medzitým si urobíme volské oko a môžeme podávať s chlebom. Kto má rád, môže si k tomu pridať aj kúsok údeného alebo špekáčik. / Make your sunny side up eggs and serve with bread. It's good also with smoked meat.

Hrachová kaša

6 komentárov:

  1. Dobry vecer, to je skvely napad s tym mixovanym hrachom, ja mam hrachovu kasu velmi rada a nevarim
    ju kvoli zdlhavemu postupu; moja mama, babka atd. totiz vzdy kasu strasne dlho za staleho miesania varili a ja na to nemam cas. Takto to urcite vyskusam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto je naozaj rychlo uvarena kasa a chutovo je presne taka, aku som lubila ako mala. Len vtedy sme k tomu mali kusok udeneho maska :) A tlakovy hrniec je skvela vec na strukoviny, ktore sa musia dlhsie varit.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tiez mam velmi rada hrachovu kasu a davno som ju nerobila,dakujem za pripomenutie, vyskusam tvoj recept, Miska :) a s volskym okom som ju este nejedla ale oskúšam, cez tyžden je na pláne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hrachova kasa je take obycajne,ale vdacne jedlo. DUfam, ze vam bude chutit Andrejka :)

    OdpovedaťOdstrániť