nedeľa 13. februára 2011

Hrachová kaša / Green peas porridge




ČO POTREBUJETE:
(asi na 3 porcie)

200ml hrnček zeleného hrachu 
(alebo žltého hrachu alebo toor dalu a aj cícer sa hodí ako obmena; použila som sušený)
1 bobkový list
50-100ml hydinového vývaru 
(záleží akú hustú kašu chceme)

2 lyžičky ghee
4 - 5 strúčikov cesnaku
mleté čierne korenie
sušený majorán
soľ (prípadne Podravka)

1 lyžica masla + troška oleja
1 veľká červená cibuľa

sezam na posypanie

prílohy:
vajcia, údené mäso, klobása, anglická slanina, nakladaná uhorka, chlieb




AKO POSTUPOVAŤ:

Suchý hrach na noc namočíme do vody tak, aby bol všetok ponorený. Ja ho dávam do chladničky, kvôli teplu v kuchyni, kde by inak začal kvasiť. 

Ráno vodu zlejeme a vymeníme za čistú, uvaríme ho s bobkovým listom v tlakovom hrnci domäkka. Bez soli! 



Necháme ho vychládnuť a rozmixujeme s trochou vývaru dohladka. Ak vám v kaši chutia kúsky hrášku, nemixujte ho príliš dlho.

V hrnci zohrejeme ghee a orestujeme nastrúhaný cesnak. 

Pridáme hrachovú kašu a ak treba trocha zriediť, pridáme vývar. (Ak nemáme po ruke vývar, stačí voda a naša "čarovná" slovenská masala Podravka 🤓. Áno, rada používam.)

Ďalej vmiešame majorán, mleté čierne korenie a dochutíme soľou (prípadne aj Podravkou). Chvíľu prevaríme, občas premiešame. 

♡ ♡ ♡

V druhom hrnci si zohrejeme maslo a troška oleja, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a štipku soli a opražíme ju do zlatista. 



Kašu podávame posypanú opraženou cibuľou, s volským okom alebo uvareným 8 minútovým vajíčkom, sezamom, ktorý sme chvíľku opiekli na suchej panvici (s plátkom údeného mäsa alebo upečenou klobásou alebo opraženou anglickou slaninou, nakladanými uhorkami) a chlebom.

6 komentárov:

  1. Dobry vecer, to je skvely napad s tym mixovanym hrachom, ja mam hrachovu kasu velmi rada a nevarim
    ju kvoli zdlhavemu postupu; moja mama, babka atd. totiz vzdy kasu strasne dlho za staleho miesania varili a ja na to nemam cas. Takto to urcite vyskusam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto je naozaj rychlo uvarena kasa a chutovo je presne taka, aku som lubila ako mala. Len vtedy sme k tomu mali kusok udeneho maska :) A tlakovy hrniec je skvela vec na strukoviny, ktore sa musia dlhsie varit.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tiez mam velmi rada hrachovu kasu a davno som ju nerobila,dakujem za pripomenutie, vyskusam tvoj recept, Miska :) a s volskym okom som ju este nejedla ale oskúšam, cez tyžden je na pláne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hrachova kasa je take obycajne,ale vdacne jedlo. DUfam, ze vam bude chutit Andrejka :)

    OdpovedaťOdstrániť