nedeľa 13. februára 2011

Hrachová kaša / Green peas porridge

Hrachová kaša



ČO POTREBUJETE:
(na 2-3 porcie)

300ml hrnček zeleného hrachu; uvareného (použila som sušený)
1 lyžicu masla
1 menšiu červenú cibuľu; nakarajanú nadrobno 
1 lyžičku hladkej múky
50-100ml hydinového vývaru (záleží akú hustú kašu chcete)
2-3 strúčiky cesnaku (záleží na ich veľkosti a vašej chuti)
soľ

vajíčko a chlieb ako príloha


Hrachová kaša



AKO POSTUPOVAŤ:

Suchý hrach na noc namočíme do vody tak, aby bol všetok ponorený. Ja ho dávam do chladničky, kvôli teplu v kuchyni, kde by inak začal kvasiť. Ráno vodu zlejeme a vymeníme za čistú, uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. Bez soli! Necháme ho vychladnúť a rozmixujeme s trochou vývaru do hladka. Ak vám v kaši chutia kúsky hrášku, nemixujte ho príliš dlho. 

V hrnci si zohrejeme maslo a popražíme na ňom cibuľu, kým nezosklovatie. Cibuľu poprášime múkou a urobíme svetlú zápražku.

Zápražku zalejeme hydinovým vývarom a pridáme rozmixovaný hrach. Prejdeme varom, dosolíme, pridáme nastrúhaný cesnak a odstavíme z ohňa. Necháme zakryté 10 minút odležať. 

Hrachová kaša


Medzitým si urobíme volské oko a môžeme podávať s chlebom. Kto má rád, môže si k tomu pridať aj kúsok údeného alebo špekáčik. 

Hrachová kaša

6 komentárov:

  1. Dobry vecer, to je skvely napad s tym mixovanym hrachom, ja mam hrachovu kasu velmi rada a nevarim
    ju kvoli zdlhavemu postupu; moja mama, babka atd. totiz vzdy kasu strasne dlho za staleho miesania varili a ja na to nemam cas. Takto to urcite vyskusam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto je naozaj rychlo uvarena kasa a chutovo je presne taka, aku som lubila ako mala. Len vtedy sme k tomu mali kusok udeneho maska :) A tlakovy hrniec je skvela vec na strukoviny, ktore sa musia dlhsie varit.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tiez mam velmi rada hrachovu kasu a davno som ju nerobila,dakujem za pripomenutie, vyskusam tvoj recept, Miska :) a s volskym okom som ju este nejedla ale oskúšam, cez tyžden je na pláne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hrachova kasa je take obycajne,ale vdacne jedlo. DUfam, ze vam bude chutit Andrejka :)

    OdpovedaťOdstrániť