ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):
1 menší karfiol
na pastu:
olej + plátok masla
4 klinčekov
1 väčšia červená cibuľa
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
2 stredne veľké paradajky
1 lyžica kešu orechov
2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu
na karí:
2 lyžice oleja + hrubý plátok masla
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky garam masala
soľ
voda podľa potreby
1 lyžica sladkej smotany
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
malá hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Na pastu:
V kadhai zohrejeme olej a maslo. Pridáme klinčeky a kardamóm a necháme ich rozvoňať.
Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnakovo zázvorovú pastu, premiešame a na miernom ohni restujeme cibuľa domäkka.
Potom pridáme nakrájané paradajky, kešu, premiešame a pod pokrievkou dusíme asi 20 minút. Občas ich premiešame.
Zmes na pastu necháme vychládnuť a rozmixujeme s trochou vody (v ktorej sa varil karfiol) na hladkú pastu. Odložíme bokom do daľšieho použitia.
Na karí:
V tom istom kadhai zohrejeme olej a maslo. Pridáme bobkový list, chilli papričku (môžeme ju buď nechať vcelku alebo pozdĺžne prekrojiť na polovicu), všetky koreniny, soľ a chvíľku restujeme.
Pridáme pripravenú pastu, jogurt a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 10min, pasta a olej sa oddelia. Počas dusenia aspoň raz premiešame.
Potom pridáme vodu (v ktorej sa varil karfiol) na upravenie konzistencie, premiešame a povaríme 5min.
Pridáme smotanu, senovku a karfiol, varíme na miernom ohni pod pokrievkou asi 15min (alebo 5min pre zachovanie živín, alebo spariť a potom vložiť do karí/omáčky; my ho máme radšej takto domäkka, varím teda tak, aby mi to doma zjedli a recept spíšem ako varím) a nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára