ČO POTREBUJETE:
250ml uvareného cíceru
(ja si varím väčšie množstvo cícera naraz, potom ho rozdelím do 200-250ml krabičiek a zamrazím)
na pastu 1.:
2 stredne veľké červené cibule
kúsok čerstvého zázvoru
6 strúčikov cesnaku
ďalej:
olej alebo ghee
1 hnedý kardamóm
4 klinčeky
1 ázijský bobkový list (tej patta)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
na pastu 2.:
asi 2 lyžice uvareného cíceru
2 paradajky
ďalej:
1/2 lyžiĉky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
voda podľa potreby
soľ
1 lyžička chole masala
2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu
1 lyžiĉka sušených lístkov senovky gréckej
na dokončenie:
1/3 lyžičky garam masala
trocha šťavy z citróna
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Sušený cícer si na noc namočíme vo vode, ráno prepláchneme, dáme do tlakového hrnca, pridáme 1 bobkový list a od natlakovania varíme asi 15min. Paru necháme samovoľne uniknúť, až potom hrniec otvoríme a cícer odložíme bokom do daľšieho použitia.
Cibuľu nakrájame a dáme do mixéra. Pridáme zázvor a cesnak a rozmixujeme na pastu. Odložíme bokom do daľšieho použitia.
Trocha z uvareného cíceru dáme do mixéra, pridáme nakrájané paradajky a rozmixujeme na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia.
V hrnci zohrejeme olej alebo ghee, pridáme kardamómy, klinčeky, bobkový list a chvíľku oprážame na miernom ohni. Pridáme rímsku rascu a znova necháme korenie rozvoňať.
Potom pridáme cibuľovú pastu a na miernom ohni pomaly restujeme až kým cibuľa nezmení farbu.
Pridáme kašmírske chilli korenie, kurkumu a čierne korenie, premiešame.
Pridáme soľ, trocha vody a pod pokrievkou varíme na miernom ohni do zhustnutia, asi 10min, občas premiešame.
Pridáme paradajkovú pastu, opäť trocha vody, premiešame a znova pod pokrievkou varíme asi 10min, do zhustnutia.
Pridáme chole masala a jogurt, dobre premiešame. Pridáme lístky senovky gréckej a premiešame.
Ďalej pridáme uvarený cícer, opäť trocha vody a pod pokrievkou povaríme na miernom ohni asi 10min.
Pridáme garam masala, šťavu z citróna, nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a minútku povaríme. Výsledné karí je skôr hustejšie.
Podávame s plackami (Chapati, Kulcha, Paratha, Bhatura).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára