Máme ešte 9 dni do odletu do Mumbai...teda ak dnešok už nepočítam, už len 8 dní 🙃 Už som nemala v pláne pridávať novê recepty, ale dnes som sa rozhodla, že urobím tieto placky a viem, že sa budú pozdávať aj vám. Tak teda ešte jeden recept pred odchodom....bude posledný? Neviem 😆
ČO POTREBUJETE (na 7ks):
400ml múky Maida
soľ
1 lyžička cukru
1 lyžička cukru
2 lyžice Ghee
50-80ml vlažnej vody
extra ghee na potieranie
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky si dáme múku, cukor a soľ a zamiešame. Pridáme ghee a prsatmi ho zapracujeme do múky, aby zhrudkovatela. Postupne pridávame vodu a zapracovávame do cesta. Nepridajte naraz všetku, uvidíte koľko jej múka bude potrebovať. Vypracujeme pevné, elastické, nelepivé cesto, potrieme ho olejom a necháme v miske pod kuchynskou utierkou 30 minút odpočívať. Odpočinuté cesto rozdelíme na rovnako veľké guľôčky. Postupne pracujeme s každou guľôčkou zvlášť.
Pracovnú dosku troška potrieme s ghee a guľôčku rozvaľkáme na veľmi tenučkú placku. Takú tenučkú, aby bola až priesvitná. (Tvarom sa netrápte!) Potom ju celú potrieme znova s ghee, ktorým nešetríme.
Potretú placku začneme skladať do harmoniky.
Placku zloženú do harmoniky tak ako leží stočíme do slimáčika a odložíme bokom. Takto si pripravte všetky placky.
Keď máme placky v slimáčikoch, dáme si rozohriať panvicu. Keď je poriadne horúca, oheň zmiernime na stredne silný. Vezmeme jedného slimáčika a vyvaľkáme placku. Placku položíme na zohriatu panvicu a pol minútky opekáme. Potom ju obrátime, potrieme troška s ghee a chvíľku opekáme. Znova obrátime a chvíľku opekáme. Takto ju ešte niekoľkokrát obrátime, až kým nie je z oboch strán pekne dohneda. Hotovú placku necháme troška vyhládnuť, aby sme si nespálili ruky, položíme si ju do dlaní a v dlaniach stlačíme.
Podávame teplé, napr. s rôznymi subzi a hustými karí.
~ ~ ~
Pouličná príprava 👇
perfektné... teším sa na ďalšie recepty a želám šťastnú cestu :-)
OdpovedaťOdstrániťDakujeme :)
OdpovedaťOdstrániťdalsie super placocky! Miska, urcite este nieco pridas pred odletom, som o tom presvedcena ;)
OdpovedaťOdstrániťNo... tak, aby ste mali co citat :)) este dnes marinujem kuriatko, tak posledny recept asi dnes alebo zajtra :)
OdpovedaťOdstrániťpresne takto sme robievali chapati v Nairobi:)
OdpovedaťOdstrániť