utorok 26. júla 2022

Kuracie karí / Chicken curry

 


ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):

1/2 kg kuracieho mäsa (použila som prsia)


na marinádu: 

1 plná lyžička cesnakovo zázvorovej pasty 

1/2 lyžice citrónovej šťavy


na karí základ/pastu:

3 červené cibule

kúsok zázvoru

3 strúčiky cesnaku 

1-2 zelené chilli papričky

trocha vody na vymixovanie 


ďalej:

3 lyžičky ghee

škorica

6 guľôčok čierneho korenia 

4 klinčeky (laung)

2 zelené kardamómy (elaichi)

1 ázijský bobkový list (tej patta)

1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce (shahi jeera)


3 paradajky 

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)

1/2 lyžičky mletého koriandru 

1/2 lyžičky mletého chilli korenia (pre menej pálivé môžeme zvoliť kašmírske chilli korenie)

soľ

1 lyžička Chicken masala (alebo Punjabi garam masala, prípadne bežná Garam masala)

voda podľa potreby


na záver: 

čerstvá koriandrová vňať




AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme a nakrájame na menšie kusy, uložíme do misky. Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu, citrónovú šťavu,  dobre premiešame a necháme minimálne 2hod. marinovať v chladničke. 


Ďalej si pripravíme pastu. Všetky suroviny na pastu dáme do mixéra a vymixujeme. 


V kadhai zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu, bobkový list, škoricu, čierne korenie, klinčeky, kardamóm a necháme ich rozvoňať.


Potom pridáme pastu / karí základ, ktorý sme si vymixovali skôr. Oheň zmiernime a pastu necháme zredukovať. Občas premiešame. Bude to troška trvať, treba trpezlivosť a variť pomaly.


Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky, soľ, kurkumu, mletý koriander, chilli korenie, premiešame, kadhai zakryjeme a dusíme, až kým sa paradajky nerozpadávajú. Opäť občas premiešame a bude to troška trvať.


Pridáme namarinované mäso, Chicken masala (alebo garam masala), vodu podľa potreby,  premiešame, kadhai zakryjeme a karí varíme na miernom ohni asi 20 minút.


Nakoniec do karí vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, prehrejeme a odstavíme z ohňa.


Podávame s ryžou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára