Určite sa vám občas stane, že natrafíte na jedlo, ktoré by ste chceli uvariť, ale jednoducho nemáte všetky správne suroviny. Čo urobíte? Neuvaríte ho alebo improvizujete z toho, čo dokážete zohnať? Ja rada improvizujem. Pôvodný recept sa volá "İmam bayıldı". Je to turecké jedlo a názov pôvodného receptu znamená "Imam omdlel". Vznikol vraj tak, že Imam ochutnal toto jedlo, ktoré mu uvarila jeho manželka a od tej dobrej chute až omdlel 😆 to by sa raz mohlo stať aj môjmu manželovi! Druhá verzia je, že omdlel po tom, čo počul koľko stáli suroviny na toto jedlo a koľko oleja manželka použila 🤪 Vyberte si verziu príbehu, ktorá sa vám viac páči.
Baklažán prekrojíme na polovicu. Šupku niekoľkokrát prepichneme vidličkou. Obe polovičky celé potrieme olejom, uložíme do pekáča a v predohriatej rúre pečieme na 250st., 10-15 minút.
ČO POTREBUJETE:
1 veľký baklažán
olej
2 stredne veľké červené cibule
2-3 veľké strúčiky cesnaku
1 zelená chilli paprička
2 stredne veľké paradajky
sušené oregano
1 lyžička garam masala
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
trocha strúhaného syra (použila som indický Cheddar)
olivový olej na pokvapkanie
troška vody na podliatie
AKO POSTUPOVAŤ:
Baklažán prekrojíme na polovicu. Šupku niekoľkokrát prepichneme vidličkou. Obe polovičky celé potrieme olejom, uložíme do pekáča a v predohriatej rúre pečieme na 250st., 10-15 minút.
Na troške oleja v panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a chilli papričku.
Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a baklažánovú dužinu.
Pridáme garam masala, oregano a soľ, asi 5 minút restujeme. Premiešavame.
Hotové odstavíme z ohňa, primiešame nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať...
... a nastrúhaný syr.
Touto zmesou naplníme vydlabané baklažánové šupky. Každý prelejeme lyžičkou olivového oleja, baklažány troška podlejeme vodou a pečieme 20 minút na 180st.
Môžeme podávať s nakrájanou nasucho opečenou bagetou alebo iným pečivom.
perfektná kombinácia surovín... chystám sa na tvoje hráškové pyré, bude s pečeným karfiolom :-) teším sa na tú chuť, možno zajtra...
OdpovedaťOdstrániťdufam, ze si pochutite :)
OdpovedaťOdstrániťmňam, milujem baklažán na všetky spôsoby :) Minule som robila z neho nátierku. Je to skvelá zelenina :)
OdpovedaťOdstrániť:) aj celkom jednoduche grilovane baklazay su skvele :)
OdpovedaťOdstrániťvidím ze imam uz omdlieva aj v Indii :D krásne sú
OdpovedaťOdstrániť:)) veruze to chutilo dobre, aj ked recept som asi dost zmenila :) aj som muzovi povedala, ze by mohol odpadnut a nic.... asi mu v tom chybal kokos ;)
OdpovedaťOdstrániť