utorok 8. novembra 2011

Pečený plnený baklažán / Baked stuffed eggplant

Určite sa vám občas stane, že natrafíte na jedlo, ktoré by ste chceli uvariť, ale jednoducho nemáte všetky správne suroviny. Čo urobíte? Neuvaríte ho alebo improvizujete z toho, čo dokážete zohnať? Ja rada improvizujem. Pôvodný recept sa volá "İmam bayıldı". Je to turecké jedlo a názov pôvodného receptu znamená "Imam omdlel". 

Vznikol vraj tak, že Imam ochutnal toto jedlo, ktoré mu uvarila jeho manželka a od tej dobrej chute až omdlel 😆 to by sa raz mohlo stať aj môjmu manželovi! Druhá verzia je, že omdlel po tom, čo počul koľko stáli suroviny na toto jedlo a koľko oleja manželka použila 🤪 Vyberte si verziu príbehu, ktorá sa vám viac páči.



11IMG_0012


ČO POTREBUJETE:

1 veľký baklažán 
olej

2 stredne veľké červené cibule
2-3 veľké strúčiky cesnaku
1 zelená chilli paprička 
2 stredne veľké paradajky
sušené oregano
1 lyžička garam masala
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 
trocha strúhaného syra 
(u nás nie je výber, ale najviac by sa hodil parmezán alebo grana padano)
olivový olej na pokvapkanie
troška vody na podliatie



11IMG_0015



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažán prekrojíme na polovicu. Šupku niekoľkokrát prepichneme vidličkou. Obe polovičky celé potrieme olejom, uložíme do pekáča a v predohriatej rúre pečieme na 250st., 10-15 minút.


0


Baklažánovú dužinu vydlabeme lyžičkou. Nechajte ho troška vychládnuť, aby ste si pri tom prsty nepopálili. Dužinu nakrájame nadrobno. Po 10 minútach pečenia nebude celkom kašovitá, preto je treba ju nakrájať.

Na troške oleja v panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a chilli papričku.

1


Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a baklažánovú dužinu.

2


Pridáme garam masala, oregano a soľ, asi 5 minút restujeme. Premiešavame.

3


Hotové odstavíme z ohňa, primiešame nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať...

4


... a nastrúhaný syr.

5


Touto zmesou naplníme vydlabané baklažánové šupky. Každý prelejeme lyžičkou olivového oleja, baklažány troška podlejeme vodou a pečieme 20 minút  na 180st.

6


Môžeme podávať s nakrájanou nasucho opečenou bagetou, vekou alebo iným pečivom.

6 komentárov:

  1. perfektná kombinácia surovín... chystám sa na tvoje hráškové pyré, bude s pečeným karfiolom :-) teším sa na tú chuť, možno zajtra...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňam, milujem baklažán na všetky spôsoby :) Minule som robila z neho nátierku. Je to skvelá zelenina :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :) aj celkom jednoduche grilovane baklazay su skvele :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vidím ze imam uz omdlieva aj v Indii :D krásne sú

    OdpovedaťOdstrániť
  5. :)) veruze to chutilo dobre, aj ked recept som asi dost zmenila :) aj som muzovi povedala, ze by mohol odpadnut a nic.... asi mu v tom chybal kokos ;)

    OdpovedaťOdstrániť