nedeľa 6. novembra 2011

Methi Malai Matar

Tak som to nevydržala a musela som už dnes uvariť niečo nového, dobrého a rýchleho. Methi = senovka grécka, malai = smotana, matar = hrášok.



22methi malai matar 022


ČO POTREBUJETE:

300ml hrášku (čerstvý, mrazený alebo suchý)
3 lyžice nesolených kešu orechov
voda (alebo mlieko) na namočenie kešu orechov
olej alebo ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
3 stredne veľké červené cibule
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
voda (alebo mlieko) na podliatie; podľa potreby
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/4 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala
soľ
50ml smotany (malai)




22methi malai matar 035



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy namočíme na 30 minút do vody alebo mlieka. Vody, či mlieka len toľko, aby boli orechy ponorené.

22methi malai matar 002


Z orechov a vody (či mlieka) vymixujeme pastu.

V hrnci zohrejeme olej alebo ghee a pridáme rímsku rascu. Necháme ho na miernom ohni popražiť chvíľku, kým neuvoľní vôňu a nezmení troška farbu (pozor, aby nezhorela!).


22methi malai matar 009


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnakovo-zázvorovú pastu...

22methi malai matar 010


... a opekáme, kým cibuľa nezmäkne a nezosklovatie.

22methi malai matar 013


Pridáme pastu z kešu orechov a premiešame.

Podlejeme troškou vody alebo mlieka (pozor, nie veľa, výsledné jedlo má skôr hustejšiu konzistenciu) a necháme na miernom ohni asi 2 minútky povariť. Premiešavame.

22methi malai matar 014


Pridáme kašmírske chilli korenie, kurkumu a garam masala a premiešame.

22methi malai matar 015

22methi malai matar 016


Pridáme smotanu (môžete použiť miesto smotany aj kokosové mlieko, ak chcete.. len už to nebude "malai") a premiešame.

22methi malai matar 017


Osolíme a zasa premiešame.

Pridáme hrášok. Ak použijete mrazený, nechajte ho pred pridaniím trocha rozmrznúť. Ak použijete sušený, treba si ho na noc namočiť do vody a ráno uvariť do mäkka. Môžete použiť aj čerstvý. Pridáme hneď aj senovku grécku a premiešame.

22methi malai matar 018

22methi malai matar 019


Hrášok necháme zasa asi 2 minútky prejsť varom (bez zakrývania hrnca), oheň na mierno. Ak by to bolo príliš husté, môžete pridať trošička vody pred varom.

Hotový hrášok necháme pod pokrievkou ešte 5-10 minút odpočívať.


Podávame napríklad s Chapati.

1 komentár:

  1. Vynikajuce! So susenym zelenym hrachom, kokosovym mliekom a bez senovky, ktoru zatial nemam. Zaradim medzi svoje oblubene jedla. Dakujem a zdravim do Indie.

    OdpovedaťOdstrániť