ČO POTREBUJETE:
350g múky (použila som Maida)
65g cukru
65g zmäknutého masla izbovej teploty
1/2 lyžičky soli
trocha citrónovej kôry
1 lyžička vanilkovej arómy
165ml teplého mlieka
1 lyžička sušeného droždia
1 vajce do cesta
1 vajce na potretie
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky dáme trocha múky, cukor, droždie a trocha teplého mlieka. Zamiešame a necháme napučať.
Do veľkej misky dáme zbytok múky, soľ, citrónovú kôru a zamiešame. Pridáme napučané droždie, vanilkovú arómu, vajce, mlieko a mixérom vypracujeme cesto. Nakoniec mixérom zapracujeme do cesta zmäknuté maslo.
Cesto necháme na teplom mieste 1 hod. vykysnúť. Znova premiesime a necháme 20min vykysnúť.
Rozdelíme na 6 rovnakých častí. Vyšúľame ich na rovnako dlhé valčeky a zapletieme vianočku zo 6 prameňov (návod nájdete hocikde na YouTube alebo na Instagrame). Vianočku necháme chvíľu podkysnúť.
Potom ju potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom.
Rúru vyhrejeme na 180-200st. a vianočku pečieme 25-30min. do zlatista.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára