streda 10. januára 2024

Raňajková maslová vianočka / Braided sweet butter bread for breakfast (or Challah)

 


ČO POTREBUJETE:

350g múky (použila som Maida)

65g cukru

65g zmäknutého masla izbovej teploty 

1/2 lyžičky soli

trocha citrónovej kôry

1 lyžička vanilkovej arómy 

165ml teplého mlieka

1 lyžička sušeného droždia 

1 vajce do cesta


1 vajce na potretie

mak na posypanie



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme trocha múky, cukor, droždie a trocha teplého mlieka. Zamiešame a necháme napučať.

Do veľkej misky dáme zbytok múky, soľ, citrónovú kôru a zamiešame. Pridáme napučané droždie, vanilkovú arómu, vajce, mlieko a mixérom vypracujeme cesto.  Nakoniec mixérom zapracujeme do cesta zmäknuté maslo. 

Cesto necháme na teplom mieste 1 hod. vykysnúť. Znova premiesime a necháme 20min vykysnúť.


Rozdelíme na 3 väčšie rovnaké časti a 2 menšie rovnaké časti. Vyšúľame ich na valčeky. Zapletieme vianočku z 3 prameňov a položíme na plech. Zapletieme 2 pramene a položíme navrch, na krajoch podložíme pod vianočku. 


Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom.


Rúru vyhrejeme na 180-200st. a vianočku pečieme 25-30min. do zlatista.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára