ČO POTREBUJETE:
350g múky (použila som Maida)
65g cukru
65g zmäknutého masla izbovej teploty
1/2 lyžičky soli
trocha citrónovej kôry
1 lyžička vanilkovej arómy
165ml teplého mlieka
1 lyžička sušeného droždia
1 vajce do cesta
1 vajce na potretie
mak na posypanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky dáme trocha múky, cukor, droždie a trocha teplého mlieka. Zamiešame a necháme napučať.
Do veľkej misky dáme zbytok múky, soľ, citrónovú kôru a zamiešame. Pridáme napučané droždie, vanilkovú arómu, vajce, mlieko a mixérom vypracujeme cesto. Nakoniec mixérom zapracujeme do cesta zmäknuté maslo.
Cesto necháme na teplom mieste 1 hod. vykysnúť. Znova premiesime a necháme 20min vykysnúť.
Rozdelíme na 3 väčšie rovnaké časti a 2 menšie rovnaké časti. Vyšúľame ich na valčeky. Zapletieme vianočku z 3 prameňov a položíme na plech. Zapletieme 2 pramene a položíme navrch, na krajoch podložíme pod vianočku.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom.
Rúru vyhrejeme na 180-200st. a vianočku pečieme 25-30min. do zlatista.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára